Vägen mot FIRE / ekonomisk frihet / oberoende och ett liv i linje med personliga värderingar.

Aggregation of marginal gains, medelmåttighet och mål.

När jag arbetar med tvättstugeprojektet lyssnar jag oftast på poddar. The Practical Stoic Podcast är en av mina absoluta favoriter.

I veckan när jag slängde putsbruk på väggarna lyssnade jag på avsnitt #139 “Moving away from Mediocrity”. Just mediocrity översätts inte inte jättebra till svenska – medelmåtta. Om vi ser förbi det finns dock mycket att hämta i detta avsnitt.

I detta avsnitt av The Practical Stoic Podcast tar Simon Drew upp en lyssnarfråga som han besvarar utifrån stoicismens perspektiv. “Hur gör jag för att röra mig bort från medelmåttighet?”. Simon besvarar frågan ungefär så här – en förändring till det sämre, d.v.s. bort från sina mål och värderingar sker oftast i det vardagliga och i till synes betydelselösa eller små beslut. Det kan vara att inte ta sig iväg till gymmet, att inte ge sin partner en komplimang, inte berätta hur mycket din partner betyder eller att bara komma försent.

Små saker alltså. Här kommer vi till kärnan i hans resonemang – aggregerar man dessa saker över tid kommer de inte att sakna betydelse – de kommer att diktera den riktning du tar i livet. “They start to make all the difference”.

Aggregation of marginal gains

Inom FIRE rörelsen pratar man ofta om aggregation of marginal gains. Små tillsynes obefintliga förbättringar som ackumuleras över tid skapar en stor förändring. Länken ovan tar dig till ett inlägg jag skrev om detta i oktober. Vår resa mot en hög sparkvot och ett bättre liv har inte kommit via de stora besparingarna eller de stora målen. Vi har i smått optimerat många delar av vårt liv, valt bort, adderat och förändrat. Resultatet är en gladare familj som kommit närmre varandra och som dessutom har flis på bankkontot. Vi har rört oss från medelmåttighet (gud vad jag inte gillar det ordet) och mot ett liv mer i enlighet med våra värderingar och mål.

Åter till podden. Simon menar att när dessa små och inte önskvärda beslut aggregeras och börjar spela roll och kännas, förlorar man sin självrespekt. Man är “in too deep” och riskerar att ge upp. “And now this is your life”.

Att hamna fel innebär en del felaktiga beslut repeterade dag efter dag. Det innebär att – tröskeln för att ändra sin bana är lägre och lättare än att sätta upp ett stort mål typ “Beach 2019”. Ät istället något mindre portioner, ta en lunchpromenad varje dag, berätta för någon som är nära dig hur betydelsefull den personen är. Vardagliga, enkla och positiva vanor aggregerade över tid gör en stor skillnad till det bättre.

Epictetus (stor stoisk tänkare/filosof) säger – “Progress is not achieved by luck or accident, but by working on yourself daily.”

Signatur

4 kommentarer

 1. Tinga

  Har du läst Svend Brinkmanns ”Stå fast – vägra vår tids utvecklingstvång”? Där finns många referenser till stoicismen och Epiktetos, i relation till ett modernt liv och vad man utsätts för nuförtiden. Läsvärd, tyckte jag, men viktigt att hålla i minnet under läsningen är att den är skriven med glimten i ögat och att åsikterna delvis är skrivna för att provocera.

  • Anonym

   Det har jag inte. Han refererar till den i sin senaste bok som jag läste häromsistens – våga missa.

   Detta med att utvecklas — kul att komma på ett utvecklingssamtal och säga att: ”i år vill jag bara förvalta”. Just nu vill jag bara det men nej, går icke.

 2. Fru EfficientBadass

  Jag lyssande på ovan avsnitt efter att du tipsat om podden och det är heavy shit. Jag erfar det praktiskt sedan ett halvår tillbaka när jag gör mina ryggövningar varje dag (utom söndagar…det är psykologiskt och jag har fått ok från sjukgymnasten) och inser att jag nu kan leva ett smärtfritt liv. Det är magiskt. Och ja, man kan applicera det på allt, allt, allt. Det som är bra när man väl börjat är att man har lättare att sortera sina beslut. Som "ska vi skaffa HBO?" (fiktivt exempel såklart, men säg…"Ska vi gå ut och äta för att testa nya kvartersrestaurangen?"). För egen del landar jag jämt i "Tänk som en student" och där har jag svaret för jag vet att så länge jag lever student-kompatibelt klarar jag att vidhålla nuvarande livsstil.

  Ovan korrelerar rätt väl med Napoelon Hills koncept "Drift" som du ju hört om på ChooseFI. Att det amerikaner i snitt ångrar är att de aldrig [eller nästan aldrig] tog aktiva beslut utan tillät sig att flyta med strömmen. Plötsligt BAM är det game over och du fattade aldrig vad ditt liv handlade om från början.

Kommentera