När jag arbetar med tvättstugeprojektet lyssnar jag oftast på poddar. The Practical Stoic Podcast är en av mina absoluta favoriter.

I veckan när jag slängde putsbruk på väggarna lyssnade jag på avsnitt #139 ”Moving away from Mediocrity”. Just mediocrity översätts inte inte jättebra till svenska – medelmåtta. Om vi ser förbi det finns dock mycket att hämta i detta avsnitt.

I detta avsnitt av The Practical Stoic Podcast tar Simon Drew upp en lyssnarfråga som han besvarar utifrån stoicismens perspektiv. ”Hur gör jag för att röra mig bort från medelmåttighet?”. Simon besvarar frågan ungefär så här – en förändring till det sämre, d.v.s. bort från sina mål och värderingar sker oftast i det vardagliga och i till synes betydelselösa eller små beslut. Det kan vara att inte ta sig iväg till gymmet, att inte ge sin partner en komplimang, inte berätta hur mycket din partner betyder eller att bara komma försent.

Små saker alltså. Här kommer vi till kärnan i hans resonemang – aggregerar man dessa saker över tid kommer de inte att sakna betydelse – de kommer att diktera den riktning du tar i livet. ”They start to make all the difference”.

Aggregation of marginal gains

Inom FIRE rörelsen pratar man ofta om aggregation of marginal gains. Små tillsynes obefintliga förbättringar som ackumuleras över tid skapar en stor förändring. Länken ovan tar dig till ett inlägg jag skrev om detta i oktober. Vår resa mot en hög sparkvot och ett bättre liv har inte kommit via de stora besparingarna eller de stora målen. Vi har i smått optimerat många delar av vårt liv, valt bort, adderat och förändrat. Resultatet är en gladare familj som kommit närmre varandra och som dessutom har flis på bankkontot. Vi har rört oss från medelmåttighet (gud vad jag inte gillar det ordet) och mot ett liv mer i enlighet med våra värderingar och mål.

Åter till podden. Simon menar att när dessa små och inte önskvärda beslut aggregeras och börjar spela roll och kännas, förlorar man sin självrespekt. Man är ”in too deep” och riskerar att ge upp. ”And now this is your life”.

Att hamna fel innebär en del felaktiga beslut repeterade dag efter dag. Det innebär att – tröskeln för att ändra sin bana är lägre och lättare än att sätta upp ett stort mål typ ”Beach 2019”. Ät istället något mindre portioner, ta en lunchpromenad varje dag, berätta för någon som är nära dig hur betydelsefull den personen är. Vardagliga, enkla och positiva vanor aggregerade över tid gör en stor skillnad till det bättre.

Epictetus (stor stoisk tänkare/filosof) säger – ”Progress is not achieved by luck or accident, but by working on yourself daily.”

Signatur