Status november 2018 – Vi lägger november 2018 till handlingarna och det är äntligen dags att summera månaden.

November

November har varit en glimrande månad. Vi har haft vänner på besök under höstlovet, rest till STHLM och träffat Studenten A, Fru EB med familj och KAtarina. Som grädde på moset har jag fortsatt renoveringen av tvättstugan. Jag känner mig tacksam för allt positivt som hänt denna månad. Jag kan bara konstatera att privatlivet med umgänge och projekt skänker allt större glädje. Ett av mina något luddiga mål för året har varit att återupprätta herr IGMR och bli en person utanför arbetet igen. Arbetet är en del av det hela och det visar sig att det är trevligare att vistas där om man är lite mer lös i kanterna och inte bara bissniss. Det verkar som om kollegorna tycker att jag en smula roligare nu sedan jag började min strävan mot att frigöra mig. Who knew?

Under november har bloggen tagit ett steg framåt. Återigen ser vi ett inflöde av nya läsare vilket är väldigt kul. Ett gäng nya stjärnskott på FIREhimmeln har också tillkommit. De har förstås funnits tidigare men ni hittar numera Frihetsmamman, Cosmonomics och Flow FI i blogglistan i tipsmenyn.

Status november 2018 – pengarna

Varje månad presenterar jag siffror hur det går för oss. Vi vill dels kunna följa vår utveckling själv men också att förhoppningsvis inspirera någon som t.ex. är i den situationen vi var i pre- februari 2018. Då levde vi från lön till lön och hade inga besparingar. Våra arbetssituationer var varken optimala eller hållbara ett helt arbetsliv. 

Renoveringen kommer göra kaos med vår sparkvot framöver men på grund av detta trix har första delen av renoveringen varit finansierad. 

Annat som är värt att notera är att portföljen har gått ner i och med börsnedgången men att nysparandet väger upp. Värdet ökar trots allt. Vår strategi är densamma som förr. In med pengar i breda indexfonder via Lysa och för extrainkomster köper vi XACT Högutdelande ETF på Avanza.

Sparkvot: 39%

Vår portfölj steg från 214 291 till 228 560 kr. Det är en ökning på 14 269 kr.
Vår nettoförmögenhet ökade från 1 879 392 kr till 1 898 861 kr. En fin ökning på 19 469 kr.

Uppdatering kostnader och annat för tvättstugerenovering:

Status november 2018
Slangen är en vital del i fulinstallationen av tvättmaskinen.

Tvättstugan är ett passionproject för mig. Jag försöker här att anamma FIREmentaliteten och göra så mycket av jobbet jag bara kan. Hittills har jag tagit ner rummet till betonggrent och bytt golvbrunn själv. Tanken är att jag ska fräsa in vattenrör och el i betongväggarna som nästa steg. Självstudier pågår… 

Badkaret och fönstret är köpta på blocket till en massiv rabatt. Här har vi sparat ungefär 12 000 kr (eller 75 timmars arbete på kontoret) jmf. att köpa nytt i butik. Nu råkar ju fönstret vara sprillans nytt och badkaret i princip också vilket inte är fel.

Jag kunde inte hålla mig från en Tapwellköksblandare. Vad är det med dessa som gör att medelklassen likt flugor kring en komocka inte kan hålla sig borta? Lite rabatt fick jag dock…

 • Hyra bilningshammare: 835 kr
 • Hyra saneringsfräs: 515 kr
 • Ny golvbrunn, rör och betong: 450 kr
 • Lecablock och murbruk: 450 kr
 • Dammsugarpåsar: 135 kr
 • Comfort VVS: 3 760 kr
 • Duschset inkl. blandare: 3 150 kr
 • Fönster 12X10: 1 800 kr
 • Badkar: 1 500 kr
 • Köksblandare: 2 700 kr
 • Handukstork: 1 600 kr  

Totalt 16 895 kr i skrivande stund. 

Signatur