Vägen mot FIRE / ekonomisk frihet / oberoende och ett liv i linje med personliga värderingar.

Tusensköna. Gratis mat från naturen

Tusensköna och tusenskönor.

I bloggenss ungdom tipsade jag om en underbar hemsida – nämligen Dags Att Plocka.  

Varje fredag, med uppehåll, december + januari, skickar de ut ett nyhetsbrev om veckans vilda och ätbara växt. I nyhetsbrevet skickar de också med inspiration och recept på vad du kan göra med dessa växter. Detta är ett supertips som gav oss mycket glädje förra året.   

Godast, enligt mig, var deras tips om att man kan ha späda vinbärsblad i sallad. Förra vårens sallader på egenodlad bladpersilja, späd kirskål, egenodlad vitlöksblast och då späda vinbärsblad var magiska.   

Idag trillade veckans nyhetsbrev in och jag fick en sådan där liten inspirationsilning genom kroppen.   

Alltså:  

Soppa på Tusensköna
Soppa på Tusensköna. Bild från: http://www.dagsattplocka.se

Hur underbart ser inte detta ut?   Vi läser vidare i nyhetsbrevet:  

“STRYKTÅLIG KOMPANJON

Tusenskönan är känd för att tåla både kyla och omild behandling. Vanligtvis har den högsäsong i maj och då täcker den hela gräsmattor med sina rosa-vita blommor. Men den kan faktiskt få för sig att blomma mitt i vintern om marken är bar. De späda bladen smakar extra gott att äta råa, exempelvis i en sallad.

Faktum är att enligt gammal folktro skulle man äta upp de tre första tusenskönorna man såg under våren. Den som gjorde det var skyddad mot tandvärk resten av året. Det kan ha fungerat som en allmän “boost” efter vinterns vitaminbrist att tugga i sig lite av de nyttiga vårprimörerna.

Tusenskönans medicinska egenskaper har varit kända i Europa sedan 1500-talet och den har länge använts inom folkmedicinen. Den innehåller flera verksamma ämnen, bland annat saponiner, tanniner, slemämnen, flavoner, garvämne och organiska syror. Det gör att den verkar kramplösande, hostlindrande, slemlösande, smärtlindrande och sammandragande. Den kan alltså användas mot en mängd åkommor som feber, eksem, svamp, hosta, samt till att läka sår. Exempelvis brukade romarrikets fältskärer skicka ut sina slavar att plocka säckvis med tusensköna, vars saft användes till att lägga om svärdshugg och andra djupa sår. Ett ännu vanligare användningsområde var att läka förlossningsskador.

Vi gillar tanken på att tusensköna kan fungera som en vår-boost och tänkte härmed försöka blåsa liv i traditionen att äta upp de första blommorna vi ser, här i form av en varm soppa.”  

Mysläsning!  

Vi läser vidare:  

“INGREDIENSER & RECEPT

 • 2-3 dl tvättade, rensade och grovt hackade tusenskönor (blad, stjälkar, knoppar och blommor)
 • 2 st mellanstora potatisar
 • 1 stor vitlöksklyfta
 • 5 dl grönsaksbuljong
 • 1 tsk vitvinsvinäger
  salt och vitpeppar efter behag
Rensade tusenskönor
Tusensköna. Bild från: http://www.dagsattplocka.se

GÖR SÅ HÄR:

Börja med att lägga undan några blommor att garnera med. Riv potatisarna och hacka vitlöken. Fräs tusenskönor, potatis och vitlök i en stor klick smör eller en skvätt matolja. Häll på buljong och vitvinsvinägern och låt allting puttra på medelhög värme i 5-10 min (tills du tycker att potatisen blivit lagom mjuk). Smaka av med lite salt och peppar om det behövs. Strö över blommor som dekoration.”  

Varje fredag – en fin mjuklandning in i helgen. Stöd deras arbete och byt ut några köpesalladsblad mot sådant du hittar i närmsta park. Gå in på Dagsattplocka.se och anmäl dig till deras nyhetsbrev. 

Signatur

8 kommentarer

 1. Cosmonomics

  Coolt, tack för tipset. Vi har mängder med kirskål i trädgården (tyvärr), det här året har jag för avsikt att faktiskt testa att laga dem. Samma med nässlor. Signade upp mig för nyhetsbrevet och ser fram emot spännande idéer.

  • Anonym

   Kirskålen är fin om den plockas späd. Vem visste att man kan äta kärleksört eller funkia?

   Vi diskuterade detta på fikarasten idag. En kollega med ursprung i Moldavien berättade att hans mormor kokade te på själva hallonstammen under vintern. Det skall vara en väldigt fin hallonarom i stammen. Ska testa det.

 2. Fru EfficientBadass

  "Faktum är att enligt gammal folktro skulle man äta upp de tre första tusenskönorna man såg under våren. Den som gjorde det var skyddad mot tandvärk resten av året. " Hur grymma frugalister var inte våra förfäder? Tänk om man skulle köra den i fikarummet. "Nej, jag såg inte Ola-Cony igår men ja plockade tre tusenskönor. Ni har väl hört…?

  • Anonym

   Faktum är att jag typ hade den diskussionen idag (byt ut Ola-Conny mot Mello). Det tog skruv och i alla fall ett par kollegor lommade iväg och anmälde sig.

  • Micke Larsson

   Anmälde sig – till nästa års Melodifestival?

  • Anonym

   Haha… det var nog en kombo av de två. Kanske ska de gå på mello och ta med matlåda bestående av sådant de hittat i lokala parken?

 3. Fru Lugn

  Tack för tipset, detta ska provas!

 4. Lilian Nikky

  Mitt namn är Lilian N. Detta är en mycket glad dag i mitt liv på grund av den hjälp som Dr.saguru har givit mig genom att hjälpa mig att få min ex-man tillbaka med sin magiska och kärleksspell. Jag var gift i 6 år och det var så hemskt eftersom min man verkligen fuskade på mig och letade efter skilsmässa men när jag kom över Drsaguru email på internet om hur han har hjälpt så många människor att få sina ex tillbaka och hjälpa till att åtgärda relationen. och få människor att vara lyckliga i sitt förhållande. Jag förklarade min situation för honom och sökte sedan hans hjälp men till min största överraskning berättade han för mig att han hjälper mig med mitt fall och här firar jag nu eftersom min man har förändrats helt för gott. Han vill alltid vara hos mig och kan inte göra någonting utan min dag. Jag njuter verkligen av mitt äktenskap, vilken stor fest. Jag kommer att fortsätta att vittna på internet eftersom Dr.saguru verkligen är en riktig stavning. BEHÖVER DU HJÄLP KONTAKT LÄKARE SAGURU NU VIA E-POST: drsagurusolutions@gmail.com eller WhatsApp +2349037545183 Han är det enda svaret på ditt problem och får dig att känna dig lycklig i din relation.och hans också perfekt i
  1 LOVE SPELL
  2 WIN EX BACK
  3 FRUKTER AV WOMBEN
  4 PROMOTION SPELL
  5 SKYDDSPEL
  6 BUSINESS SPELL
  7 bra jobbspel
  8 LOTTERY SPELL och CASE CASE SPELL.

Kommentera