Tusensköna och tusenskönor. I bloggens ungdom tipsade jag om en underbar hemsida – nämligen Dags Att Plocka.  

Varje fredag, med uppehåll, december + januari, skickar de ut ett nyhetsbrev om veckans vilda och ätbara växt. I nyhetsbrevet skickar de också med inspiration och recept på vad du kan göra med dessa växter. Detta är ett supertips som gav oss mycket glädje förra året.   

Godast, enligt mig, var deras tips om att man kan ha späda vinbärsblad i sallad. Förra vårens sallader på egenodlad bladpersilja, späd kirskål, egenodlad vitlöksblast och då späda vinbärsblad var magiska.   

Idag trillade veckans nyhetsbrev in och jag fick en sådan där liten inspirationsilning genom kroppen.   

Alltså:  

Soppa på Tusensköna
Soppa på Tusensköna. Bild från: http://www.dagsattplocka.se

Hur underbart ser inte detta ut?   Vi läser vidare i nyhetsbrevet:  

”STRYKTÅLIG KOMPANJON

Tusenskönan är känd för att tåla både kyla och omild behandling. Vanligtvis har den högsäsong i maj och då täcker den hela gräsmattor med sina rosa-vita blommor. Men den kan faktiskt få för sig att blomma mitt i vintern om marken är bar. De späda bladen smakar extra gott att äta råa, exempelvis i en sallad.

Faktum är att enligt gammal folktro skulle man äta upp de tre första tusenskönorna man såg under våren. Den som gjorde det var skyddad mot tandvärk resten av året. Det kan ha fungerat som en allmän “boost” efter vinterns vitaminbrist att tugga i sig lite av de nyttiga vårprimörerna.

Tusenskönans medicinska egenskaper har varit kända i Europa sedan 1500-talet och den har länge använts inom folkmedicinen. Den innehåller flera verksamma ämnen, bland annat saponiner, tanniner, slemämnen, flavoner, garvämne och organiska syror. Det gör att den verkar kramplösande, hostlindrande, slemlösande, smärtlindrande och sammandragande. Den kan alltså användas mot en mängd åkommor som feber, eksem, svamp, hosta, samt till att läka sår. Exempelvis brukade romarrikets fältskärer skicka ut sina slavar att plocka säckvis med tusensköna, vars saft användes till att lägga om svärdshugg och andra djupa sår. Ett ännu vanligare användningsområde var att läka förlossningsskador.

Vi gillar tanken på att tusensköna kan fungera som en vår-boost och tänkte härmed försöka blåsa liv i traditionen att äta upp de första blommorna vi ser, här i form av en varm soppa.”  

Mysläsning!  

Vi läser vidare:  

”INGREDIENSER & RECEPT

  • 2-3 dl tvättade, rensade och grovt hackade tusenskönor (blad, stjälkar, knoppar och blommor)
  • 2 st mellanstora potatisar
  • 1 stor vitlöksklyfta
  • 5 dl grönsaksbuljong
  • 1 tsk vitvinsvinäger
    salt och vitpeppar efter behag
Rensade tusenskönor
Tusensköna. Bild från: http://www.dagsattplocka.se

GÖR SÅ HÄR:

Börja med att lägga undan några blommor att garnera med. Riv potatisarna och hacka vitlöken. Fräs tusenskönor, potatis och vitlök i en stor klick smör eller en skvätt matolja. Häll på buljong och vitvinsvinägern och låt allting puttra på medelhög värme i 5-10 min (tills du tycker att potatisen blivit lagom mjuk). Smaka av med lite salt och peppar om det behövs. Strö över blommor som dekoration.”  

Varje fredag – en fin mjuklandning in i helgen. Stöd deras arbete och byt ut några köpesalladsblad mot sådant du hittar i närmsta park. Gå in på Dagsattplocka.se och anmäl dig till deras nyhetsbrev. 

Signatur