Månadsrapport december 2023. En något sen rapport och min frånvaro från bloggknåpandet kan förklaras med en en otroligt intensiv december på både jobb- och den privata fronten. Återigen trillade jag in i julledigheten med snurrande skalle och ostadiga steg. Ett ofint arv från mitt utmattningssyndrom (som satte igång frihetstanken). Samtidigt får man vara nöjd att man faktiskt förstår att kroppen varnar och säger till.

Julledigheten blev därför ganska lugn och nyår firades i Stockholm. Det var otroligt skönt att komma ifrån allt praktiskt och bara vara. Vännerna vi landade hos skötte allt husligt även om vi insisterade på att få hjälpa till. Promenader i ett vackert Stockholm, frågesport och bara lugn i en soffa.

Månadsrapport december 2023 – ekonomi

En riktigt pissig månad gällande utgifter och jag ser att januari blir ännu sämre. Julklappar, Fru IGMRs födelsedag, julen hos oss, Fru IGMR 50% arbetslös och en hög oförutsedda utgifter gjorde att det ekade på lönekontot. Men – vi klarar oss och vi har det bra i det mjuka. Det är faktiskt det viktiga. Inte att lyckas med 50-70% sparkvot.

Jag har också roat mig med att göra om mitt stora excelblad som håller koll på hela vår ekonomi. Jag har inte tagit upp bilen som en tillgång förut men det har jag sett till att göra nu. Där kommer jag lägga in en gradvis värdeminskning framöver så att det blir mer rättvisande.

Vårt hus har jag varit ganska försiktig när jag värderat historiskt. Huset har sjunkit ungefär 1,2 msek i värde sedan Ryssland började med sitt vansinne. Vi har dock fortfarande 200 000 kr kvar att falla för att träffa den värdering jag räknar med det stora excelbladet.

Utvecklingen blev ingen raket då vår portfölj drabbas av kronförstärkningen. Det är ju dock ingen dålig sak att kronan stärks. Jag känner dock en större trygghet i att ha en diversifierad portfölj gällande bolag och valutor.

Portföljen 22/12 noterades för 2 445 617 kr och nettoförmögenheten nosar på 5 msek.

Månadsrapport december 2023 – det mjuka

Tuff månad med en stressnivå som inte var nyttig. Jag vet ju att slutet på året innebär massor med jobb för mig. Företaget jag arbetar på har dessutom ökat försäljningen mot förra året vilket också var rekordår. Det pressar förstås på då alla prognoser för inköp etc. var lite mer försiktiga. Det blev en hel del ”trolla med knäna” för att allt skulle fungera och att vi skulle kunna ge kunderna en bra upplevelse. Det gick och det är roligt att vara en del av ett företag som går bra och gör bra.

Sedan var det mycket med min far som jag skrev om i novembers rapport. Det känns fint att kunna hjälpa honom och han är mycket bättre nu men inte 100%. Mitt i allt började jag leta en lägenhet till honom närmre oss jag hittade faktiskt ett förstahandskontrakt som jag knep. Dock var det inflytt samma månad och det ökade ju på stressen något. Men – det känns jättefint att han bor nära oss framöver och att det vardagliga umgänget kan öka. Speciellt nu när vi väntar barn nummer två.

Månadsrapport december 2023 – ny bil

Summa summarum – i december snurrade det rejält i huvudet och även en del ekonomiska grubbel. Appen Zlantar som samlar ens ekonomi likt Tink (som jag älskade) visade en rätt oacceptabel bilkostnad för vår Seat Leon som framdrivs av diesel. En grundlig TCO analys där jag jämförde vår bil med laddhybrider, elbilar och annat visade på att jag skulle kunna köra en betydligt nyare, säkrare och snålare bil för mindre pengar. Självklart (biltokig som jag är) blev jag lite ivrig och började kolla runt och provkörde alla kandidater. Kia Ceed, Seat Leon och Cupra Leon var de jag valde bland och Cupran vann på design, prestanda, värmepump (tillåter endast eldrift) och rolighetskänsla i magen.

I Stockholm hittade jag en fin kandidat som hade en bra historik och var väldigt mycket billigare än allt annat. Den var dessutom Das Welt Auto certifierad med utökade garantier, nya sommar och vinterdäck, lågmilad och i ett enastående skick. Det blev affär med vår gamla Seat Leon som inbyte. Problemet var bara att jag mitt i all stress skulle upp till Stockholm och hämta den. Denna gång var jag dock vis at erfarenhet och tog en hotellnatt för poäng som vi hade stående och körde tur och retur samma dag som förra gången.

Så här är bilen – en laddhybrid Curpa Leon Sportstourer E-hybrid. I skrivande stund har vi redan avverkat 300 mil + och vardagsförbrukningen ligger på under 0,3 L/10km. Till Stockholm tur och retur med hela familjen samt packning drog den 0,51 L/10km. Samtidigt är det en kapabel och rolig bil i ”Cupra Mode”. Jag kör dock mest i ECO förstås…

Samma färg och fälgar på vår.

Men med min dåliga tur gällande bilar så var det en oupptäckt spricka i baklyktan som tog in saltvatten från vägen. Det blev disco i den lampan och bilen fick in på verkstad direkt. Det löstes dock gratis och med lånebil som fick ta några mil.

Månadsrapport december 2023 slutknorr

Nu är jag tillbaka på jobbet och snurret i huvudet har nära nog försvunnit. Jag har redan hört vårfågelsång även om det är vitt ute. Reklam för fröer och perenner börjar dimpa ner. Jag ser fram emot 2024. Ny bebis, far på nära håll och snart vår här i Skåne.

Vår fritidshustomt står och stampar fortfarande. Lantmäteriet och Stadsbyggnadskontoret segar vilket gör att avstyckningen inte är klar. Men när den blir klar då blir det vägbygge och förberedelse för att sälja tredje tomten som finansierar en del av bygget. Det blir också spännande.

Fritidshus mitt i naturen på Österlen känns än mer lockande med en liten på väg…

Signatur