Oktober 2023 – glöm inte Ukraina. Ja – det är en lite dyster och brydd herr IGMR som sitter här bakom tangentbordet. Inte för min egen del utan för allt som utspelar sig i världen nu, vad som ligger bakom det och hur svårt det är att hålla fokus och inte dras med åt alla håll.

Detta skulle bli en vanligt månadsrapport men den får komma senare. Jag måste få ur mig detta och sedan kommer jag återgå till mitt vanliga jag.

Jag fick ta en nyhetspaus mitt i månaden och det gjorde mig verkligen gott. Men samtidigt vill jag inte skärma av allt då det händer väldigt mycket och viktiga saker nu som, enligt mig, kräver att goda krafter steppar upp.

Detta är ingen politisk blogg och jag har ingen partitillhörighet men jag har tidigare, och gör fortfarande, tagit ställning för Ukraina.

Jag skriver detta inlägg då jag ser att Ukraina och kriget där som alltjämt fortgår glöms bort mer och mer.

Världen

Vi har många oroshärdar i världen och krafter som tjänar på att underblåsa dessa. Att skapa kaos, splittring och oreda i världen. Vi ser Hamas fruktansvärda och utstuderat barbariska terrorattentat och det, tyvärr, väntade svaret från Israel. Egypten öppnar inte sin gränsövergång och släpper in alla civila som behöver skydd. Hamas som lägger sin verksamhet i och under civil infrastruktur, bostadshus och sjukhus.

Inte nog med det. En kil slås in mer och mer i Nato och EU. Idag närmar sig Ungern, Slovakien och Turkiet Ryssland och Ungern blockerar alla EUs konsensusbeslut. Kina, Iran och Nordkorea lurar i vassen och stöttar Ryssland. Väst är inte perfekt men jag kommer alltid välja väst framför dessa.

Så – var vill jag komma?

Vi lever i en trygg värld här i Sverige, men det är viktigt att komma ihåg att den tryggheten inte är självklar. Ukraina kämpar inte bara för sin egen skull, de kämpar för hela Europas framtid. I det här skedet är deras behov akut. De har en stark vilja och tillräckligt med modiga människor redo att försvara sitt land, men de behöver vår hjälp för att göra det effektivt.

Glöm inte Ukraina
AI bild signerad IGMR

I Ukraina bombas skolor, sjukhus, mödravårdscentraler. Räddningsarbetare utsätts för så kallade ”double taps”. En missil för att göra skada, vänta in räddningsarbetare och skicka en till för att slå ut även dem. Utstuderad grymhet. Detta är ett folkmord som sker allt mer i det tysta.

Ukrainas framtid ligger inte bara i händerna på deras soldater och politiker, den ligger också i våra händer. Vi har möjligheten att göra skillnad. Låt oss inte tillåta detta fruktansvärda krig att falla i glömska. Låt oss stå tillsammans med Ukraina och bidra till deras kamp för ett fritt och oberoende land. Tillsammans kan vi göra skillnad. Gör din del och hjälp till att förändra historiens gång.

Vad kan du göra?

1. Sverige är inte immunt mot splittrande krafter. Vi ser ökande splittring här hemma, symboliserat av händelser som koranbränningar och ett växande narrativ om att allt är på väg utför. Ja, det finns mycket som inte är bra, men vi bor också i ett fantastiskt land som är fyllt av potential och möjligheter. Sprid inte splittring – då är du bara en nyttig idiot som går andras ärenden.

2. Bidra med det du har för att stödja de goda krafterna. Jag, och vi, väljer Ukraina som nu kämpar för sin existens ett minskande stöd från väst. Månadsvis skänker vi pengar till de organisationer som Cornucopia / Lars Wilderäng går i god för i sin blogg och skänkalista.

3. Ser du en artikel om Ukraina i tidningen online – klicka på den. Nyhetsmedia drivs tyvärr mycket av klick och exponering.

Gällande hur vi själva bidrar så skänker vi månadsvis och mest till Jonas Von M, Blågula Bilen, Drones2Ukraine samt Ukrainas egen insamlingssida United24.

Bidra du också – Vi får inte låta Ryssland vinna för de kommer inte sluta där.

Slutligen vill jag uppmana er att inte bara begränsa er diskussion till detta inlägg. Låt oss tillsammans sprida medvetenhet om de ämnen jag tar upp här. Lär er mer, engagera er och stöd organisationer som arbetar för en positiv förändring. Genom vår gemensamma kraft kan vi göra verklig skillnad och påverka det som pågår runt om i världen. Tack för att ni delar era tankar och idéer – låt oss fortsätta göra det på ett respektfullt och meningsfullt sätt.

Länkar: Cornucopia ”Nödvändigt med volontärstöd till Ukraina – men ett misslyckande att det fortfarande behövs

SVD Podd: ”Hur fungerar det frivilliga hjälparbetet i Ukraina? Vad kan man göra för att bidra?” (Operation Aid och BlågulaBilen medverkar).

Mina tidigare inlägg på temat: ”Slava Ukraini” & ”Glöm inte kriget i Ukraina

Signatur