Renovera papptak billigt – I maj 2022 skrev jag att jag hade fått hutlösa priser på att byta vårt papptak. Priserna har ökat med 100 000 kronor på bara några få år. Den firma som bytte grannens tak för 4-5 år sedan vill nu ha 135 000 kr och inte 35 000 kr. Nej tack.

I samma inlägg skrev jag också att jag skulle byta takfönster den sommaren men det tog nästan ett år innan jag gjorde det eftersom ryggen strejkade hösten 2022. Inlägg om takfönsterbytet här. Short story – det gick bra och det var kul. Jag kan också konstatera att det håller och höll tätt trots att vi har haft stormen Hans på besök.

Till papptaket

Jag har tänkt mycket på olika sätt att ta renovera taket och pratat med olika firmor. Man skulle kunna göra om taket själv med gör det själv papptak som Mataki Självtäck, men det känns overkill på ett ok tak. Jag bestämde mig för att fräscha upp taket eftersom det är helt okej som det är trots att det har sjutton år på nacken..

Produkten jag valde är Hagmans Kallflytande Takmassa. Det är som en tjock bitumen / asfaltsprodukt som man penslar på med en takborste. Man behöver ungefär 1 kilo per kvadratmeter och mitt tak är 75 kvadratmeter. Jag köpte 100 kilo av för ungefär 3000 kronor från Verktygsboden, vilket var mycket billigare än andra ställen. Billigast när detta blogginlägg skrivs är Bygghemma.se.

En fallsele (med rätt EN märkning) samt ett klätterrep inhandlade jag på Amazon då jag i ärlighetens namn snålat in på detta tidigare. Inte bra alls… Totalt blev det ca 4000 kronor inklusive en takborste att smeta ut allt med.

Renovera papptak billigt – arbetsgång

Först och främst läste instruktionerna på Hagmans hemsida. Att få upp 100 kilo takmassa på taket var lite av en utmaning. Men med en stark fru och ett rep att hissa upp hinkarna i gick det fint.

Väl uppe på taket surrade jag fast mig i skorstenen och påbörjade processen. Taket sopades efter förra årets behandling med Grön-Fri (vilket gjordes för att ta bort alger och mossa). Sedan var det bara att hälla ut en mängd takmassa och sopa ut det med takborsten.

Renovera papptak billigt
Klart!

Det gick åt tre och en halv hinkar á 25 kg så det var tur att jag köpte mer än de 1kg per kvm som specifikationen säger. Tidsåtgången blev en förmiddag ungefär. Skönt också att ha fallsele på sig vilket gjorde att jag vågade närma mig kanten. Det är trots allt två våningar ner.

Nu är taket klart och troligtvis behöver jag aldrig röra det igen då jag inte tror att vi bor kvar när det är dags nästa gång.

Signatur