Nattjäst bröd i gjutjärnsgryta – under sommaren har vi kuskat runt och våldgästat flera av våra vänner. I Vikersvik utanför Nora spenderade vi tre nätter hos fina vänner. Frukostarna förgyllde denna vistelse då vi serverades ett av de godaste hembakta bröd jag någonsin ätit.

Nu är det så också att vår vän har IBS / känslig mage och detta nattjästa bröd fungerar utmärkt för henne att äta trots att hon vanligtvis reagerar på gluten.

Det här brödet är verkligen supergott och blir riktigt snyggt när man tillagar det i en gjutjärnsgryta. Bra yta och väldigt saftigt. Det bästa är att det är jättelätt att göra – du blandar bara ihop degen kvällen innan. Sen låter du den stå och jäsa i rumstemperatur över natten och när det är morgon har du en jättefin deg som du bara behöver grädda.

Nattjäst bröd i gjutjärnsgryta – Ingredienser:

 • 5 g färsk jäst eller 1 tsk torrjäst
 • 4 dl kallt vatten
 • 1 dl grekisk yoghurt
 • 1 msk olivolja
 • 2 tsk salt
 • 1 msk mjuk honung
 • Ca 8-9 dl vetemjöl eller dinkelmjöl

Gör så här:

Dagen innan bak

 1. Smula jästen i en bunke eller tillsätt torrjästen i vattnet och rör tills jästen löses upp.
 2. Lägg i yoghurt, olivolja, salt och honung. Tillsätt sedan vetemjöl, lite åt gången, och rör med en slev. Degen behöver inte knådas, bara blandas till en fin deg. Den kan vara ganska lös i konsistensen, så var försiktig med mjölet. Jag blandar ihop allt i vår Kitchen Aid.
 3. Täck bunken med lock eller plastfolie och låt jäsa i rumstemperatur över natten eller i ca 9-10 timmar. Använder du dinkelmjöl får du gärna lägga på 2-3 timmar.

På morgonen:

 1. Värm ugnen till 250 grader och ställ in gjutjärnsgrytan i ugnen. Låt både ugnen och grytan bli varm. Vi har varmluftsugn.
 2. Häll ut degen på ett mjölat bakplåtspapper. Den kan vara kladdig, så strö över lite mjöl och vik den ihop några gånger. Använd mjölade händer för att forma degen till en rund limpa. Låt den vila på bakplåtspappret medan ugnen blir varm.
 3. När ugnen är redo. Ta ut den uppvärmda grytan ur ugnen (var försiktig, den är varm). Sätt ner limpan i grytan med bakplåtspappret i botten och runt sidorna. Försök få bakplåtspappret att sticka ut under locket för att undvika att det hamnar ovanpå brödet i grytan.
 4. Sätt på locket och grädda i ugnen i 30 minuter.
 5. Efter 30 minuter, sänk ugnsvärmen till 225 grader, ta av locket och grädda ytterligare 15 minuter.
 6. Ta ut grytan ur ugnen, plocka upp brödet och låt det svalna.

Låt brödet svalna helt innan du skär i det.

Rör ihop och jäs i 9-10 timmar. Vi kör vår Kitchen Aid men handkraft går lika bra.
Häll upp på ett mjölat bakplåtspapper eller rakt ner i en oljad och 250C varm gjutjärnsgryta
Kör du bakplåtspapper skall det se ut så här innan du lägger på det varma locket.
Efter 45 minuter i ugnen ser det ut så här. Magiskt!

Njut! Detta bröd är gott som det är, passar utmärkt att rosta eller varför inte som bruschettabröd. Vi har också använt det som hamburgerbröd och då stekte vi det i smör. MAMS!

Ps: Efter att detta inlägg skrevs testade jag att hälla degen direkt i en inoljad gjutjärnsgryta för att slippa bakplåtspappret. Lite olja på en bakpensel när jag tog ut grytan och innan jag la i degen. Det blev jättebra och brödet lossnade fint.

Receptet hämtat från Victorias provkök dock något modifierat.

Signatur