Månadsrapport augusti 2023 – månad 66 i vårt spar- och livsprojekt som vi kallar FIRE, FI, ekonomisk frihet eller vad man nu ska kalla det. En fin månad i det mjuka men en trist månad om man ser till ekonomin.

Vi börjar med ekonomin så har vi det avklarat.

Månadsrapport augusti 2023 – ekonomi

Som jag tidigare skrivit har fru IGMR blivit varslad och även uppsagd. Det gjorde att hon inte hade rätt till alla semesterdagar vilket i sin tur ledde till att hennes semesterdagar blev till tjänstledighet. Det blev inte många kronor ut i slutlön helt enkelt.

Tur i oturen är vår ekonomi inställd efter att kunna leva på en lön vilket vi också skulle kunnat gjort. Att ha semester (främst hotellnätter) kostar dock så vi har fått nalla lite av bufferten samt att jag sålt av lite saker för att kompensera fru IGMRs inkomstbortfall. Med noll kronor på kontot och en vecka kvar till lön rök min racercykel (som jag länge tänkt byta till förmån för en gubbacykel). Jag fick en tusenlapp för cykeln och på den tusingen kunde vi överleva sista veckan.

Nu dröjer A-kassan och denna lönedag blir det bara min lön som landar på vårt konto. Handläggningstiden för a-kassans utbetalningar är nu åtta veckor och vi har betat av fem av dem.

Vi tar en titt på investeringarna:

Börsen surar och vi sparar endast 1200 kr denna månad. Därav sjunker värdet på portföljen 20 000 kronor till 2,44 msek. Nettoförmögenheten går ner 12 000 kronor och frihetsgraden sjunker 0,4%.

Vinterdäck är dyrt!

En stor utgiftspost denna månad har varit att vi behövde nya vinterdäck till bilen. Man kan klart köpa billiga kinadäck eller europeiska vinterdäck men det gör jag inte. Jag vill ha bra nordiska dubbfria vinterdäck eftersom det är en så liten kostnad jmf. konsekvenserna. Som barn miste jag min mor i en bilolycka och därför är det viktigt för mig att ha bra däck på bilen.

Jag har sökt och läst på massor. Bland annat Michelin och Continental topptestas men dessa däck kostar lätt över 2-2500 kronor däcket. Jag landade i ett däck som presterat väldigt bra i tester – Goodyear Ultragrip ICE 2, vilka jag klickade hem från Bythjul.se som var billigast just då. Detta ändrar sig men just nu var denna leverantör billigast. 1581 kr däcket betalade jag i dimensionen 205/50 R17. Nu ska jag bara hitta någon som kan kränga på däcken på mina vinterfälgar. Jag vägrar betala 1200 kr som många av de stora firmorna tar.

Fru IGMR – jobb

Fru IGMR har nu fått ett tidsbegränsat uppdrag som sträcker sig fram till mars -24 och är på 50%. Resten kommer hon stämpla samtidigt som hon söker andra jobb. Hon har varit några rundor över till Köpenhamn på intervjuer och vi får se vad det ger. Lönen där är 45 – 50 000 DKK vilket i Svenska pesetas blir 72 – 80 000 SEK. Det är inte för inte det är otroligt många Danskar i butikerna här i Malmö. Det är rea på allt…

Samtidigt ska man ha respekt för att arbeta i Köpenhamn. Pendlingen kommer ta en del tid även om de har kortare arbetsveckor än i Sverige (37,5h vs 40h i Sverige). Kraven är högre och kulturen annorlunda.

Parentes här: Det är lite sorligt hur det har blivit med Svenska kronan även om kursfallet gör sitt för vår ISK. USD delen på LYSA / Avanza får en go skjuts och håller mot OMX och Spiltan Investmentbolags tristare utfall.

Månadsrapport augusti 2023 – hälsa

Jo – tackar som frågar. Hälsan är rätt hyffsad faktiskt! För första gången på länge, länge börjar jag få upp löparglädjen igen. Så där när det bara flyter på och man känner sig stark. Löprundorna och rehab / styrketräningen kör jag ungefär tre gånger i veckan nu. Detta kombinerat med att försöka röra mig mer och även en del jobb på vår fritidshustomt har varit mumma för kroppen.

Jag går nu och funderar på hur jag ska hålla i detta över årets mörka och kalla månader. För första gången på länge funderar jag på att skaffa gymkort för att få lite miljöombyte för träningen. Jag har vänner som gymmar lite runt om här i Malmö och där skulle man kunna hänga på. IGMR junior (snart 10) vill också börja men jag är lite fundersam här. När kan en knatte börja gym / styrketräning? Hur som hade det varit väldigt roligt att göra det tillsammans med honom.

Augusti – vad har vi gjort?

En stor WIN är att vi inte köpt ett enda bröd i butik denna månad. Jag har bakat alla bröd själv. Det syns på elräkningen men totalt sett blir det billigare och godare. Merparten av bröden som bakats är det Grekiska nattjästa grytbrödet jag skrivit om tidigare. Så gott, enkelt och bra för känsliga magar.

En del DIY har det blivit också. Taket är äntligen helt renoverat, jag har bytt ett dåligt hjullager på min fars bil (350 kr vs 4000 kr på verkstad) samt sågat och kört hem ved från fritidshustomten. 6-7 kubikmeter ved har vi hemma nu vilket vi lätt klarar vintern och mer därtill på. Jag har också satt upp ett superenkelt och passivt bevattningssytem till vår torra rabatt. Mer om detta kommer.

I övrigt har det badats en hel del och en hel del utflykter i närområdet har vi också gjort. Flera vänner & familj har varit på besök och middagar vilket är väldigt kul.

Vi vuxna har börjat jobba och junior har börjat fyran. Vi har också börjat fundera på (och gått på visningar) för att byta hus. Tanken är att byta till ett billigare hus och få loss lite pengar för att helt finansiera fritidshuset. Hur det går med det får vi se. Att trivas och en del praktiska saker som IGMR juniors skolgång skall funka. Han ska inte behöva byta skola.

Augusti i bilder

Trädgården är fin
Volucella zonaria
Vi har fått besök av Volucella zonaria – en för Sverige ny blomfluga i trädgården. Nordeuropas största blomfluga. STOR!
Jag byter hjullager på faderskapets bil. Gick himla bra – speciellt med min nya biffiga verkstadsdomkraft som begagnatfyndades för 800kr tidigare i somras.
En del
En del av veden. Jag skall hyra en vedklyv på Hygglo och klyva det också.
En fredag där jag hade mindre att göra och jobbade hemma tog jag med jobbet till fritidshustomten. Såga ved och jobba i pauserna. Bättre kontor får man leta efter.
Vi har äntligen gjort fint i källarens gästrum. Rummet har provsovits i av gäster och de ger tummen upp. En begagnad Woodsluftavfuktare har inhandlats och källaren håller nu behagliga 55% luftfuktighet augusti till trots. Gamla avfuktaren hade bara 1,5 liter behållare och denna har dryga 10 liter.
renovera papptak
Papptaket har renoverats. Inlägg kommer.

Det var allt. Hoppas din augusti har varit fin!

Signatur