DIY Sänggavel i trä – vi köpte en ny säng till vårt lilla sovrum för snart sex år sedan. Mio var köpstället och det följe med en stoppad sänggavel i paketpriset. Denna sänggavel har vi lutat oss emot nästan varje morgon när vi intar morgonkoppen kaffe. Detta har resulterat i att den blivit lite missfärgad och lite okul att ha i sovrummet. Exakt nedan är den vi har och 4995:- skall Mio ha om man vill köpa. Dyrt.

Två gånger har jag hyrt en textilvårdsmaskin på Hygglo och kört över det mesta i hemmet, sänggaveln inkluderad. Fräschare – javisst men inte helt bra.

Den senaste tiden har jag haft lite arbetslusta och ville sätta tänderna i ett roligt projekt. En googling på ”DIY headboard” + efterföljande sållning av all inspiration landade i ett favoritprojekt:

Remodelista ”DIY Paneled Wood Headboard: A Finnish Blogger’s Clever Bedroom Upgrade

Remodelista
Credit Maiju Saw via Remodelista

Så det var väl bara att sätta igång att bygga en egen sänggavel. Jag hade ingen tydlig ritning utan jag och Fru IGMR åkte ut till en köplada och tittade runt. Där hittade vi denna produkt vilket kändes ganska perfekt. Det är en penselmålad väggpanel och delar man den på mitten är den dessutom bra i höjd. Dessutom var NCS koden (färgen) nära identisk med vår väggfärg samt att den är billig. Praktiskt!

Huntonit
Huntonit Skygge från Bauhaus och denna kör vi på. Astma och Allergiförbundets logga gör undertecknad astmatiker tårögd av glädje.

Steg 1 – bygga ram

Jag läste på installationsbeskrivningen av väggpanelen vilket säger att reglarna i ramen ramen skall ha CC mått 60cm. Detta är för att man ska kunna skruva fast panelen.

Jag satte ramen på distanser då jag ville ha en bredare hylla ovanpå. Kanske vill man ställa en tavla, lampa eller annat där. Allt fästes i väggen med vinkeljärn.

Laser har vi och det är väldigt bra för att skruva rakt. Har man inte kan man hyra på Hygglo.
Ram sänggavel
Ramen gjorde jag av 45X45 reglar. För att få ut den från väggen satte jag dessa på distanser som var 55mm. Alltså bygger ramen 100mm ut från vägg.

Steg 2 – gips

Då väggpanelen är en 6mm tjock målad träfiberbräda ville jag biffa upp konstruktionen lite. Det ska inte kännas jobbigt att luta sig mot den av rädsla för att knäcka väggpanelen. Därför köpte jag två gipsskivor vilka jag delade enligt denna guide på Youtube. Linjal och mattkniv är det som behövs. Gipsskivorna skruvade jag i reglarna med gipsskruv.

Jag tog också upp ett hål för att komma åt vägguttaget som sitter i befintlig vägg. Enkelt med en grensåg från trädgården.

DIY Sänggavel i trä

Steg 3 – dela väggpanelen

Väggpanelen är 2390mm hög och jag delade denna på mitten. Jag har som man ser på bilden ovan gjort paneldelen ”svävande” genom att sätta golvlisten utan distans. Alltså blir höjden golvlist + delad väggpanel = ca 1300mm.

För att enkelt kunna arbeta med väggpanelen köpte jag en isoleringsskiva av frigolit. Den la jag på garagegolvet och kapade mot denna. Det gör att man inte riskerar att såga i golvet och det förhindrar att det man kapar flisar sig. Man kan också tejpa med målartejp där man ska såga. Det gjorde jag i början men det behövdes inte visade det sig.

DIY Sänggavel i trä
Isoleringsskiva. Några tior på Hornbach.
Kapa skiva på cellplast
Kapen gjordes med cirkelsåg. För att såga rakt spände jag fast en tapetlinjal i masonit vilken jag sågade mot. Har man en sänksåg med skena är det att föredra. Jag fick dock perfekt resultat.
DIY Sänggavel i trä
Resultatet av ett snitt i nederkant. Inga flisor utan perfekt.

Steg 4 – väggpanel

Huntonit väggpanel skall skruvas med gipsskruv. Första panelen passas in och skruvas. Nästa panel ”skjuts in” i ett spår och skruvas. Så fortsätter man.

Detta följde jag bara delvis eftersom jag inte ville ha synliga skruvar. Det jag istället gjorde var att skruva dolt och limma väggpanelen med PL600 lim.

Huntonit väggpanel
Huntonit väggpanel
Skruv i skarv mellan väggpaneler. Denna döljs sedan av nästa panel.
Sänggavel bygge
Här limmas sista delen panel. En sektion är 600mm bred så sista delen måste sågas till för att passa väggen.
Bygga sänggavel
Så här blir det ovanifrån. Regel, gips och väggpanel som låses i varandra.

Steg 5 – hål för el

Jag vill inte behöva ta hit en elektriker så därför väljer jag att låta befintligt eluttag i befintlig vägg vara kvar. För att komma åt detta uttag behöver jag göra ett hål i den nyss uppsatta panelen. Det gjorde jag med en hålsåg från Biltema. Stoleken på hålet är dryga 100mm.

Bygga sänggavel
Sänggavel i trä
Hål borrat i högra nedre delen.
Jag pillade ut biten som blev kvar i hålsågen, maskerade den och målade med överbliven väggfärg.
DIY Sänggavel i trä
Genom borrhålet drog jag tre läderband som agerar handtag.
DIY Sänggavel i trä
Resultat

Steg 6 – belysning

Jag har valt att inte skruva fast den planhyvlade ekplankan jag har som hylla överst. Detta är för att enkelt komma åt el och kunna installera belysningen. Istället har jag superlimmat magneter som håller den på plats.

Två sänglampor köptes på nätet. Dessa har en fin textilsladd men jag vill inte ha synlig sladd. För att åstadkomma detta fick jag klippa kontakten på mina nya lampor och sätta dit en ny.

Krysslaser
Kontakten kapad så att jag kunde dölja sladden bakom konstruktionen.
DIY Sänggavel i trä
I och med att hyllan överst är lös kan jag lätt ordna med elen bakom.
DIY Sänggavel i trä

Steg 7 – resultat

DIY Sänggavel i trä

Vårt sovrum är litet och därför går det inte att ta bra bilder men resultatet blev verkligen över förväntan. Det är ett helt annat rum och en mycket mer ombonad och varmare känsla. Nu vill man bara bädda ner sig och ligga och läsa.

Kostnad -DIY sänggavel i trä

Total kostnad inklusive sänglamporna ligger på någon hundralapp över 4000 kronor. Sänglamporna gick på 2000 kronor.

DIY Sänggavel i trä

Ett roligt projekt som verkligen lyft sovrummet enormt. Känslan är varm och ombonad, belysningen är toppen för läsning och vi bara stormtrivs i vårt ”nya” sovrum.

Tidsåtgången var inte mer än av och till under en helg. Inga speciella verktyg behövs förutom en cirkelsåg.

Signatur