Jag tänkte gå igenom vår energiförbrukning de två senaste åren och titta på utvecklingen samt vad vi har gjort för att minska vår energiförbrukning.

Grundförutsättningarna är ett radhus i Malmö, elområde 4, om 105 kvm + 70 kvm källare. Allt är i princip original huset har självdragsventilation. Ytterdörren är original och tvåglasfönster, likaså. Kutterspånsisoleringen från 50-talet ligger tryggt på vinden. Huset värms av fjärrvärme i ett vattenburet system samt en kamin för vedeldning.

Vi är tre i familjen. Två vuxna och en nioåring.

Vår elförbrukning

Vi är inga storförbrukare på el. Vi har ledlampor i princip överallt. Utebelysningen som är viktig för att hålla borta tjuvar är ett Philips Hue system och det har jag ställt in så att det går på vid solnedgång och stängs av tidig morgon. Våra vitvaror är snåla och vi använder dem på ett optimerat sätt. Diskmaskinen och tvättmaskinen körs full på billiga eltimmar. Torktumlare kör vi då och då men det är en supersnål värmepumpsmaskin som knappt märks. Nu under den kalla perioden använder vi vår altan som kylskåp.

Den stora förändringen som har skett i vår elförbrukning är att vi har flyttat arbetsrummet från källaren till vår sons rum. Han är ändå i skolan när vi sitter och jobbar. Därmed kör vi inga elelement i källaren. Det beslutet togs i maj – 21 och det har givit frukt.

I övrigt jobbar vi konstant med förbättringar. Jag har i vinter optimerat belysningen ytterligare. När en vitvara går sönder byts den mot en mer energisnål. Detta har också gjort att vi har fått ner vår vattenförbrukning med 20kbm till 130 kbm/året för vår familj.

Vår energiförbrukning
Vi ligger nu stadigt på runt 300 kWh/månad

Vår fjärrvärmeförbrukning

Vår fjärrvärmeförbrukning har också sjunkit ganska bra. När covid slog till började också vår gamla fjärrvärmepanna från 1980 att strula. Denna byttes därför till en modernare och mer effektiv fjärrvärmeväxlare. Det blev inga jättestora besparingar säg knappt 10% sänkt förbrukning. Vi gick då vidare och i slutet av 2021 började vi installera Tado smarta termostater på alla våra gamla element.

Tado termostat
Tado i vardagsrummet

Detta har verkligen varit lyckat. Jag räknar med att vi lyckas sänka vår förbrukning i år med ungefär 3500-4000 kWh i år. Därmed är nästan hela investeringen intjänad första året.

Varför är Tado så bra? För vår del kan vi optimera rummen individuellt och exakt. Hela huset går ner till 18 grader mellan 21:30 – 07:00. De vuxnas sovrum håller 17 grader på dagen och 18 på natten. TV-rummet är helt kallt men värms till 20 grader mellan 16-21:30. Rör vi oss en kilometer bort från huset sänks temperaturen till 18 grader. Systemet märker också av om ett fönster/dörr öppnas och stänger av elementen närmast under en stund.

Vi har 20,5 grader inne för övrigt och en väldigt bra komfort för att vara ett gammalt hus med självdrag och gamla fönster.

Vår energiförbrukning

Övriga energibesparingsåtgärder

Medvetenhet är kanske den största åtgärden. Detta tillskriver jag främst vårt timavtal med Tibber och deras finfina app. Den går också att para ihop med Tado och på så vis få en total översikt på vad som händer. Även våra Philips Hue lampor är kopplade till Tibbers app.

Snap shot från vår Tibberapp den 9/12. Tokigt elpris, fru IGMR eldar bastuvarmt i vardagsrummet och låg total elförbrukning. Snålar vi ligger vi på runt 9 kWh per dag om vi är hemma.

En annan större sak är att vi valt att hålla källaren relativt kall. Vi har inte tadotermostater där nere och vi håller kanske 13-15 grader på vintern. I princip bara lite underhållsvärme + spillvärme från fjärrvärmeväxlaren.

Våra fönster tätade jag i höstas. Det gjorde jag lite för bra… Så bra så att vår kamin började dra in luft via ventilationskanalen för köksfläkten (luftflödet gick åt fel håll). Det luktade inte mumma med gammalt matos utan jag fick snällt ta bort lite tätning från ett fönster i vardagsrummet och vips var ordningen återställd.

Energiförbrukning för en normalvilla

Vad är normalt? En fråga med många svar. Tar jag en snabb googling får jag svaret att runt 20 000 kWh för en villa anses normalt. Även 15 000 kWh är normalt. Sedan har vi passivhus och sedan har vi…

Jag nöjer mig helt enkelt mot att tävla mot mig själv.

Total energiförbrukning och besparing 2021 vs. 2022

Jag kan konstatera att vi under 2021 hade en total energiförbrukning på fjv 12 663 kWh + 5 981 kWh = 18 644 kWh. I år ser det ut att landa på fjv 9 000 kWh + el 3 800 kWh = 12 800 kWh. En besparing på ca 5 800 kWh utan komfortförlust (snarare tvärtom). Snyggt jobbat herr IGMR!

Vill du också skaffa Tibber har jag en värvningslänk här. Då får du och jag 500kr att handla på i deras shop. Man kan skaffa smart styrning till hemmet som värmestyrningsmarta ledlampor eller varför inte laddbox till elbilen. Det var så här jag köpte större delen av mitt Tadosystem – genom värvning (+ via Tradera).

Energieffektiviserar du?

Signatur