Renovera ytterdörren själv och spara en hel del pengar.

Renovera din dörr – en steg för steg guide.

Om du vill ge din dörr en uppfräschning men inte vet var du ska börja, har du kommit till rätt ställe. I denna steg-för-steg-guide får du all information du behöver för att renovera din dörr och få den att se ut som ny igen!

Vår ytterdörr är en original teakfanerad dörr från 50-talet. Vid något tillfälle blev den målad mörkbrun och sedan hafsigt vitmålad av mig. Dörren har kärvat sedan vi flyttade in för sju år sedan. Vår son kan inte öppna den själv vilket skapat en del frustration både hos honom och oss vuxna som fått släppa ut honom. Snart ska han börja gå hem från skolan själv och då behöver han kunna öppna dörren.

Jag målade ytterdörren vit för att förlänga livet på den några år innan vi hade tänkt köpa en ny dörr. Vi har nu tagit in offerter på en dörr i samma stil + tidsepok och den billigaste dörren kostade 25 000 kronor exklusive installation. Dyraste dörren landade på ungefär det dubbla ”innan kommande prishöjning”.

Inspektera dörren och bestäm vad som behöver renoveras.

Innan du börjar renovera din dörr är det viktigt att inspektera den noggrant för att bestämma vad som behöver göras. Kolla efter sprickor, bucklor, färgavskrapningar och andra skador. Om dörren är gammal kan det också vara en bra idé att kontrollera om den är i behov av reparation eller byte av delar. När du har en klar bild av vad som behöver göras kan du börja planera din renovering.

Renovera ytterdörren själv

Vi funderade lite till på hur vi skulle göra med vår dörr då situationen började bli brådskande. Jag har anat anledningen till att dörren blev brunmålad och det är en misslyckad slipning där en tidigare ägare troligtvis slipat igenom teakfaneret. Jag och fru IGMR kom överens att jag skulle testa att slipa av dörren för att se skicket på faneret.

Renovera ytterdörren själv
Utgångsläget så när som på lite påbörjad slipning vid fönstret

Ganska snabbt såg jag att det är ganska stora skador på teakfaneret där tidigare ägare slipat igenom till det undre, och ljusare, lagret av annat träslag.

Fanerskada ytterdörr
Problemområden med fanerskador

Skicket är ändå så bra att vi bestämde oss för att göra ett försök att rädda denna dörr, få den tät samt rikta upp den så att den går fritt och inte kärvar.

Spoileralert – dörren blev fin och går nu fritt. Så här gjorde jag:

Renovera ytterdörr själv – steg för steg

Rikta ytterdörren som hängt sig

Först och främst behövde dörren gå fritt. Jag tog bort den gamla tätningslisten och köpte en gångjärnsriktare. Jag köpte en 14 mm + 17 mm gångjärnsriktare på Biltema och gjorde som i nedan video. Detta tog bara några minuter och sedan var dörren riktad och gick fritt. Vår son kunde nu öppna och stänga dörren själv.

Smörj cylinderlåset i ytterdörren

Cylinderlåset i ytterdörren skall INTE smörjas med olja eller grafit (5-56, WD-40 och liknade). Dessa oljor beckar med tiden igen låset. Använd istället en teflonbaserad låsspray och inget annat. Det är rekommenderat att smörja låset två/tre gånger per år beroende på hur väderutsatt dörren är och hur mycket den används.

Slipa av gammal färg från ytterdörren

Att slipa av färg från ytterdörren är tidskrävande och kräver försiktighet. I och med att vår dörr redan hade fanerskador ville jag inte orsaka nya eller förvärra de befintliga.

Jag använde mig av flera tekniker för att slipa av färgen. Främst använde jag en bandslip. I hörnen och på svårare ställen använde jag slipmus, excenterslip och sandpapprade för hand. Det går även att använda värmepistol och skrapa men jag ville inte bränna faneret. Jag började med kornstorlek 40 för att sedan jobba mig vidare till 80, 120 och till sist kornstorlek 240.

Slipa ytterdörr teak
Dörren färdigslipad åtta timmar senare.

Olja ytterdörren och betsa fanerskadorna

Jag valde att använda teakolja för att olja in dörren. 1 liter tekolja från Hagmans kostade 99 kronor på Jula. Som hittat! När det gällde bets köpte jag ZAR 120 Teak Natural 236ml på Bauhaus för dryga 150 kronor.

Steg ett var att olja in hela ytterdörren för att se färgskillnaden mellan fanerskadat område och teakfaneret. Nedan bilder är tagna i olika ljus och därför ser teakfaneret ut att vara i olika nyanser vilket de inte är.

Renovera ytterdörren själv
Stor skillnad
Renovera ytterdörr
Ful skada i teakfaneret

Använd en trasa för att stryka ut bets. Jag betsade hela dörren med ett tunt lager för att sedan fokusera på fanerskadorna. Där ”duttade” jag i bets och lät torka. Karmen som är i furu fick flera lager bets för att matcha dörrens färg. När färgen väl matchade på karm och fanerskadorna strök jag hela allt med ytterligare ett lager teakolja.

Montera nya tätningslister på ytterdörren

Det sista momentet är att montera nya och fräscha tätningslister på dörren. För att det ska bli bra bör dörren vara riktad så att det inte är för stora glipor och man skall ha en tätningslist av bra kvalitet som fyller bra.

Jag köpte Tesas silikonlist som tätar springor 1-7mm och den blev superbra. Tätningslister hindrar drag och spar uppvärmingskostnader.

Renovera ytterdörren själv – resultat

Fullt godkänt enligt mig och en massa pengar samt sparade. Miljömässigt är det klart också en fullträff att inte köpa nytt. Nu har vi en dörr som inte kärvar, ser bra ut och kommer hålla många år till.

Renovera ytterdörren själv
Olja garageporten
Jag passade även på att dra ett lager teakolja och rikta upp garagedörren och en liten förrådsdörr. Dessa är betsade i teakfärg sedan tidigare. Båda går nu också fritt.

Kostnad för att renovera ytterdörren själv

 • Hagmans teakolja: 99 kr
 • ZAR 120 Teak Natural 236ml: 159 kr
 • Excenterslip: 349 kr (vår gamla gick sönder förra sommaren)
 • Slippapper: 100 kr
 • Gångjärnsriktare: 60 kr

Totalt: 707 kr och då har jag kvar nästan all olja och bets. Dessutom har jag en ny exceterslip och en gångjärnsriktare.

Steg för steg – renovera ytterdörren själv

 • Rikta dörren med en gångjärnsriktare
 • Kontrollera lås och smörj låset med låsspray
 • Skruva av beslag och handtag
 • Ta bort den gamla tätningslisten
 • Slipa ytterdörren
 • Olja eller måla ytterdörren
 • Montera tillbaka beslag och handtag
 • Montera ny tätningslist
 • Klart!

Jag är mycket nöjd med detta projekt och vår son har invigt att komma hem själv utan problem.

Signatur