Hemförsäkring trasig tvättmaskin.

När jag gjorde om vår tvättstuga 2018/2019 havererade vår tidigare tvättmaskin. Den hade jag köpt på blocket för några hundralappar och den gav oss ett eller ett par års felfri tvättid. Men när den gav upp för tre år sedan (nästan på dagen) köpte vi en ny AEG energisnål tvättmaskin. Den har fungerat finemang men jag har tyckt att den börjat låta lite mer samt börja ”vandra” vid centrifugering.

Det är ganska tydligt när man snurrar på trumman samt hur maskinen låter att lagret har gått mellan trumma och motor. Detta brukar man dock kunna byta för en ganska billig peng själv så detta blev mitt första spår. AEG kundtjänst bekräftade dock mina misstankar när jag kommit en bit in i mina efterforskningar. Min maskin har ett svetsat lager och det går inte att byta ut. Som jag förstår det måste hela trumman bytas och den reparationen är för dyr och svårare att göra själv.

Otroligt dåligt och ett tips att kolla upp när du köper en ny vitvara. Hur lätt är den att reparera? Man kan gå in på tillverkarens hemsida och söka på maskinen under reservdelar. Många delar = bra. I vårt fall var det bara tvättmedelsfack och sådant som visades. Det ska jag ta med mig framöver.

Hur låter ett trasigt lager på en tvättmaskin?

Två klipp från vår tvättstuga nedan. Sänk ljudet 😉

Lagerljud
Låter som ett jetplan som lyfter. Vi hör tvättmaskinen med stängd dörr två våningar upp.

Hemförsäkring för trasig tvättmaskin?

Jag fick ett infall och tänkte att hemförsäkringen kanske täcker en så pass ny tvättmaskin. Vi har Länsförsäkringar Villa Mellan hemförsäkring och jag drog iväg en skadeanmälan. Det gick vägen! Tvättmaskinen kostade 5000 kr ny och med 20% åldersavdrag samt självrisk fick vi 2500 kronor tillbaka.

Hemförsäkring trasig tvättmaskin

Hemförsäkring trasig tvättmaskin

Sammanfattningsvis kan jag väl säga att jag blir trött på hur dålig kvalitet många vitvaror har. Vi är snart inne på vår fjärde tvättmaskin sedan vi flyttade in 2015. Nu stod en äldre tvättmaskin här när vi flyttade in och sedan köpte vi en begagnad. Men ändå. Vi har fått byta allt utom micro, induktionshäll (en platta fungerar dock dåligt) samt kombinerade kyl och frys. Diskmaskin, köksfläkt, tvättmaskin, torktumlare har bytts och då var allt nyköpt och av kända märken 2012 när vi flyttade in.

Så detta är ett tips till er. Testa att laga men går inte det kan man göra ett försök med försäkringsbolaget. Jag hade inte ens kvar kvittot men det gick ändå. Skickade ovan filmer samt datumtaggade bilder på tvättstugan med och utan maskinen som jag skadeanmälde.

Ny tvättmaskin

Jag är så trött på att behöva byta maskin så nu köper vi en som ska klara 9 kilo samt har ännu bättre energiprestanda. Vår gamla tvättmaskins energiprestanda är 55 kWh / 100 tvättar och den nya klockar in på 43 kWh / 100 tvättar. Den förbrukar dessutom dryga 15 liter vatten mindre per tvätt. Bra grej.

Jag var inne på en kombinerad tvätt/tork som man skulle kunna köra under billiga eltimmar men jag insåg att det inte fanns några vettiga sådana i ok prisklass och vi har redan en supersnål ny torktumlare med värmepump. Dessutom känns det som att ju fler funktioner så finns det fler saker som kan gå sönder.

6999 kr kostar den nya med rabatt minus de 2500 vi får in från försäkringen. 200 kronor cashback lyckades jag också få in. Helt ok ändå!

Signatur