Chrome delete – då var vi här igen. På vår förra Honda Civic hade jag en kromlist som verkligen stack i ögonen och därför valde jag att göra en så kallad ”chrome delete” på den. Jag gjorde även en guide till hur man gör en chrome delete med gummifärgen Plasti-dip.

Jag förbrukade inte hela den burken som jag använde till gamla bilen samt att jag en dag hade lust att göra ett litet projekt. Nu är det alltså vår Seat Leon X-Perience som skall få en chrome delete på emblem och grill. Bilen har svarta detaljer och jag tycker kromet bryter av fult.

Spoiler – jag är dock lite tveksam till hur grillen blev. Att kromsargen runt grillen numera är svart är snyggt men frågan är om jag borde pilla bort Plasti-Dippen på själva Seat emblemet? I-landsproblem.

Vad är chrome delete?

Chrome delete är en modifiering som innebär att man tar bort eller täcker över de kromade detaljerna på en bil för att ge den en mer stilren och modern look. Vanligtvis utförs chrome delete på områden som grillen, sidofönsterlister, backspeglar, dörrhandtag och andra utvändiga kromade accenter. Genom att applicera en svart beläggning, såsom Plasti-Dip eller vinylfilm, kan man skapa en enhetlig och svart yta istället för den blanka kromen. Det ger bilen ett mer diskret och sportigt utseende och är ett sätt att anpassa utseendet på bilen efter ens egen smak och stil.

Chrome delete kan vara en temporär eller permanent modifiering, beroende på vilket material som används och om man vill ha möjlighet att återställa bilen till sitt ursprungliga skick i framtiden.

Vad är fördelarna med att göra en chrome delete med Plasti-Dip?

Att göra en ”chrome delete” med Plasti-Dip har flera fördelar:

 1. Enkel applicering: Plasti-Dip är en flytande gummibeläggning som enkelt kan appliceras på ytan. Det kräver ingen avancerad utrustning eller professionella färdigheter. Det kan enkelt sprutas eller penslas på för att täcka de kromade detaljerna.
 2. Tillfällig förändring: Plasti-Dip är avtagbart och kan enkelt skrapas av om du inte längre vill ha den svarta looken. Detta gör det till ett bra alternativ om du vill ändra utseendet på dina kromdetaljer tillfälligt, utan att permanent ändra dem.
 3. Skyddar ytan: Plasti-Dip fungerar som en skyddande beläggning för ytan den appliceras på. Det hjälper till att skydda de kromade detaljerna från repor, mindre stenskott och andra skador.
 4. Budgetvänligt: Jämfört med att ersätta eller omvandla kromdetaljer med hjälp av andra metoder eller material, såsom att byta ut dem eller använda vinylomslag, kan Plasti Dip vara ett mer kostnadseffektivt alternativ. Det är också billigare än att applicera en permanent färg eller beläggning på ytan.
 5. Anpassningsbarhet: Plasti-Dip finns i olika färger och ytfinishar, så du kan välja en som passar din smak och stil. Det ger dig möjlighet att anpassa utseendet på dina kromade detaljer och skapa en unik design. Själv gillar jag matt svart.

Det är viktigt att komma ihåg att Plasti-Dip är ett tillfälligt alternativ och kan slitas över tiden, särskilt om det utsätts för hård användning eller extrema väderförhållanden. Det är ingen permanent modifiering och kan bara dras av om ytan ser dassig ut. Jag har dock sett bilar där det ser lika fint ut efter 2-3 år.

Chrome delete – steg för steg guide

Här är en steg för steg guide för att utföra en Chrome Delete med Plasti-Dip på din bil:

 1. Förberedelse:
 • Se till att du har alla nödvändiga verktyg och material, inklusive Plasti-Dip i önskad färg, tejp (maskeringstejp), rengöringsmedel som T-Röd eller IPA Isopropylalkohol, mikrofibertrasor och plastfolie.
 • Parkera bilen på en plats med god ventilation och tillräckligt med utrymme att arbeta runt den.
 1. Rengör ytan:
 • Använd ett rengöringsmedel som IPA, T-Röd för att noggrant rengöra de kromade detaljerna. Detta hjälper till att avlägsna smuts, olja och eventuella vaxrester.
 • Torka ytan torr med en ren mikrofibertrasa.
 1. Maskering:
 • Använd maskeringstejp och plastfolie (eller tidningspapper) för att täcka och skydda de omgivande ytor som du inte vill spraya med Plasti-Dip.
 • Se till att tejpa och täcka områden som angränsar till de kromade detaljerna för att förhindra överflödig Plasti Dip från att sprida sig.
 1. Applicering av Plasti-Dip:
 • Applicera ett jämnt lager Plasti-Dip över de kromade detaljerna. Var noggrann med att täcka hela ytan utan att skapa rinningar eller tjocka områden. Hellre fler tunna lager.
 • Låt det första lagret torka helt enligt tillverkarens rekommendationer – ungefär 30 minuter.
 • Upprepa processen genom att applicera ett andra, tredje och fjärde lager Plasti-Dip för att uppnå önskad täckning och färgintensitet. Se till att varje lager torkar ordentligt innan du applicerar det nästa.
 1. Avlägsna maskeringen:
 • När du är nöjd med resultatet och Plasti-Dip har torkat helt, försiktigt ta bort maskeringstejp och plastfolie.
 1. Efterbehandling:
 • Låt Plasti-Dip härda i en halvtimme och dra sedan bort färgen från de delar där du inte vill ha den.
 • Har du råkat spraya på andra delar av bilen kan detta enkelt torkas av med en mikrofibertrasa.

Bilder på processen

Utgångsläget
Chrome delete
Maskera runt emblem
Chrome delete
Maskera runt de detaljer du vill måla. OBS! Gör du grillen maskerar du bakom så att du inte målar kylaren.
Chrome delete
Hjälp är alltid bra att ha. IGMR junior fick också måla
Chrome delete
Måla, måla
Chrome delete emblem
Resultat på bakänden. Cleant!
Chrome delete grill
Resultat på grillen.
Chrome delete emblem
Resultat. Lite tveksam som sagt till om jag ska köra Seat emblemet svart eller krom. Det ser lite tomt ut fram på något sätt.
Signatur