Axel ur led – igen. 2021 – året som fortsätter att leverera. Vi kan nu summera till två axelluxationer, en hjärnskakning och en väggkänning. Ovanpå detta ligger covid som en blöt filt.

Så vad är det då som har hänt? Jo, jag har verkligen haft en enorm otur denna gång. Sedan jag drog axeln ur led förra gången har jag haft problem med min nacke och rygg. Det är en obalans och jag har därför kört rehab för det i kombination med rehab för axeln. Ovanpå det går jag på massage vilket har hjälpt mycket – till nu.

I veckan var jag hos min massör. Hon vet sedan tidigare att jag har problem med axeln och att hon måste vara väldigt försiktig. Man blir försvagad i axeln och risken ökar väldigt att det ska hända igen när den går ur led. Detta påpekade jag återigen denna gång och jag trodde vi hade något slags samförstånd. Icke. Hon drog min axel ur led.

Axel ur led

Det började fint men när hon skulle skifta position på min arm drog hon den rakt fram och tryckte till på axeln rakt ner mot britsen. Axeln gick ur led och smärtan! Det gör så fruktansvärt ont och jag förstod direkt vad som hänt. Jag gjorde ett försök tillsammans med henne att få den på plats igen men det fungerade inte. 112 fick sig en påringning.

Tre timmar senare kom ambulansen. Tre timmar… Tydligen hade det varit en händelserik eftermiddag med skjutningar på en redan pressad situation. Även om jag hade en hög prio trumfar skottskador, hjärtinfarkter och annat mig – förstås. Samtidigt vet jag att en axelluxation skall åtgärdas snarast för att prognosen skall vara god.

När ambulansen väl anlände var de bara så där trygga och lugna som man önskar och behöver i den situationen. Ambulans-SSK:n trodde inte sina öron att jag legat där i närmre tre timmar. Så var det dock.

Axel tillbaka i led

Jag kunde klart ha nappat på erbjudandet att bli skjutsad in till akuten av massören. Men med covid, skjutning och smärtan det innebär att byta position valde jag, på inrådan av 112, att ligga kvar.

Tur i oturen låg jag på magen på en brits från början – den optimala positionen när det gäller att få tillbaka axeln men också ur smärtsynpunkt när axeln väl är ut led.

Sjuksköterskan fixade till axeln ganska snabbt och med benen i högläge ett tag efteråt (pga. svimningsgoa smärtan) så var jag klar.

Dagen efter vårdcentral och röntgen. Ingen skelettpåverkan vilket så klart är skönt. Med paracetamol och ibuprofen i kroppen blir det nu rehab igen. Dessa övningar började jag med förra gången och så blir det även nu.

Axelluxation / axel ur led rehab

Det är viktigt med rehabilitering efter att axeln har gått ur led för att återställa styrka, rörlighet och funktion i axelleden. När axeln går ur led kan det orsaka skada på de mjuka vävnaderna runt axelleden, inklusive muskler, senor, ligament och ledkapsel. Det kan också orsaka instabilitet i axelleden, vilket ökar risken för att axeln går ur led igen.

Rehabilitering kan hjälpa till att återuppbygga styrkan i de muskler och ligament som stödjer axelleden, vilket minskar risken för framtida skador och axelinstabilitet. Dessutom kan rehabilitering hjälpa till att förbättra rörligheten i axelleden och minska smärta och stelhet i området.

Rehabilitering efter att axeln har gått ur led kan omfatta övningar för att återuppbygga styrkan i axelmuskler och ligament, stretching för att förbättra rörligheten i axelleden, och tekniker för att förbättra kroppskontroll och koordination. En fysioterapeut eller läkare kan ge individuella rekommendationer och råd om rehabilitering efter att axeln har gått ur led, baserat på personens specifika situation och behov.

Ont efter att axeln gått ur led

Smärtan efter att en axel har gått ur led varierar från person till person och kan bero på flera faktorer, inklusive graden av skada på mjuka vävnader runt axelleden och hur snabbt återhämtningen sker. Omedelbart efter att axeln har gått ur led kan smärtan vara mycket intensiv och kräva medicinsk behandling för att hantera. Efter det kan smärtan vara mer mild och variera i intensitet beroende på personens aktivitetsnivå och hur väl rehabilitering har genomförts.

I allmänhet kan smärtan efter att en axel har gått ur led pågå i några veckor eller månader, beroende på graden av skada och rehabiliteringsprogrammets framsteg. Det är viktigt att följa läkarens eller fysioterapeutens rekommendationer för rehabilitering noggrant för att minimera smärtan och förhindra återkommande skador.

Det är också viktigt att notera att vissa personer kan ha kronisk smärta efter en axel ur led, särskilt om det finns skador på de mjuka vävnaderna runt axelleden eller om rehabiliteringsprogrammet inte har utförts korrekt. Om smärtan efter att axeln har gått ur led är allvarlig eller pågår i mer än några veckor, bör du söka medicinsk behandling för att identifiera och behandla eventuella underliggande problem.

Ändrade planer

Det är på något sätt en sorg att råka ut för en sådan här sak. Dels det onödiga att en massör gör på detta sätt men också att julledighetens planer samt planer framöver grusas. Jag hade precis börjat kunna ta i med axeln på riktigt. Armhävningar funkade, boxning etc. Nu är jag tillbaka i mitellan och det suger faktiskt. Löpningen blir ju också problematisk när en arm inte fungerar och smärtar i varje löpsteg.

Men man får mentalt gå tillbaka till allt som är bra och fungerar i livet. Jag mår bättre mentalt igen efter väggkänningen. Julledigheten tillsammans med mina favoritpersoner står för dörren och det händer roliga saker i livet. Fokus på det lilla livet igen så blir det nog bra till slut med axeln.

Kanske, kanske blir det operation för att förhindra att detta händer igen. Det får tiden utvisa med vidare undersökningar. Tyvärr har jag redan fått ersättning från min sjukförsäkring så jag kammar noll denna gång. Vet inte hur man kan gå vidare mot massören heller. Det är ju inte så att man vill ha ett presentkort… Idéer?

Signatur