Axel ur led – igen. 2021 – året som fortsätter att leverera. Vi kan nu summera till två axelluxationer, en hjärnskakning och en väggkänning. Ovanpå detta ligger covid som en blöt filt.

Så vad är det då som har hänt? Jo, jag har verkligen haft en enorm otur denna gång. Sedan jag drog axeln ur led förra gången har jag haft problem med min nacke och rygg. Det är en obalans och jag har därför kört rehab för det i kombination med rehab för axeln. Ovanpå det går jag på massage vilket har hjälpt mycket – till nu.

I veckan var jag hos min massör. Hon vet sedan tidigare att jag har problem med axeln och att hon måste vara väldigt försiktig. Man blir försvagad i axeln och risken ökar väldigt att det ska hända igen när den går ur led. Detta påpekade jag återigen denna gång och jag trodde vi hade något slags samförstånd. Icke. Hon drog min axel ur led.

Axel ur led

Det började fint men när hon skulle skifta position på min arm drog hon den rakt fram och tryckte till på axeln rakt ner mot britsen. Axeln gick ur led och smärtan! Det gör så fruktansvärt ont och jag förstod direkt vad som hänt. Jag gjorde ett försök tillsammans med henne att få den på plats igen men det fungerade inte. 112 fick sig en påringning.

Tre timmar senare kom ambulansen. Tre timmar… Tydligen hade det varit en händelserik eftermiddag med skjutningar på en redan pressad situation. Även om jag hade en hög prio trumfar skottskador, hjärtinfarkter och annat mig – förstås. Samtidigt vet jag att en axelluxation skall åtgärdas snarast för att prognosen skall vara god.

När ambulansen väl anlände var de bara så där trygga och lugna som man önskar och behöver i den situationen. Ambulans-SSK:n trodde inte sina öron att jag legat där i närmre tre timmar. Så var det dock.

Axel tillbaka i led

Jag kunde klart ha nappat på erbjudandet att bli skjutsad in till akuten av massören. Men med covid, skjutning och smärtan det innebär att byta position valde jag, på inrådan av 112, att ligga kvar.

Tur i oturen låg jag på magen på en brits från början – den optimala positionen när det gäller att få tillbaka axeln men också ur smärtsynpunkt när axeln väl är ut led.

Sjuksköterskan fixade till axeln ganska snabbt och med benen i högläge ett tag efteråt (pga. svimningsgoa smärtan) så var jag klar.

Dagen efter vårdcentral och röntgen. Ingen skelettpåverkan vilket så klart är skönt. Med paracetamol och ibuprofen i kroppen blir det nu rehab igen. Dessa övningar började jag med förra gången och så blir det även nu.

Ändrade planer

Det är på något sätt en sorg att råka ut för en sådan här sak. Dels det onödiga att en massör gör på detta sätt men också att julledighetens planer samt planer framöver grusas. Jag hade precis börjat kunna ta i med axeln på riktigt. Armhävningar funkade, boxning etc. Nu är jag tillbaka i mitellan och det suger faktiskt. Löpningen blir ju också problematisk när en arm inte fungerar och smärtar i varje löpsteg.

Men man får mentalt gå tillbaka till allt som är bra och fungerar i livet. Jag mår bättre mentalt igen efter väggkänningen. Julledigheten tillsammans med mina favoritpersoner står för dörren och det händer roliga saker i livet. Fokus på det lilla livet igen så blir det nog bra till slut med axeln.

Kanske, kanske blir det operation för att förhindra att detta händer igen. Det får tiden utvisa med vidare undersökningar. Tyvärr har jag redan fått ersättning från min sjukförsäkring så jag kammar noll denna gång. Vet inte hur man kan gå vidare mot massören heller. Det är ju inte så att man vill ha ett presentkort… Idéer?

Signatur