Status november 2021 – så var det dags för status november 2021 och mitt första inlägg på en månad. Tack till er som hört av er via mail och kommentarsfält med pepp och lyckönskningar. Jag fick ju en ganska rejäl väggkänning i slutet av september som jag fortfarande slickar såren efter. Det har gjort att fokus ligger på mig, mina kära och jobbet, resten har skalats bort.

Status – det mjuka

Jag har kommit fram till att detta med väggkänning är en halvsanning, alltså bara en del av anledningen till att det blev jobbigt för mig denna gång. FIRE, optimering och någon slags 40-årskris ligger nock också ligger och gror.

Låt mig utveckla… Med ett högt tempo på jobbet, ett gäng skador (hjärnskakning, axel ur led), covidskiten och en mormor som gick bort. Detta har gjort att jag kanske inte haft den energibuffert som behövs. Det har tagit energi och jag har behövt återhämtning. Den återhämtningen sker ju oftast hemma men… optimering.

Jag inser att jag kanske inte haft en helt sund syn på hemmet i och med FIRE. Hemmet har blivit en arena för optimering och timers som skall ställas in, knappar som ska tryckas på och lampor som ska släckas. Utöver det gör jag i princip allt tungt praktiskt i hemmet själv (reparationer etc.). Lägg därtill en tanke om lärande och att göra nytta så finns inte så mycket tid kvar för en heldag i sängen med Netflix på laptopen eller ro till att läsa så många böcker jag vill.

Detta beteende har ändå tjänat oss väl och vi har nästan sparat ihop 2 miljoner kronor på 45 månader. Men… detta beteende tjänar inte oss eller mig väl nu.

Framåt & paretos lag

Ett beteende och inställning kan ta en framåt mot de mål och önskningar man har. Samma beteende kan också ta en bort från samma mål och det är inte helt lätt att se när det tippar över åt det ena eller det andra hållet. Att spara 200 kronor på elräkningen gjorde en stor skillnad för tre år sedan men kanske inte nu. Missförstå mig rätt, vi ligger redan på en låg nivå även om vi inte optimerar men jag är som jag är och vill pressa mer.

Här någonstans smög det sig in en känsla av meningslöshet. Att ha dessa pengar på kontot men att fortsatt springa och be familjen släcka eller gå och släcka själv ger inte mening. Flera av de tidigare funktionella beteendena som också skapat goda vanor har nu tappat sin funktion och tar mig och oss alltså bort från målet mer tid och värde. Vi har redan energisnåla apparater och vi har redan ledlampor överallt. Det blev som en gökunge som i huvudet trängde bort mer och mer av det goda.

Paretos lag säger att man når 80% av resultatet med 20% av insatsen. Vill man nå högre kommer insatsen också bli betydligt högre. Jag har velat mer och högre men man kommer inte så värst mycket högre och mer med en större insats.

Nu tar jag elen som exempel men detta har även gällt andra saker och delar av livet – ni fattar…

Hjälp utifrån

Jag har fått tagit hjälp utifrån för att åskådliggöra dessa mönster och hitta en väg framåt. En jobbig resa men otroligt värdefull även om den inte är slut än. Att snabbt börja gå till en psykolog när allt detta hände har gjort stor skillnad samtidigt som det kostar. Väl investerade pengar dock…

Jag fick lov av min arbetsplats att jobba hemma 100% fram till jul och det är nu förlängt till ”hela våren”. Samtidigt har jag börjat jobba på kontoret igen fast med lite annat fokus. Rasterna är inte bloggskrivande och optimeringar av olika slag utan fika med kollegorna och fokus på oviktigt. Lunch med kollegor och sedan en promenad. Skönt just nu och arbetsdagarna känns faktiskt bättre på jobbet än hemmavid.

Sådärnågonting. Livet är en resa och jag och vi fortsätter vår. Månadssparandet fortsätter i samma takt men jag försöker att inte jaga de sista 20% resultaten i paretos lag. FIRE är i grunden något gott men det är en utmaning mentalt.

Status november ekonomin

Vilken månad! Vi är upp nästan 120K och nosar nu verkligen på 2 miljoner investerade skånepesetas. Sparkvoten denna månad landar på 47% då vi inte sparar fullt så mycket som vanligt i och med julen.

status november

Vad gäller ekonomin har vi också köpt en ny galet energisnål torktumlare, en ny säng till IGMR junior, två fåtöljer till samma lilla man, årskort på badhuset och lite julklappar.

Övrigt

Vi har även gjort lite annat.

Møns Klint
Vi tog en höstlovshelg i Danmark och bodde på Møns Klint. Fantastiskt och bara två timmar från Malmö.
Møns Klint
Fossiljakt på Møns Klint.
Skånes Djurpark
Skånes Djurpark och Halloweenfirande där. Mysigt ställe.
Sövde Bastubåt
Vi hyrde vedeldade bastubåten i Sövde. Tre magiska timmar för oss själva med kalla dopp och eldstirr. Psst – bastubad går som friskvård.
Skovtårnet camp adventure
I Danmark passade vi på att gå upp i denna arkitektoniska pärla. Skovtårnet på Camp Adventure – en timme från Malmö. 45 meter högt.
Skovtårnet camp adventure
Fru och unge herr IGMR i en kram på toppen.
Skovtårnet camp adventure
Undertecknad på väg ner i orange mössa.
Arken museum för modern konst
Arken museum för modern konst strax utanför Köpenhamn var väl värt ett besök.
Honda Civic lackförsegling
Civicen har fått en keramisk lackförsegling samt glasförsegling av mig. 4 timmar och totalt 900 kronor inklusive hallhyra och tvätt. Liknande behandling kostar 5 – 7000 kronor att leja ut.
Glasförsegling in action. Man behöver inte använda vindrutetorkarna över 70 km/h utan regnet bara pärlar av. Ska hålla 3000 mil.
Gyeon
En del av produkterna som användes. Inköpta på Autodude.
Honda Civic lackförsegling
Pärlan.
Honda Civic förbrukning
Kolla förbrukningen tur och retur Österlen i helgen. Smala vinterdäck på. Bra för en bensinare.
Luktärt Status november 2021
Våra luktärter blommar fortfarande och jag ser på morgonpromenaden att hasselbuskarna redan fått hängen.

Thats it för mig. Nu har jag förstås inte bara skrivit detta och lagt upp utan optimerat för SEO. Antar att jag har lite kvar att jobba med på min optimeringshets 😉

Hoppas ni har en fin höst/vinter.

Och… ska ni köpa något på Black Friday etc. Ta en koll på Mybonus cashback först eller Refunder. Det finns pengar att tjäna på den konsumtion man ändå företar sig. Såg också att de har en del fina cashbackerbjudanden för elavtal nu. Vi behåller dock Tibber.

Signatur