Göra en bivattnare eller ett bi-spa. Här i Skåne är det några dagar sedan det regnade och det börjar redan bli lite torrt samtidigt som att vi har ett gäng pollinatörer, d.v.s. bin, humlor och även fjärilar som sliter.

Bin och humlor har i stadsmiljö oftast inte tillgång till en säker tillförlitlig vattenkälla och det är där DU kommer in i bilden.

Ett par minuters arbetsinsats samt en vattenpåfyllnad då och då är allt som behövs för att göra en stor insats för dessa små välgörare.

Göra en bivattnare – instruktion

Om vattnet i din bivattnare är för djup kommer bina och humlorna att drunkna. Därför behöver man dels ett lågt kärl samt något för de små liven att stå på.

Man kan ta lite vad man har i hemmet som grund. Vi använder ett glaserat krukfat men jag har sett folk använda pajformar, vanliga fat, eller sådana där avgjutningar av rabarberblad som är populära. Det viktiga är att det får plats lite vatten så att man inte behöver fylla på hela tiden.

Fyll ditt fat (eller liknande) med vatten och lägg sedan i något för att göra vattnet grundare. Klassikern är att fylla bivattnaren med spelkulor. Man kan dock använda stenar eller varför inte grus. Det fungerar också finfint. Huvudsaken är att det är grunt och att bina inte drunknar.

När du är klar är det bara att ställa bivattnaren nära blommorna och grönskan.

bivattnare
Vår bivattnare. Inte helt fylld med kulor så att även fåglar ska kunna ta en slurk vatten.

Klart! Håll sedan lite koll på bivattnaren och fyll på samt rengör den då och då. Vi har ett par bivattnare i vår 550 kvm radhusträdgård och de har ofta besök av törstiga bin. Väldigt mysigt!

Ska sanningen fram är våra mest frekventa besökare – småfåglarna. De både dricker och badar hej vilt. Fint att se och trädgården skall rymma alla varelser. En kombinerad bivattnare och fågelbad alltså!

Vill du veta mer om våra pollinerare och hur du kan hjälpa dem – läs gärna mina andra inlägg på temat:

Signatur