Vad är house hacking? Jo man kan väl enkelt säga att det är att man köper ett hus, bor i en del och hyr ut en/flera delar. Man kan hyra ut rum, källaren, Airbnb – eller så ser man till att köpa ett hus som har två eller fler separata lägenheter.

Varför house hacking?

Om du tittar på dina levnadsomkostnader brukar det vara tre saker som hamnar i toppen. Boende, transport och mat och oftast är boendet dyrast av de tre. Om man lyckas att eliminera hela eller delar av boendekostnaden genom att hyra ut och att någon annan betalar ditt boende – ja, då har man direkt kapat en stor del av sina kostnader.

Våra boendekostnader står för ungefär en tredjedel totalt av vad vårt liv kostar per månad. Tittar man på våra fasta kostnader varje månad står boendekostnaden för ungefär 50% av dem.

Med minskade kostnader ökar friheten, möjlighet till deltid och/eller ett större sparande.

Olika sorters house hacking

Jag skulle tro att den vanligaste formen av house hacking i Sverige är att hyra ut sin sommarstuga. Sommarstugan kan då bekosta sig själv eller till och med tjäna lite pengar.

Andra former är att, som tidigare nämnt, hyra ut delar av sitt eget boende för att kunna kapa, eller eliminera, sina egna boendekostnader.

Man kan också, som en av mina vänner gör, hyra ut garageplats, parkeringsplats och vinterförvaring av diverse bilar, båtar, husbilar och husvagnar i sin lada. Fina pengar och återigen, boendet och tillgångarna genererar pengar utöver eventuell värdestegring.

Exempel på house hackers

Chad Carson är en känd figur som sitter på mycket kunskap, om än i en Amerikansk kontext. Principen är dock densamma – hyr ut och kapa/eliminiera/tjäna pengar. Han har en bra guide här.

Och sedan till inlägget som fick mig att skriva detta inlägg.

Jag träffade Elisabeth Svensson på Camp FI Süd och har även haft förmånen att hyra ut min bil via SnappCar till henne. Rikatillsammans har hon också varit med på. En inspiration och legit ekonomiskt savvy person.

Elisabeth och hennes man har köpt ett hus med två lägenheter där de själva bor i den ena. Inte nog med det så hyr hon ut parkering, förråd, studios och kontor i samma hus. Huset har inte bara tagit bort deras levnadsomkostnader utan genererar en intäkt på motsvarande 28 000 kr per månad innan skatt och tar en timme i veckan att managera. Otroligt inspirerande. Du hittar hennes blogg och inlägg om house hacking / privatuthyrning här.

Annan uthyrning man kan ägna sig åt?

Bilen är en sådan sak som faktiskt kan generera pengar istället för att kosta pengar. Vår tidigare Ford Focus gick vi plus på, inklusive vår egen körning.

house hacking privatuthyrning
Fd. kassakon

Prylar kan man också hyra ut via till exempel Hygglo. Bäst är maskiner men även släpvagn, takbox, och annat går bra att hyra ut.

Fler sätt att tjäna pengar hittar du här.

Hyr du ut?

Signatur