Vägen mot FIRE / ekonomisk frihet / oberoende och ett liv i linje med personliga värderingar.

House hacking & privatuthyrning

Vad är house hacking? Jo man kan väl enkelt säga att det är att man köper ett hus, bor i en del och hyr ut en/flera delar. Man kan hyra ut rum, källaren, Airbnb – eller så ser man till att köpa ett hus som har två eller fler separata lägenheter.

Varför house hacking?

Om du tittar på dina levnadsomkostnader brukar det vara tre saker som hamnar i toppen. Boende, transport och mat och oftast är boendet dyrast av de tre. Om man lyckas att eliminera hela eller delar av boendekostnaden genom att hyra ut och att någon annan betalar ditt boende – ja, då har man direkt kapat en stor del av sina kostnader.

Våra boendekostnader står för ungefär en tredjedel totalt av vad vårt liv kostar per månad. Tittar man på våra fasta kostnader varje månad står boendekostnaden för ungefär 50% av dem.

Med minskade kostnader ökar friheten, möjlighet till deltid och/eller ett större sparande.

Olika sorters house hacking

Jag skulle tro att den vanligaste formen av house hacking i Sverige är att hyra ut sin sommarstuga. Sommarstugan kan då bekosta sig själv eller till och med tjäna lite pengar.

Andra former är att, som tidigare nämnt, hyra ut delar av sitt eget boende för att kunna kapa, eller eliminera, sina egna boendekostnader.

Man kan också, som en av mina vänner gör, hyra ut garageplats, parkeringsplats och vinterförvaring av diverse bilar, båtar, husbilar och husvagnar i sin lada. Fina pengar och återigen, boendet och tillgångarna genererar pengar utöver eventuell värdestegring.

Exempel på house hackers

Chad Carson är en känd figur som sitter på mycket kunskap, om än i en Amerikansk kontext. Principen är dock densamma – hyr ut och kapa/eliminiera/tjäna pengar. Han har en bra guide här.

Och sedan till inlägget som fick mig att skriva detta inlägg.

Jag träffade Elisabeth Svensson på Camp FI Süd och har även haft förmånen att hyra ut min bil via SnappCar till henne. Rikatillsammans har hon också varit med på. En inspiration och legit ekonomiskt savvy person.

Elisabeth och hennes man har köpt ett hus med två lägenheter där de själva bor i den ena. Inte nog med det så hyr hon ut parkering, förråd, studios och kontor i samma hus. Huset har inte bara tagit bort deras levnadsomkostnader utan genererar en intäkt på motsvarande 28 000 kr per månad innan skatt och tar en timme i veckan att managera. Otroligt inspirerande. Du hittar hennes blogg och inlägg om house hacking / privatuthyrning här.

Annan uthyrning man kan ägna sig åt?

Bilen är en sådan sak som faktiskt kan generera pengar istället för att kosta pengar. Vår tidigare Ford Focus gick vi plus på, inklusive vår egen körning.

house hacking privatuthyrning
Fd. kassakon

Prylar kan man också hyra ut via till exempel Hygglo. Bäst är maskiner men även släpvagn, takbox, och annat går bra att hyra ut.

Fler sätt att tjäna pengar hittar du här.

Hyr du ut?

Signatur

8 kommentarer

 1. Pappa Betalar

  Hej IGMR!

  Kikade in på sidan “Tjäna pengar”.
  Jag skulle vilja tipsa om uppdrag som behövs i samhället. t.ex god man, arbeta på val, familjehem osv. Kanske inte de bäst betalda “extrajobben” men något som även ger mer än bara pengar.

  Hur ser du på sådant? Eller är det något som tar för mycket energi? Jag kan förstå om så är fallet.
  Jag personligen tycker det ger mycket att hjälpa andra så det är värt det.
  Vi har funderat på familjehem men tycker vara egna barn är lite för små för det än så länge.

  Pappa betalar? – Bloggen om privatekonomi

  • HerrIGMR

   Det har jag ju helt missat – TACK! Har själv ansökt, men inte fått, arbete som röstmottagare. De jobben ger annat värde än just pengarna och det är dit jag hellre vill komma. Både i mitt tänkta framtida yrke eller yrken – samt med extrahugg.

   Familjehem är en jätteinsats för en annan människa. Det ska jag fundera på OCH ta upp i en speciell del av “Tjäna Pengar”.

   • Etta

    Jag tänker också att dessa jobb har ett annat värde än pengar, och att de med all sannolikhet skulle ge mycket tillbaka i annan form. Inte minst i känslan efter att ha slutat lönearbeta, med att bidra till samhället. Ett annat tips är nämndeperson, vilket jag är mycket inne på för framtiden. Den lilla utmaningen är bara att lyckas bli nominerad av ett politiskt parti.. I samma veva kan man väl ge sig in i kommunpolitiken, det är ju också ett sätt att bidra. Ser också att universiteten ibland söker tentavakter, och det har man säkert fördel i om man också vill vara tentavakt vid högskoleproven.

    • Lupinerna

     Nämndepersonuppdragen fördelas inom partierna precis som övriga nämndplatser som partiet förfogar öve. Att få politiskt tillsatta uppdrag kräver oftast någon typ av “tjänstgörning” i partiet, dvs valrörelse, flygbladsutdelning, engagemang i lokal styrelse. Dvs det är _väldigt_ många timmar obetalt arbete som krävs för att man ska få betalda politiska uppdrag. Det är lärorikt så jag rekommenderar verkligen alla att pröva på kommun- eller regionpolitiken.

     Ett tips är att många styrelseplatser i studieförbund (ABF, Vuxenskolan, Medborgarskolan) tillsätts av de politiska grundorganisationerna (Socialdemokraterna, Centerpartiet/Liberalarna, Moderaterna). Det är samma ersättning för styrelsemöten som för nämnduppdrag utgår och de är avsevärt mindre efterfrågade (eftersom politiskt intresserade också ofta är intresserade av maktutövning) men mycket trevligare.

   • Pappa Betalar

    Sök igen, när du väl fått ett uppdrag så tror jag att du får fortsätta varje gång.
    Hoppas på att få vara med under 2021 när vi har en omröstning om flygplatsen i Västerås.

    Kul att du uppdaterar med detta. Är viktiga uppdrag som verkligen behöver lyftas då det är brist på sådant.

    Mvh PB?

  • Lotta

   Jag är avlastningsfamilj till ett familjehem, alltså ett barn som är fosterhemsplacerat. Jag är det en helg i mån, mer skulle jag inte få ihop eller orka med detta barn (särskilda behov) och mer än heltidsjobb i övrigt. Men ja, det är givande och jag rekommenderar alla som kan att vara det. Behovet på familjer är stort. Här kan man också ställa lite krav mot soc, tex så tar inte jag in barn som är utåtagerande mot djur (eller för den delen allergiska). Att ta in ett barn som behöver stöd tex några dagar i mån kan vara berikande för sina egna barn, att få se att det ser olika ut i samhället och att även få en annan bekantskap. Sen skulle jag personligen inte ta in ett barn med de behov som hen jag har på heltid om jag hade yngre barn då det skulle äta upp all tid för mina egna barn. Man blir inte särskilt rik på detta, men det bidrar förhoppningsvis till att ett barn får en lite tryggare vardag, eller får testa och upptäcka nya saker samt att visst det tar tid, men det går också att kombinera med det “vanliga” livet. Man åker inte iväg till ett kontor och låser in sig en helg i mån.

   • Pappa Betalar

    Lotta, verkligen toppen alltså. Detta är något jag skulle kunna tänka mig. Ska undersöka det lite mer nu.

    Mvh PB?

 2. mdmk

  Typ av House hacking ska vi göra genom att sälja de större boendet och bo väldigt billigt i det mindre, så även om vi inte hyr ut så kommer vi bo så billigt att maten blir största kostnaden.

  Förr var kostnaderna: Skatt, Bo, Transport, Mat, övrigt
  Nu blir kostnaderna Mat, övrigt, Bo, Skatt, transporterna blir knappt mätbara

  Så lite pengar räcker en lång väg då

Kommentera