”Skönt med semester från familjen, höhö”

Ja så lät det från flera goa gubbar som gjorde sin första arbetsdag efter semestern. Det suckades över hemester och hur påfrestande det är med fru och familj så nära inpå 24-7. Gick jag över till en annan avdelning verkade det vara sommarens poolbygge och renoveringar på diverse hus som diskuterades. Allt var som vanligt alltså.

Men samtidigt var det inte som vanligt att börja arbeta igen – det var knappt någon där utan de flesta som var åter i arbete efter semestern satt hemma.

Lunchsituationen med folk på varannan stol och inte mitt emot varandra är också märklig. Det är märkliga tider och jag kan nu när jag sitter här i mitt nya arbetsrum konstatera att jag är väldigt nöjd med att få sitta hemma en hel del under 2020.

Optimering

Vårens hemmajobb var helt okej men det lämnade en del att önska. I och med att datorn stod framme pillade jag gärna med den efter arbetstid. Det var för lätt att slinka dit helt enkelt. Jag kom heller inte in i något bra tempo med pauser och lunch.

Detta halvår ska jag dock försöka ta ett omtag på hemmajobbandet. Jag vill ha en lite mer tydlig start och ett tydligt slut på dagen. Har jag inte saker att fylla dagen med så ska jag inte sitta och bara pilla med whatevva utan faktiskt avsluta dagen och göra något konstruktivt. Promenad, projekt, blogg, träning, träffa vänner – typ så.

Jag vill också komma ner lite i mitt inre tempo och njuta mer av vardagarna detta halvår (och framåt förstås). Det får bli ett försök att skapa en mer njutbar arbetsdag och vardag helt enkelt.

Har ni några tips för hur man har det bättre när man arbetar på distans?

Signatur


Publicerat

i

av

Etiketter:

Subscribe
Notify of
guest

14 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Snålgrisen
4 years ago

Tyvärr drog min kund in möjligheten att jobba hemma lagom till Corona, så arbetssituationen har gått från okej till sämst. Inte många som är glada där inte. Jag trivs jättebra med att jobba hemma, det bästa är såklart att slippa ge sig iväg tidigt på morgonen i rusningstrafiken med bilköer etc. Man kan sova en halvtimme längre, kan åka och handla efter lunchen, eller bara ta en tupplur mitt på dagen och jobba lite senare på kvällen istället. Vissa av arbetskamraterna ser det inte alls så, utan anser att jobb ska utföras på arbetsplatsen och inte hemma. Varför vet jag inte, men det är ju ingen nackdel att alla tycker olika, låt folk jobba så som de trivs med, då tror jag att arbetsplatsen blir gladare än att man tvingas in i fyrkantiga former oavsett hur man själv är formad.

Hade faktiskt varit skönt att få lite semester från familjen, jag tycker det frestar på att vara så tätt inpå varandra 24/7 dag ut och dag in. Helt klart kommer jag inte att överväga FIRE förrän Lilla Snålgris börjar skolan, då får man i alla fal 4-5 timmar på dagen man kan ägna sig åt sina egna intressen, som mer eller mindre varit i paus-läge sen hon föddes. Jag är sen också ganska dålig på att ta plats och ta mig egentid, men en ”helkväll med gubbarna” har det inte varit tal om sen man blev pappa.

F-lediga läraren!
F-lediga läraren!
4 years ago

Att faktiskt klä på sig ”jobbkläder”, äta frukost och ta en prommenad för att ”gå till jobbet” innan man börjar jobba. Sen kanske ha 10- fika med sambon hemma eller digitalt med vänner/kollegor.

Lupinerna
Lupinerna
4 years ago

Jag är värdelös på att jobba hemma men brukar vara bra på att ha trefikat som hållpunkt. Inte jobbat hemma så mycket med dedikerat utrymme, tror det är lättare!

Jobbade på kontoret hela våren, man kom snabbt in i distansieringen. På uppdragets huvudkontor gick HR runt och såg till att folk höll 2 m avstånd i början. Det lät snudd på bisarrt.

Skogsanna
Skogsanna
4 years ago

Du är ju på god väg när du gjort arbetsplatsen i källaren så du inte ser datorn hela tiden. Nu blir dessutom effekten att för att få se väder och dagsljus så måste du gå upp vilket ger en bra paus.
Ovanstående tips om att ta en promenad före och efter jobbet så att man går till och från jobbet mentalt är bra. Det kan räcka med ett varv runt trädgården. På det viset får man också på sig annat än mysbrallor ??

Lena- frugala hedonisten
Lena- frugala hedonisten
4 years ago
Reply to  HerrIGMR

Vill börja med att tacka för inspirationen att ordna en hemma-arbetsplats. Jag som cirkulerat runt i vårt compact-living hem med bärbar dator och högar av papper & böcker har idag skapat en alldeles egen enkel arbetsplats i en klädgarderob. Så otroligt nöjd!

Mitt bästa hemmajobbartips- både för att komma igång och för att få tillräckligt många kaffepauser 😉 är att använda pomodoro-metoden. Jag kör ofta 25 min, tar 5 min rast. Upprepar 4 ggr och tar sedan en längre rast. Beroende på arbetsuppgift -och dagsform upprepar jag proceduren tills jsg bestämt att arbetsdagen är slut. Ibland blir det många ”units”, ibland förre…Men nåt blir alltid gjort 🙂

L
L
4 years ago

Personligen ser jag fram emot att komma tillbaka till jobbet senare i höst efter föräldraledigheten. Längtar efter att socialisera regelbundet med olika vuxna utan att behöva styra upp träffar, se en annan miljö som någon annan städar och inte all smuts och disk som konstant ansamlas här hemma med två små barn och en hund… Däremot känns det tråkigt att makens semester är slut. Om man känner att man går på varandra 24-7 så är det väl bara att dela upp sig och åka iväg på egna grejer mer? Det gör vi ofta sedan vi fick barn, jag uppskattar verkligen de mina mer när jag varit ifrån dem ett litet tag, men det verkar ovanligt bland mina (kvinnliga) vänner att göra så… Undrar varför?

Skogsanna
Skogsanna
4 years ago

De som behöver ledigt från fru och familj är de mera (övre) medelålders med större barn är min erfarenhet. De som inte lärt sig att kommunicera i förhållandet. Småbarnspapporna tar nog sitt ansvar och gör så gott de kan.

14
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x