Så var det dags för status mars a.k.a månadsuppdateringen. Vilken j*vla resa det har varit! Mentalt och i portfölj och vardagsliv.

Vi börjar med pengarna. Det kommer kanske inte som någon överraskning att vår snygga uppåtgående trend har kommit av sig så här månad 25 i vårt FIRE-projekt. Alla månader innan denna har slutat högre än den förra. Så hur illa är det då? Vi tar en koll.

Status mars – pengarna

Inte helt nattsvart!

Vi har fått in lite extrapengar som släpat efter via våra sidehustles samt att vi levt snålt och därmed kunnat investera mer. Därför har skadan minimerats till en nedgång på 118 000 kronor eller 14,9%. En annan del i det hela som jag tycker visar sig nu är styrkan och riskspridningen i vår investeringsfilosofi.

Pengar investeras omedelbart utan att fundera på att tajma marknaden och de investeras brett i indexfonder samt lite i Spiltan Investmentbolag. Vi äger en bit av hela marknaden eftersom vi inte vet vilka bolag som lyckas och och vilka som inte gör det. Det är ingen spännande strategi utan vi segar oss fram i jämn takt.

Sparkvoten landade på fina 69% vilket vi är mycket nöjda med. Jag tappade nämligen en veckas lön då jag tog obetald semester för att åka till Berlin förra månaden.

Vår frihetsgrad har backat och vi är numera 11% fria och inte 13% som förra månaden. Detta om detta. Lifvet då?

Status mars – buffert

Vi väntar något med livet eftersom jag har något viktigt att säga er. Buffert, buffert, buffert.

Det första vi gjorde innan vi började investera i indexfonder var att bygga upp en buffert med tre månaders levnadsomkostnader. Då kostade vårt liv 30 000 kr/månad så vi sparade 90 000 kr på Avanzas högräntesparkonto, Sparkonto+. Nu kostar vårt liv mellan 22 – 24 000 kronor per månad och därmed räcker de pengarna längre, ca fyra månader. De pengarna finns kvar och de står utanför börsen och räknas heller inte in i vår portfölj.

Bufferten har fram till nu känts lite tråkig och det har kliat i fingrarna att investera den. Jag är glad (jätteglad) nu att den finns och det har gett oss en mental krockkudde och känsla av trygghet i dessa tider.

Jag och vi kan inte nog understryka vikten av att ha en buffert. Det finns olika skolor och tankar om dess storlek beroende på livssituation, barn, hus, hyresrätt med mera. Råd finns en googling bort men vi valde tre månaders buffert. Har du inte en buffert – nu är tiden att skaffa en om du kan.

Status mars – livet

Jag ska inte sticka under stolen med att detta har varit prövningens månad för oss. Återigen har vår buffert, våra låga omkostnader och medlemskap i fack och a-kassa gjort att vi inte oroat oss över vår ekonomi. Däremot är ofriheten och att inte kunna besöka familj och vänner som vanligt mentalt tuff. En overklighetskänsla kommer över en ibland.

Vi jobbar båda ganska mycket hemma nu och det är inte jättekul. Oergonomiskt och vi har inte fått till en bra dagsrutin. Vardagsrumsbordet är fullt av laptops, sladdar och skärmar som påminner om arbetet även efter avslutat dagsverke. Däremot funkar digitala möten bra och arbetet rullar på hyfsat ok.

På den positiva sidan umgås vi ännu mer som familj och det är fint. Våren är på ingång och soliga (men kyliga) dagar kommer på rad. Vitsipporna har börjat blomma i trädgården, machésallat är redo att skördas och likaså bladpersiljan. Småfåglarna inspekterar våra fågelholkar och humlorna surrar.

Jag har påbörjat vårgrävningen av våra djupbäddar och ser fram emot att få börja frilandsså. En första gräsklippning har också hunnits med.

Så det var detta om detta. Jag ska nu återgå till mitt egentliga arbete. Idag är jag tillbaka på kontoret eftersom jag ska på ett fysiskt möte.

Ta hand om er och följ de råd som vår stat och FMH påbjuder. Var kreativa inom restriktionerna, alltså ta en promenad med en vän på en armlängds avstånd och häng mycket i naturen. Följer vi restriktionerna kommer vårt samhälle inte att behöva stängas ned som i resten av världen – en killgissning. Det handlar om att platta kurvan vettu.

Sist men inte minst. Två tips på podavsnitt från The Practical Stoic podcast:

Kai whiting & corona virus and our duty as stoics

Our guide through chaos

Signatur