Vägen mot FIRE / ekonomisk frihet / oberoende och ett liv i linje med personliga värderingar.

Status mars 2020

Så var det dags för status mars a.k.a månadsuppdateringen. Vilken j*vla resa det har varit! Mentalt och i portfölj och vardagsliv.

Vi börjar med pengarna. Det kommer kanske inte som någon överraskning att vår snygga uppåtgående trend har kommit av sig så här månad 25 i vårt FIRE-projekt. Alla månader innan denna har slutat högre än den förra. Så hur illa är det då? Vi tar en koll.

Status mars – pengarna

Inte helt nattsvart!

Vi har fått in lite extrapengar som släpat efter via våra sidehustles samt att vi levt snålt och därmed kunnat investera mer. Därför har skadan minimerats till en nedgång på 118 000 kronor eller 14,9%. En annan del i det hela som jag tycker visar sig nu är styrkan och riskspridningen i vår investeringsfilosofi.

Pengar investeras omedelbart utan att fundera på att tajma marknaden och de investeras brett i indexfonder samt lite i Spiltan Investmentbolag. Vi äger en bit av hela marknaden eftersom vi inte vet vilka bolag som lyckas och och vilka som inte gör det. Det är ingen spännande strategi utan vi segar oss fram i jämn takt.

Sparkvoten landade på fina 69% vilket vi är mycket nöjda med. Jag tappade nämligen en veckas lön då jag tog obetald semester för att åka till Berlin förra månaden.

Vår frihetsgrad har backat och vi är numera 11% fria och inte 13% som förra månaden. Detta om detta. Lifvet då?

Status mars – buffert

Vi väntar något med livet eftersom jag har något viktigt att säga er. Buffert, buffert, buffert.

Det första vi gjorde innan vi började investera i indexfonder var att bygga upp en buffert med tre månaders levnadsomkostnader. Då kostade vårt liv 30 000 kr/månad så vi sparade 90 000 kr på Avanzas högräntesparkonto, Sparkonto+. Nu kostar vårt liv mellan 22 – 24 000 kronor per månad och därmed räcker de pengarna längre, ca fyra månader. De pengarna finns kvar och de står utanför börsen och räknas heller inte in i vår portfölj.

Bufferten har fram till nu känts lite tråkig och det har kliat i fingrarna att investera den. Jag är glad (jätteglad) nu att den finns och det har gett oss en mental krockkudde och känsla av trygghet i dessa tider.

Jag och vi kan inte nog understryka vikten av att ha en buffert. Det finns olika skolor och tankar om dess storlek beroende på livssituation, barn, hus, hyresrätt med mera. Råd finns en googling bort men vi valde tre månaders buffert. Har du inte en buffert – nu är tiden att skaffa en om du kan.

Status mars – livet

Jag ska inte sticka under stolen med att detta har varit prövningens månad för oss. Återigen har vår buffert, våra låga omkostnader och medlemskap i fack och a-kassa gjort att vi inte oroat oss över vår ekonomi. Däremot är ofriheten och att inte kunna besöka familj och vänner som vanligt mentalt tuff. En overklighetskänsla kommer över en ibland.

Vi jobbar båda ganska mycket hemma nu och det är inte jättekul. Oergonomiskt och vi har inte fått till en bra dagsrutin. Vardagsrumsbordet är fullt av laptops, sladdar och skärmar som påminner om arbetet även efter avslutat dagsverke. Däremot funkar digitala möten bra och arbetet rullar på hyfsat ok.

På den positiva sidan umgås vi ännu mer som familj och det är fint. Våren är på ingång och soliga (men kyliga) dagar kommer på rad. Vitsipporna har börjat blomma i trädgården, machésallat är redo att skördas och likaså bladpersiljan. Småfåglarna inspekterar våra fågelholkar och humlorna surrar.

Jag har påbörjat vårgrävningen av våra djupbäddar och ser fram emot att få börja frilandsså. En första gräsklippning har också hunnits med.

Så det var detta om detta. Jag ska nu återgå till mitt egentliga arbete. Idag är jag tillbaka på kontoret eftersom jag ska på ett fysiskt möte.

Ta hand om er och följ de råd som vår stat och FMH påbjuder. Var kreativa inom restriktionerna, alltså ta en promenad med en vän på en armlängds avstånd och häng mycket i naturen. Följer vi restriktionerna kommer vårt samhälle inte att behöva stängas ned som i resten av världen – en killgissning. Det handlar om att platta kurvan vettu.

Sist men inte minst. Två tips på podavsnitt från The Practical Stoic podcast:

Kai whiting & corona virus and our duty as stoics

Our guide through chaos

Signatur

11 kommentarer

 1. frihetsgraderna

  Ja inte är det roligt att studera placeringarna just nu. Bra att ni orkar och att ni har vettiga marginaler.

  Jag kan inte nog understödja dina ord om buffert. Jag har länge, med viss oro, läst bloggar av yngre FIRE-aspiranter som gladeligen förespråkar fullinvestering och sen gärna belåning på det. Scary! !!

  Själv är jag löjligt försiktig och har en buffert som kan hålla mig flytande utan inkomst i tre-fyra år. Verkade sannolikt pinsamt i januari men nu känns det rätt bra.

  Bra att ni håller ångan uppe och orkar fortsätta fixa och dona. Och att ni klarar att jobba hemifrån. Det har jag aldrig fixat så nuvarande situation skulle ha varit en mardröm för mig om jag fortfarande hade jobbat.

  • HerrIGMR

   Det är verkligen inte kul känner jag. Hade det varit mina egna projekt eller företag tror jag att det hade varit annorlunda. Hemmajobb i denna coronasituation är lite mentalt påfrestande…

   Bufferten är viktig och tre-fyra års buffert gör också att man slipper fundera på vad börsen gör. Gött! Tror Enkelboning/Familjen Fri kör samma taktik

 2. Skogsanna

  Någon månadssammanställning har jag inte vågat göra så jag tycker att du är jättemodig! Men jag instämmer i buffert-tänket!
  I januari skulle vi köpa en större släpvagn med kåpa och jag hade (till min förvåning) lyckats handla upp så mycket av bufferten i slutet av fjolårets byggnationer att jag blev tvungen att sälja av lite fonder och bestämde mig för att sälja alla Allemansfonder som hade stått på ett AF-konto sedan min första husförsäljning. Jag hade funderat på det ett tag eftersom det känns mer överskådligt att ha dem i en ISK.

  Det beslutet känns som bra just nu, överskottet är en lämplig buffert på ett räntekonto och jag har satt av till skatten som ska betalas nästa år.

  Jag känner nu att jag borde nog kolla mina konton lite bättre och inte bara blunda. Dessutom har jag såna där Spiltan-fonder som är stängda för handel men jag har inte vågat kolla hur mycket pengar det är.

  En bra fyr på det stormiga ekonomiska havet just nu är gårdagens avsnitt av podden ”Ekonomi på riktigt” den rekommenderar jag verkligen.

  • HerrIGMR

   Skönt att du har cash on hand i dessa virustider – helt rätt och skönt. Räntefonderna var oväntat för mig och jag visste inte ens om att det kunde bli så. Otroligt intressanta tider med många lärdomar att ta med sig, mjuka och hårda.

   Ekonomi på riktigt har jag inte på radarn. Ska lyssna in mig!

   Köpte förresten en begagnad avfuktare för 350 skånepesetas av en icke coronarädd man i Ystad. Skönt att slippa slanta ut massor av pengar nu när man vill ha in dem i ISKn.

   • Skogsanna

    Bra köp!
    Podden ekonomi på riktigt är Charlie och Mathias som hade Lyxfällan från början. De pratar med mer eller mindre kända gäster om ekonomi och fram för allt har de besök av experter då och då för att grotta ner sig i någon fråga. De lyckas på något underligt sätt få både gästerna och ekonomi intressant.

    • HerrIGMR

     Gott! Lagt till dem på poddlistan nu. Lyssning ikväll.

 3. Lupinerna

  Ja vilken månad. Man får hoppas att man inte behöver vara med om fler sådana.

  Jag tycker verkligen inte om att jobba hemma, men vi har iallafall hyfsat bra setup med avskilt rum, skrivbord, skärmar och allt vad man behöver. Det underlättar. Ska man annars både behöva bli permitterad och dras med musarm…

  Jag har haft mycket nytta av din blogg på senaste då vi köpt bil. Lade ut på SnappCar igår tillochmed…

  • HerrIGMR

   Tack och vad kul att du har nytta av den. Snappcar är verkligen bra för alla och jag hoppas att kunna lägga upp lite mer bilinlägg. Det kommer förfrågningar via mail så jag ska ta mig i kragen.

   Nej funderar på att inreda ett rum i källaren lite bättre för hemmajobb. Problemet är bara att jag måste värma upp det mer och det kostar pengar 😉

 4. dividendstory

  Hej!

  Fin sammanställning! Stabil utveckling ni har med fall “bara” ner till samma nivå som för cirka 3 månader sedan. Grymt bra sparkvot, ni är snart tillbaka på ATH igen 🙂

  • HerrIGMR

   Vi får hoppas 🙂

 5. Pappa Betalar

  Hej IGMR!
  Härliga tankar som vanligt.

  Inget hemma arbete här inte, jag tar han om alla hemmarbetades barn. Det är ganska tungt för oss på skolar med kollegor som är hemma och inga vikarier som kan hoppa in.
  Men vi kämpar på för barnen behöver verkligen skolan i dessa oroliga tider.

  Bra sparkvot som vanligt, skönt att se.
  I framtiden kommer detta lilla hack i kurvan som du nu ser som ett stort hack, knappt märkas.

  Kämpa på och hoppas ni snart får komma tillbaka till era arbetsplatser. Tror vi kommer ha många med nackproblem att ta hand om i höst. Man kanske ska gå en snabbkurs för att bli naprapat.
  Då kommer cashen rulla in 🙂

  Ta hand om er!!

  Pappa betalar? – Bloggen om privatekonomi

Kommentera