Corona

Hela veckan har gått åt att få koll på coronarvirusets påverkan på företaget jag arbetar på topp 400 säljande artiklar. Jag har suttit och gått igenom artiklarna en och en. Riskbedömning av leverantören, kontroll var produktion sker och i möjligaste mån om leverantören är beroende av Asiatiska råvaror.

Steg två har varit att kontrollera lagda order och om de kommer påverkas eller kanske redan skeppats. All info har mappats ut i ett best case samt worst case scenario på TB-påverkan och i försäljningskronor. Det ser faktiskt rätt hyggligt ut måste jag säga.

Kategori och inköpsavdelningen har satt igång och snabbprocessat julens nyheter och kört iväg ordrarna redan nu (och på så sätt säkrat tillverkningsutrymme/tid). Vi jobbar hårt.

Signalerna från Kina är att produktionen rullade igång 24/2 hos i princip alla våra leverantörer, dock inte i 100% hastighet. Vi får se hur situationen med corona utvecklar sig.

Restriktioner

Vi har nya reserekommendationer och restriktioner som i princip säger reseförbud. Utöver det har vi en hemkommen och krasslig kollega som får besked på sitt coronatest idag. Jag håller tummar och tår för friskförklaring i och med att personen varit på jobb och hostat…

Börsen

Slakt kanske man skulle kunna säga. Jag har tyvärr inte mer pengar att investera men det trillar in lite extrapengar i mitten på mars som investeras enligt vår investeringsfilosofi.

Niclas Andersson skrev ett mycket bra inlägg på Avanza idag. Läsning rekommenderas:

Vi sitter still i båten, försöker ytterligare styra om konsumtion till sparande. Lägre kurser är inga fel så här tidigar i vårt sparande. Jag tror inte att världen går under denna gång heller och därmed ligger vi kvar investerade.

Hemma

En tanke jag haft länge är detta med att faktiskt klara familjens väl och ve utifall att skiten träffar fläkten. Prepping alltså.

I och med coronaviruset fick jag en spark i baken och gjorde slag i saken. En liten googling och skafferiinventering senare hade jag ett tankefrö till inköpslista. Jag loggade sedan in på Willys.se och Meds.se och la en fetingbeställning. Nu klarar vi oss i minst två veckor både vad gäller mat, hygien och medusin. Apokalypsen kommer inte bjuda på några festmåltider men vi kommer vara mätta och jag slipper möta jordens undergång med astmapip i bröstet.

Skönt var också att inte behöva köpa och bära in de 11 kassar som beställningen landade på. Om ett halvår måste vi börja äta och ersätta av nedan för att bäst före datum ska hålla sig ok.

I övrigt har vi sett till att ha lite kontanter hemma, se till att bilens tank inte är allt för tom och sådant därnt.

Bra läsning är ”om krisen kommer” från MSB.

Allt detta kanske verkar overkill och det är det säkerligen. Men – vi försäkrar våra hus, våra liv, våra bilar och till och med våra mobiltelefoner. Kanske det då inte är så dumt att faktiskt se till att man själv överlever några dagar innan samhället och hjälp kommit igång – utifall att.

Prepping
En del av vårt stash. Hygien, skithuspapper, medikamenter och annat syns inte på bild.

I helgen tar vi det lungt och planerar odlingssäsongen och sådant kul.

Ha en fin helg!

Signatur