Vägen mot FIRE / ekonomisk frihet / oberoende och ett liv i linje med personliga värderingar.

Bråda dagar på jobbet – Corona igen!

Corona

Hela veckan har gått åt att få koll på coronarvirusets påverkan på företaget jag arbetar på topp 400 säljande artiklar. Jag har suttit och gått igenom artiklarna en och en. Riskbedömning av leverantören, kontroll var produktion sker och i möjligaste mån om leverantören är beroende av Asiatiska råvaror.

Steg två har varit att kontrollera lagda order och om de kommer påverkas eller kanske redan skeppats. All info har mappats ut i ett best case samt worst case scenario på TB-påverkan och i försäljningskronor. Det ser faktiskt rätt hyggligt ut måste jag säga.

Kategori och inköpsavdelningen har satt igång och snabbprocessat julens nyheter och kört iväg ordrarna redan nu (och på så sätt säkrat tillverkningsutrymme/tid). Vi jobbar hårt.

Signalerna från Kina är att produktionen rullade igång 24/2 hos i princip alla våra leverantörer, dock inte i 100% hastighet. Vi får se hur situationen med corona utvecklar sig.

Restriktioner

Vi har nya reserekommendationer och restriktioner som i princip säger reseförbud. Utöver det har vi en hemkommen och krasslig kollega som får besked på sitt coronatest idag. Jag håller tummar och tår för friskförklaring i och med att personen varit på jobb och hostat…

Börsen

Slakt kanske man skulle kunna säga. Jag har tyvärr inte mer pengar att investera men det trillar in lite extrapengar i mitten på mars som investeras enligt vår investeringsfilosofi.

Niclas Andersson skrev ett mycket bra inlägg på Avanza idag. Läsning rekommenderas:

Vi sitter still i båten, försöker ytterligare styra om konsumtion till sparande. Lägre kurser är inga fel så här tidigar i vårt sparande. Jag tror inte att världen går under denna gång heller och därmed ligger vi kvar investerade.

Hemma

En tanke jag haft länge är detta med att faktiskt klara familjens väl och ve utifall att skiten träffar fläkten. Prepping alltså.

I och med coronaviruset fick jag en spark i baken och gjorde slag i saken. En liten googling och skafferiinventering senare hade jag ett tankefrö till inköpslista. Jag loggade sedan in på Willys.se och Meds.se och la en fetingbeställning. Nu klarar vi oss i minst två veckor både vad gäller mat, hygien och medusin. Apokalypsen kommer inte bjuda på några festmåltider men vi kommer vara mätta och jag slipper möta jordens undergång med astmapip i bröstet.

Skönt var också att inte behöva köpa och bära in de 11 kassar som beställningen landade på. Om ett halvår måste vi börja äta och ersätta av nedan för att bäst före datum ska hålla sig ok.

I övrigt har vi sett till att ha lite kontanter hemma, se till att bilens tank inte är allt för tom och sådant därnt.

Bra läsning är “om krisen kommer” från MSB.

Allt detta kanske verkar overkill och det är det säkerligen. Men – vi försäkrar våra hus, våra liv, våra bilar och till och med våra mobiltelefoner. Kanske det då inte är så dumt att faktiskt se till att man själv överlever några dagar innan samhället och hjälp kommit igång – utifall att.

Prepping
En del av vårt stash. Hygien, skithuspapper, medikamenter och annat syns inte på bild.

I helgen tar vi det lungt och planerar odlingssäsongen och sådant kul.

Ha en fin helg!

Signatur

8 kommentarer

 1. Sigrid

  Låter klokt. Vi har precis varit och storhandlat vi också, och nu klarar vi oss ett tag. Hoppas att din kollega har klarat sig från Corona. Det värsta är ju alla man hinner smitta innan upptäckt.

  • HerrIGMR

   Såg att försäljningen av torrvaror ökat… Kollegan klarade sig. Det var “bara” halsfluss men med detta har hon smittat ett par andra i rummet verkar det som. Detta med att gå till jobbet sjuk…

 2. Glennart

  Jag diggar din preppingbild. Ser ut ungefär som ett vanligt skafferi hos en barnfamilj tycker jag. Inga jäkla konserver med surkål och fatvis med rapsolja.
  Det kan såklart vara bra att ha vatten, batterier och litet hemapoteksprylar, men jag har svårt att se framför mig ett apokalyptiskt scenario med massvält här i Sverige…

  • HerrIGMR

   Hehe ja det är inga konstigheter där. Vi har fixat apoteksprylar och även sett till att ha tvättmedel etc så att vi klarar oss. Batterier kör vi ikeas uppladdningsbara.

   Nej jag tror inte vi kommer få problem i Sverige. Däremot är det rätt gött att kunna sitta och trycka hemma i ett par veckor utifall att.

 3. The Dividend Story (@Dividend_Story)

  Tack för intressant uppdatering kring Corona. Det känns som att Kina är på gång igen, även om det som sagt inte är 100% up-and-running ännu.

  Håller tummarna för att din kollega inte är smittad av coronaviruset.

  Trevlig helg!

  • HerrIGMR

   Jo men de tröskar igång nu. Det är viktigt att få igång Kinas ekonomiska motor, iaf på halvgas.

   Kollegan hade halsfluss så det var skönt.

 4. Peter Jansson

  Har man som jag kört lastbil större delan av arbetslivet,så vet man vikten av att ha med sig mer mat än man behöver för arbetsdagen/arbetspasset/arbetsveckan.Gärna även några godispåsar som “nödproviant”.(Det hände några gånger i början av min karriär att jag tänkte som så att jag lossar godset först och sedan åker jag och äter frukost.Ja,det tog bara en timme att lossa,men det hände ofta att det var 3-4 andra lastbilar före mig,så frukost blev det kl.12.00 och magen skrek efter mat!!Kylskåp och micro,så blev livet lättare och mättare i hytten.Vem vet var man kan bli stående med en trasig lastbil,vänta i köer hos kunder utan tillgång till mat mer än det man har med sig.Numera ser jag alltid till så att finns det finns mat i hemmet så som pasta för de närmaste 2-3 åren.Knäckebröd för 2-3 månader.Majs i konserver för 3-4 månader,krossade tomater för 2 år,köttfärs i frysen för 3-4 månader.60 liter kranvatten som regelbundet byts ut.10000 värmeljus med mera.Billigt “nöje”,då jag enbart köper sådant som jag ändå äter regelbundet.Jag är väldigt bekväm av mig,så nej det finns inget stormkök utan då blir det knäckebröd,majs,mjukost i tub.Massor av sopåsar,bunkar att kissa i toalettpapper för 1 år o.s.v.Kontanter brukar jag ha i vilket fall som helst som backup i plånboken i mindre valörer.Älskar att ha “hängslen och livrem” när jag handlar.Krånglande korbetalningar löser jag med kontanter.Synd bara att jag inte har några pengar att handla mer aktier för just nu.Men,den 5/3 kommer det in lite pengar på kontot som jag tänkte köpa fler aktier i det bolaget som jag är “all in” i.Detta bolag är bara “kryddan” i min ekonomi.(Riskspridningen är ordnad via 15 olika pensionsförsäkringar i 3 olika bolag.AMF och deras traditionella tjänstepensions försäkringar har gett mig en mycket bra avkastning och låg risk utan att jag har behövt bry mig,men gissa vad skönt det är se avkastningen.Övriga bolag är jag inte särskilt imponerad av.)

  Givetvis kan jag avslöja vilket bolag det är som jag gillar som “krydda”,men jag hade gärna köpt aktier för 1000000 eller så om jag hade haft det tillgängligt nu,men miljonerna är låsta i pensionsförsäkringarna lite till “suck”: Glycorex Transplantation AB på NGM Listan.

  • HerrIGMR

   Det är något visst med att ha ett lager och känna att man fixar eventuella kriser. Det låter som om du verkligen har ditt på det torra!

   Har vänner som arbetar inom Biotech och det är intressanta bolag. Men som gammal Black Pearl Rescources ägare och diverse annat vågar jag inte längre ta position i enskilda bolag. Men – har man det på det torra finansiellt så why not!

Kommentera