Vägen mot FIRE / ekonomisk frihet / oberoende och ett liv i linje med personliga värderingar.

Tandläkare, bissingarna, tänderna.

Idag är jag glad som en speleman. Jag var tidigare idag hos min nya tandläkare och situationen var inte alls så dålig som jag tidigare trott.

Som jag nämnde i inlägget ovan har jag dragit på att gå till tandläkaren. Dumt? Ja.

Anledningarna är ett gäng men främst har jag haft en fobisk rädsla för nålar men även hela sjukhus/tandläkarmiljön. I samband med att jag drabbades av mitt utmattningssyndrom kom jag i kontakt med en underbar KBT-terapeut som jag verkligen klickade med.

Tandläkare
Idag känner jag mig pepp. Rock on!

Hon inte bara förstod mig och min situation gällande utmattningssyndromet. Hon hjälpte mig också att komma över min nålrädsla och den värsta rädslan för hela vårdsituationen genom något så enkelt som acceptans. Att känna att det är okej att vara rädd men att göra saker man är rädd för ändå. Det värsta som kan hända är väl att man svimmar och det har folk överlevt förr. Känslor finns men det finns ingen direkt koppling känsla = sant. Jag har jobbat på med min rädsla och tagit varenda influensavaccin och inte hoppat några läkarbesök sedan dess.

HURSOMHAVER. Idag var jag hos tandläkaren och det visade sig att jag nock bitit sönder emaljen på vissa tänder. Stress… Inga hål, inga problem whatsoever förutom detta. Men – det behöver åtgärdas för att skydda tänderna mot framtida problem. Dryga 10 000 kronor kommer det gå på och det känns helt okej nu när äntligen buffert och luft finns.

Jag har inte varit jätteekonomisk av mig i detta fall. Jag har varit på en konsultation och jag fick väldigt gott intryck av tandläkaren. Förtroendet är viktigt för mig och priset känns okej. Därför kommer jag avboka en annan konsultation och jag kommer inte prisjämföra. Nu vill jag bara ha detta åtgärdat och glömma tänderna några år (förutom vanliga besök).

Ta hand om era bissingar – de är viktiga för hälsa och plånbok.

Signatur

7 kommentarer

 1. Skogsanna

  Om Du kan vara glad åt lite så har du mycket att vara glad åt!

  Detsamma måste gälla för tandlagningar 😃😃

  • HerrIGMR

   Jo men jag är en ganska glad skit nuförtiden. Varmvatten tex – bara en sådan sak är glädjande.

   Just oro för tänder som är så viktiga, inte bara för det estetiska utan även hälsan – ja det var skönt att den bördan lyftes från mina frugala axlar. Nu kan jag äntra helgen med en mental börda mindre och fokusera på att serva och sälja den gamla bilen.

 2. FruEfficientBadass

  Jag visste inte att du hade ett sådant ansträngt förhållande till vårdapparaten? Bravo till dig att du klarade av att ta tag i detta. Har själv bränt 3 000 på tandläkare nu ii januari på grund av gamla lagningar som behövt lagas och självklart hade man kunnat ha roligare för de pengarna. Men herregud lyxen av att ha tillgång till denna magnifika service, kunna langa fram kortet utan att be om faktura (som jag fattar är default-läget åtminstone på FOlktandvården i Hudik, man får alltså aktivt BE dem om att inte skicka hem faktura) utan att det svider.

  • HerrIGMR

   Tandläkaren skruvade på sig och föreslog att man kunde dela upp det i år och nästa år (tror han tyckte det blev dyrt). Vad skönt det är att bara kunna säga “nej jag vill ha det avklarat, boka in mig asap”. LYX!

 3. Mer deg mindre kneg

  Är väl lite som när försäljare ringer för att hjälpa till med att minska kostnaden för lån och man kan svara, jag har inga…

 4. Utdelningsbagaren

  Är det 10 000 ink högkostnadsskydd? eller täcker inte skyddet denna typ av behandling?
  Jag har två tandkronor som jag gjorde samma år och då aktiverades högkostnadsskyddet, blev inte allt för farligt dyrt.

  • HerrIGMR

   15K innan högkostnadsskyddet. Betänk att det tar många års tannagnisslan för att driva sig själv till utmattninssyndrom 😉

Kommentera