Detta har sannerligen varit en dyr vecka. Bufferten har fått sig en smäll eftersom vi har köpt en ny (beg) bil och tryckt på startknappen för att byta vår fjärrvärmepanna. Som grädde på moset har jag äntligen bestämt mig för att ta tag i en tandskada som är mer av estetisk karaktär. De pengarna ingår inte i de 100 000 kronorna. En konsultation är beställd och vi får se vad det kalaset landar på.

Vår gamla bil

Vi har haft vår Ford Focus 2008 1,8F i dryga fyra år. Det har varit en ypperlig bil som vi inte tvekat att göra långresor i. Vi har ju också under det senaste året hyrt ut den och hyrestagarna har avverkat knappa 400 mil i bilen. 5 500 mil totalt har den gått i vår ägo.

Så varför göra sig av med den? Jo det har börjat komma små bekymmer med den som att det luktar spolarvätska i kupén (vilket jag löste med silvertejp. Verkstaden ville ha 2 000 kr +). Rutan börjar också bli väldigt sliten och den hackar till ibland när man tankar etanol. Vi köpte den för 30 000 kronor och jag räknar med att få 20 000 kronor nu. För att hålla den i ett skick där jag känner mig bekväm att hyra ut den måste vi lägga lite pengar på den. Det är jag inte villig att göra.

Jag bävar lite för att lägga Focusen på Blocket. Det är alltid lurigt att ha sälja en begagnad bil och jag har en del dåliga erfarenheter där. Denna gång kommer jag inte gå ut med telefonnummer eller registreringsnummer. Intresserade får maila och sedan kollar jag upp dem att de verkar vettiga.

dyr vecka
Nej det blev ingen Tesla Model X denna gång heller.

Nya bilen

Jag har haft en bevakning igång under någon månad nu på Blocket. Bevakningen har varit väldigt snävt inställd för att vaska fram billiga och lågmilade kombibilar som är nyare än 2012. Häromdagen dök en Ford C-Max upp till rätt pris hos en bilhandlare i Småland. Jag ringde och vi gjorde upp affären över mail och telefon. Gällande kontraktet var jag noga med att få in en klausul att jag måste få provköra den och efter det kunna frånträda köpet eftersom jag köper den osedd.

Jag lyckades också till att förhandla mig till att bilen skulle levereras nyservad och med nya sommar och vinterdäck. Priset var redan billigt och där kunde inte säljaren göra något så jag inriktade mig på att få med så mycket i affären som möjligt.

7000 mil har den gått och det har bara varit en ägare född 1944. Dragkrok har vi saknat på gammelforden och det sitter på denna bil. 65 000 kronor har jag gett för C-Max:en och det betalar vi så klart kontant. Vi tar inte lån på en bil – basta.

Fjärrvärmeväxlaren

Vår fjärrvärmepanna är ett år äldre än mig. Den har fungerat fint fram till nu då tappvattnet inte håller rätt temperatur. Eftersom temperaturen är för låg kan vi riskera att få bakterietillväxt i rören och då tänker jag främst på legionella. Så kan vi inte ha det och därför måste vi installera en ny fjärrvärmeväxlare. Vi har fått en offert på 26 000 kronor men vi har några till saker vi vill passa på att få gjort när de väl är här och installerar vår nya fjärrvärmeväxlare. Det gör att vi kommer landa på ungefär 30 000 kronor om inget oväntat händer.

Att byta fjärrvärmeväxlaren kommer ge en liten besparing, speciellt på sommaren. Vår gamla panna / växlare har en 160l varmvattentank som hela tiden värms, oavsett om det används eller inte. Det är onödigt, speciellt på sommaren när vi är ute och reser. Vi får se var besparingen landar men det är inga jättestora pengar. Viktigast är att vattnet okej och att vi inte blir sjuka.

Bissingarna / tänderna

Som sagt. Jag har några saker som stör mig med mina tänder och som kanske i framtiden skulle leda till problem. Förr har jag inte prioriterat detta eftersom pengarna inte funnits. Nu är situationen en annan och jag väljer att åtgärda tänderna. En konsultation är bokad och det ser jag fram emot.

Förresten – jag blir inte klok på högkostnadskyddet. Har vi någon läsare som är insatt? Detta är alltså inte enbart en kosmetisk sak utan jag tro jag är berättigad till högkostnadsskydd. Hur fungerar det?

Ha en riktigt fin helg.

Signatur