Vägen mot FIRE / ekonomisk frihet / oberoende och ett liv i linje med personliga värderingar.

Dyr vecka – 100 000 kr spenderade

Detta har sannerligen varit en dyr vecka. Bufferten har fått sig en smäll eftersom vi har köpt en ny (beg) bil och tryckt på startknappen för att byta vår fjärrvärmepanna. Som grädde på moset har jag äntligen bestämt mig för att ta tag i en tandskada som är mer av estetisk karaktär. De pengarna ingår inte i de 100 000 kronorna. En konsultation är beställd och vi får se vad det kalaset landar på.

Vår gamla bil

Vi har haft vår Ford Focus 2008 1,8F i dryga fyra år. Det har varit en ypperlig bil som vi inte tvekat att göra långresor i. Vi har ju också under det senaste året hyrt ut den och hyrestagarna har avverkat knappa 400 mil i bilen. 5 500 mil totalt har den gått i vår ägo.

Så varför göra sig av med den? Jo det har börjat komma små bekymmer med den som att det luktar spolarvätska i kupén (vilket jag löste med silvertejp. Verkstaden ville ha 2 000 kr +). Rutan börjar också bli väldigt sliten och den hackar till ibland när man tankar etanol. Vi köpte den för 30 000 kronor och jag räknar med att få 20 000 kronor nu. För att hålla den i ett skick där jag känner mig bekväm att hyra ut den måste vi lägga lite pengar på den. Det är jag inte villig att göra.

Jag bävar lite för att lägga Focusen på Blocket. Det är alltid lurigt att ha sälja en begagnad bil och jag har en del dåliga erfarenheter där. Denna gång kommer jag inte gå ut med telefonnummer eller registreringsnummer. Intresserade får maila och sedan kollar jag upp dem att de verkar vettiga.

dyr vecka
Nej det blev ingen Tesla Model X denna gång heller.

Nya bilen

Jag har haft en bevakning igång under någon månad nu på Blocket. Bevakningen har varit väldigt snävt inställd för att vaska fram billiga och lågmilade kombibilar som är nyare än 2012. Häromdagen dök en Ford C-Max upp till rätt pris hos en bilhandlare i Småland. Jag ringde och vi gjorde upp affären över mail och telefon. Gällande kontraktet var jag noga med att få in en klausul att jag måste få provköra den och efter det kunna frånträda köpet eftersom jag köper den osedd.

Jag lyckades också till att förhandla mig till att bilen skulle levereras nyservad och med nya sommar och vinterdäck. Priset var redan billigt och där kunde inte säljaren göra något så jag inriktade mig på att få med så mycket i affären som möjligt.

7000 mil har den gått och det har bara varit en ägare född 1944. Dragkrok har vi saknat på gammelforden och det sitter på denna bil. 65 000 kronor har jag gett för C-Max:en och det betalar vi så klart kontant. Vi tar inte lån på en bil – basta.

Fjärrvärmeväxlaren

Vår fjärrvärmepanna är ett år äldre än mig. Den har fungerat fint fram till nu då tappvattnet inte håller rätt temperatur. Eftersom temperaturen är för låg kan vi riskera att få bakterietillväxt i rören och då tänker jag främst på legionella. Så kan vi inte ha det och därför måste vi installera en ny fjärrvärmeväxlare. Vi har fått en offert på 26 000 kronor men vi har några till saker vi vill passa på att få gjort när de väl är här och installerar vår nya fjärrvärmeväxlare. Det gör att vi kommer landa på ungefär 30 000 kronor om inget oväntat händer.

Att byta fjärrvärmeväxlaren kommer ge en liten besparing, speciellt på sommaren. Vår gamla panna / växlare har en 160l varmvattentank som hela tiden värms, oavsett om det används eller inte. Det är onödigt, speciellt på sommaren när vi är ute och reser. Vi får se var besparingen landar men det är inga jättestora pengar. Viktigast är att vattnet okej och att vi inte blir sjuka.

Bissingarna / tänderna

Som sagt. Jag har några saker som stör mig med mina tänder och som kanske i framtiden skulle leda till problem. Förr har jag inte prioriterat detta eftersom pengarna inte funnits. Nu är situationen en annan och jag väljer att åtgärda tänderna. En konsultation är bokad och det ser jag fram emot.

Förresten – jag blir inte klok på högkostnadskyddet. Har vi någon läsare som är insatt? Detta är alltså inte enbart en kosmetisk sak utan jag tro jag är berättigad till högkostnadsskydd. Hur fungerar det?

Ha en riktigt fin helg.

Signatur

31 kommentarer

 1. Louise

  Ibland måste man nyinvestera och åtgärda saker och ting, så är det bara. Så länge man gör medvetna val så tycker jag sådant är helt okej! Jag har också en konsultation inbokad för ett smärre kirurgiskt ingrepp av kosmetisk karaktär (nej, jag ska inte förstora läpparna :-)), och eftersom jag funderat i flera år på detta så tänker jag att det är värt kostnaden.

  Själv kör jag Ford Fiesta, den går klockrent. Den är iofs ganska ny, så skam vore det väl annars :-).

  Trevlig helg!

  //Louise

  • HerrIGMR

   Jo det är mycket medvetna val och det påverkar inte sparandet. Allt tas ur bufferten.

   Fordgänget alltså!

   Trevlig helg!

 2. Flow FI

  Hoppas du polerar Fååården med kalles kaviar, så den behåller sin lyster!

  https://www.youtube.com/watch?v=VnVlHuxgkes

  • HerrIGMR

   Jääääla schriiiiit vilket bra tips!

 3. Anna

  Jag skaffade tandställning i vuxen ålder och tandläkaren fixade det där själv med högkostnadskortet.
  Så, jag gissar att är det en tandspecialist du ska till så har de koll på läget vad som kan ingå där och inte.
  /Kryddisen

  • HerrIGMR

   Aha! Var det kosmetiskt eller medförde det en “risk” att köra oreglerade tänder framöver?

   Yes det är en som har koll på läget men man är ju som man är – nyfiken och vill vara väl förberedd.

   Trevlig helg!

 4. Pengabingen

  Ett visst underhåll blir det ju 🙂

  När ska du köpa Teslan då? 🙂

  • HerrIGMR

   Det är den eviga frågan! Förr sa jag “aldrig” även om Teslan är underbar. MEN jag har tänkt att jag köper den om jag lyckas bli så rik att det inte påverkar ekonomin. Friheten och oberoendet är viktigast.

   Själv sugen?

   Trevlig helg!

 5. Spargrisen

  När du lägger ut bilen på Blocket så se till att skapa en ny (unik) mailadress för just detta. När bilen sen är såld så kan du stänga ner den och slipper få spam/tjat/otrevligheter. (Tips från bekanta som har en hyresdel i sitt hus. När annonsen varit ute tillräckligt länge (ca 4 timmar) så stängs den ner och även mailen.

  • HerrIGMR

   Tack för tipset! Jag har som sagt rätt tråkiga erfarenheter från två försäljningar. En fick jag gå ifrån pga indirekt hot och en annan försökte de blåsa mig efter provkörningen. Bilar…

   • Glennart

    Tur att det inte är en svart BMW med feta fälgar du ska sälja….

    • Herr IGMR

     Hyvvä! En sådan vill jag varken äga eller sälja.

 6. Gurkan

  Sålde vår Ford Focus 2006 Flexifuel på blocket på mindre än 24 timmar för 12k, prutat från utropspris på 14k. Hade förnamn och mobilnummer på blocket, det gick hur smidigt som helst. En del skambud men man kan ju inte bli sur för att folk vill försöka dra en rövare.

  Så jag tror du kan vara ganska lugn, knäppkvoten i somras i Malmö var i alla fall inte påträngande 🙂

  • Herr IGMR

   Gött att höra och vad skönt för dig! Jag har varit med om ett gäng killar som ställde sig i en cirkel runt mig och sa att jag skulle sälja bilen för halva priset (då gick jag). Nästa “roliga” incident var förra försäljningen. Då kom två män varav den ena provkörde min gamla Ford Mondeo och jag blev kvar på parkeringen och snackade med den andra. Vid återkomst lyste oljelampan och ingen olja på oljestickan. Helt klart hade provköraren sugit ur oljan. Bilen var nyservad av mig och torr undertill Inget läckade mao – återigen var det nedsatt pris de ville ha. Jag orkade inte hålla på och sålde den för 5 istället för utannonserade 10K.
   Båda i Malmö…

   Denna gång blir det bara mail och sedan ringer jag upp efter koll av nummer.

   • Gurkan

    Yikes, vilka risiga upplevelser. Förstår att man tar det piano då och jag fattar att jag kanske hade tur.

    Lycka till med bilförsäljningen och hoppas du slipper det värsta skambudandet!

 7. Två Månadslöner

  Vi har betalat kontant en badrumsrenovering på 200k för ett par år sedan. Det går att spara tillbaka pengarna. 🙂 Pengar finns för att vi ska spendera dom. Tråkigt, men sånt som händer. Nu ska vi snart byta till bergvärme… en kostnad på 150k typ. Vi får se om det blir kontant eller ej. Mycket pengar.

  • Herr IGMR

   Mycket pengar är det och beroende på situation kan man utnyttja hus/lägenhet och låna mer. Det har vi gjort för att finansiera kommande fasadrenovering och eventuella takomläggning.

 8. eriksjos

  Surt när det kommer massa “tvångs”shopping på en gång. Vi fick papptaket fixat på vårt hus i somras. 60 papp som ju kunde gått till tiotalet skidveckor istället 😉 Fast å andra sidan enda stora kostamma vi gjort på huset sen vi flyttade in för sisådär dryga 23 år sedan.

  • IGMR

   Utslaget per år är det verkligen försumbart. Ändock – 60 lax är en del drivmedel i er frihetsmaskin eller annat som gör livet värt 🙂

   Var inne på er sida häromdagen och såg att du länkat oss. Tack! Har ni något rss feed jag kan lägga in här?

 9. Pappa Betalar?

  Hej IGMR!
  Inte varje vecka det rullar 100 000kr från kontot.

  Intressant med “ny” bil. Planerar ni att fortsätta med uthyrningen?
  Hoppas den kommer fungera bra.

  Var tvugna att byta fjärrvärmeväxlare när vi flyttade in i huset för snart 9 år sedan. En tråkig kostnad men något som behöver göras bara. Eftersom de bör hålla i minst 30 år så blir det inte så stor årlig kostnad egentligen.

  Pappa betalar? Bloggen om privatekonomi

  • IGMR

   Nej det är inte varje vecka och tur är väl det 🙂

   Yes vi kommer fortsätta med uthyrning men kommer höja hyran till cirka femhundringen. Focusen har vi gått plus på inklusive vår körning tack vare SnappCar, ambitionen är densamma med denna bil? Jag ska dock villigt säga att det känns lite mer att lämna över nycklarna för nya bilen. Den gamla bryr jag mig inte om den skulle repas etc. Nya är lite värre…

   Hyr ni ut er?

   • Pappa Betalar?

    Ja det är tur det 🙂
    Ja kan tänka mig att det känns lite svårare med en dyrare bil.

    Jag har faktiskt skapat en profil och lagt upp min bil. Men är inte helt säker på om jag våga hyra ut den än.
    Är lite orolig för att det skulle kunna bli problem. Vet du någon som varit med om någon olycka eller större repor osv. Hur går man tillväga då? kan det bli strul?

    Pappa betalar? Bloggen om privatekonomi

    • HerrIGMR

     Vi har inte råkat ut för något och jag har inte hört någon annan göra det heller. Som jag har förstått det är bilen helförsäkrad via IF + att man har vägassistans. Om det blir en skada ringer man SnappCar som tar det vidare åt en.

     • Pappa Betalar?

      Ja jag såg det på hemsidan och det låter som sagt bra.
      Jag är lite feg av mig så vore intressant att höra någon som varit med om händelseförloppet.

      Jag tycker verkligen att idén är grym och gillar det på många sätt. Främst miljöaspekten kring att dela på prylar. Även om bil kanske inte är sp miljövänligt. Dock bättre att flera delar på en bil än att alla har bil.

      Mvh PB?

 10. Utbrytningen

  Ibland blir det så och då får man helt enkelt ta smällen! Grattis till bilköpet 🙂

  Angående det där med tänder…. Har själv en avvikelse som jag behövde åtgärda med en tandställning som i vuxen ålder. Ja, det kan bli dyrt. Men om avvikelsen är av en funktionell karaktär så kommer försäkringskassan att stå för en del av kostnaden. I mitt fall så betalade de närmare 40 % av hela behandlingskostnaden. Din tandläkare bör kunna ge dig ett kostnadsförslag.
  Mitt tips är att gå till flera olika tandläkare, både folktandvården och privata aktörer, och höra vad de säger. Innan jag bestämde mig för att genomgå en behandling så besökte jag tre olika tandläkare och fick tre olika behandlings- och kostnadsförslag! En första konsultation brukar kosta nån femhundring och det var så värt pengarna! Efter det läste jag själv på om de olika behandlingarna och de risker som associeras med respektive behandlingsförslag, innan jag bestämde mig. Allt det där tog tid innan behandlingen kunde komma igång, men det var det värt. Lycka till 🙂

  /Hon

  • HerrIGMR

   Smart. Jag tar det till mig med flera konsultationer och har bokat ytterligare en nu efter din kommentar. Tack!

 11. Sofia

  Kommer ni fortsätta att endast ha trafikförsäkring nu eller kommer ni köra på hel- eller halvförsäkring?

  • HerrIGMR

   Bra fråga! Det följer med en 3 mån gratis helförsäkring så jag har lite tid att fundera. Logiken säger trafik men jag vet inte om jag “vågar” det. Jag kommer ta in offert på alla tre nivåer och räkna lite. Jag har aldrig nyttjat min bilförsäkring förutom för ett stenskott. På 20 år har jag betalt in cirkus 100 000 kr i premier, bilen kostar 65 000 kr… svår nöt!

   • Sofia

    Okej, ja det är svårt, tänkte också köpa en Ford snart i ungefär samma prisklass, en focus dock. Vet inte heller hur jag ska göra, tror nog det blir helförsäkring kanske första två åren… Har dock haft bil 5 år förut och också haft helförsäkring “i onödan”..

Kommentera