FU-konto – Jag har hintat om det i en månadssammanställning men broderade inte ut eftersom jag tänkte att det kunde bli ett eget inlägg. Det jag pratar om är att Fru IGMR nyttjar vårt FU-konto för att byta jobb.

Nu låter det kanske större än vad det är och faktum är att inga pengar har tagits från FU-kontot. Det hon har nyttjat är vetskapen om att vi har pengar som skulle kunna hålla henne flytande på nuvarande levnadsnivå i över fyra år.

Vi backar bandet. Fru IGMR har jobbat i moderna mått mätt, ganska länge på sin nuvarande arbetsplats – närmare tio år. Egentligen finns det inga större problem med hennes arbetsplats men det är ett företag som växer och får mer och mer Stockholmsfokus. Lägg där till ökad administration, återhållsamhet med löner, utbildningar som skall ske på fika eller lunch, kollegor med utmattningssyndrom som köps ut och annat ”kul”. Hon kände att det kanske var dags att röra på sig.

FU-konto

Man brukar säga som arbetsgivare att man inte vill anställa människor som söker sig bort från den tidigare arbetsgivaren. Man vill ha människor som söker sig TILL en ny arbetsplats. Floskelsoppa men det stämmer faktiskt här trots det tidigare stycket.

FIRE

Det är nämligen så att när vi fann FIRE och började spåna på en framtid visade det sig att Fru IGMR inte vill sluta arbeta, hon gillar verkligen sitt yrke. Det hon inte gillar är hur det utförs nu med tajta budgetar och rovdrift på medarbetarna. ”Du har ju hela helgen på dig” skulle lätt kunna yttras av en chef fast på ett lite mer inställsamt sätt.

Det visade sig också att när hon formulerade sitt framtidsmål att hon kände ett behov av att addera vissa färdigheter som är svåra att lära sig på stora företag. Vill man i framtiden jobba mer småskaligt är det ingen dum idé att byta till en mindre arbetsplats. En arbetsplats där man inte bara är timmar i en resursplanering och får större möjlighet att jobba med helhet och inte bitar av projekt.

Rädslor

Vi är med största sannolikhet på väg in i en sämre konjunktur och med tio år på ett företag sitter man väldigt säkert. Att byta jobb i detta läge hade hon inte gjort för några år sedan. Vi hade helt enkelt inte haft råd att hon blev arbetslös. Nu är det en helt annan femma och ekonomin är inte en rädsla längre. Varför?

  • Vårt liv kostar mindre än halva våra löner. En av oss skulle kunna gå hemma och vi skulle fortfarande kunna spara pengar.
  • Vi har dryga fyra års levnadsomkostnader för en av oss på banken.
  • Säljer vi huset har vi 14 års levnadsomkostnader för en av oss eller sju för hela familjen.
  • Inställningen till arbete är annorlunda nu. Vi skulle kunna tänka oss att ta andra jobb.
  • Båda är anslutna till A-kassa.
  • Vi har inkomstförsäkring via facket.

Så många lager av säkerhet att det inte är klokt. Inget att oroa sig för.

Rädslor igen.

Rädslorna finns och vi gillar båda trygghet. Ett stort företag med stora projekt varav många är prestigeprojekt kan vara väldigt roligt att arbeta på och med. En rädsla är att tappa det på det nya jobbet. Andra rädslor är klart trivsel då fru IGMR haft ett väldigt gött gäng på sitt jobb som hon blivit vän med utanför arbetet. Rädslor finns också att inte räcka till och klara av det nya. Kort och gott – många tvivel finns men målet framåt är viktigt. Så viktigt att det är värt att gå igenom jobbytet trots att det faktiskt är ganska jobbigt.

Mål

Detta med mål i livet är så viktigt. Varken jag eller min fru har känt det förut. Det är en stor glädje att kunna motivera handlingar med att det gagnar de utsatta målen. Det kan vara att ta cykeln till jobbet eller som här, byta arbete för att positionera sig bättre för en tänkt framtid.

Vetskapen om att vi har ett FU-kapital gjorde att Fru IGMR och jag har börjat våga tänka och öppna upp för nya möjligheter på ett sätt som vi inte gjort tidigare. På ett sätt kan man alltså säga att Fru IGMR genom detta jobbyte nyttjar vårt FU-konto. Vetskapen om dess existens öppnar möjligheten och förmånen att ta beslut utifrån en helt annan position.

Om drygt ett par veckor börjar hon på nya jobbet och det ser både hon och jag fram emot. Just ja – hon får ett par tusenlappar mer i lön netto. Det är ingen nackdel det heller.

Har du ett FU-konto och har du nyttjat det?

Signatur