Vägen mot FIRE / ekonomisk frihet / oberoende och ett liv i linje med personliga värderingar.

Fru IGMR nyttjar vårt FU-konto

Jag har hintat om det i en månadssammanställning men broderade inte ut eftersom jag tänkte att det kunde bli ett eget inlägg. Det jag pratar om är att Fru IGMR nyttjar vårt FU-konto för att byta jobb.

Nu låter det kanske större än vad det är och faktum är att inga pengar har tagits från FU-kontot. Det hon har nyttjat är vetskapen om att vi har pengar som skulle kunna hålla henne flytande på nuvarande levnadsnivå i över fyra år.

Vi backar bandet. Fru IGMR har jobbat i moderna mått mätt, ganska länge på sin nuvarande arbetsplats – närmare tio år. Egentligen finns det inga större problem med hennes arbetsplats men det är ett företag som växer och får mer och mer Stockholmsfokus. Lägg där till ökad administration, återhållsamhet med löner, utbildningar som skall ske på fika eller lunch, kollegor med utmattningssyndrom som köps ut och annat “kul”. Hon kände att det kanske var dags att röra på sig.

Man brukar säga som arbetsgivare att man inte vill anställa människor som söker sig bort från den tidigare arbetsgivaren. Man vill ha människor som söker sig TILL en ny arbetsplats. Floskelsoppa men det stämmer faktiskt här trots det tidigare stycket.

FIRE

Det är nämligen så att när vi fann FIRE och började spåna på en framtid visade det sig att Fru IGMR inte vill sluta arbeta, hon gillar verkligen sitt yrke. Det hon inte gillar är hur det utförs nu med tajta budgetar och rovdrift på medarbetarna. “Du har ju hela helgen på dig” skulle lätt kunna yttras av en chef fast på ett lite mer inställsamt sätt.

Det visade sig också att när hon formulerade sitt framtidsmål att hon kände ett behov av att addera vissa färdigheter som är svåra att lära sig på stora företag. Vill man i framtiden jobba mer småskaligt är det ingen dum idé att byta till en mindre arbetsplats. En arbetsplats där man inte bara är timmar i en resursplanering och får större möjlighet att jobba med helhet och inte bitar av projekt.

Rädslor

Vi är med största sannolikhet på väg in i en sämre konjunktur och med tio år på ett företag sitter man väldigt säkert. Att byta jobb i detta läge hade hon inte gjort för några år sedan. Vi hade helt enkelt inte haft råd att hon blev arbetslös. Nu är det en helt annan femma och ekonomin är inte en rädsla längre. Varför?

 • Vårt liv kostar mindre än halva våra löner. En av oss skulle kunna gå hemma och vi skulle fortfarande kunna spara pengar.
 • Vi har dryga fyra års levnadsomkostnader för en av oss på banken.
 • Säljer vi huset har vi 14 års levnadsomkostnader för en av oss eller sju för hela familjen.
 • Inställningen till arbete är annorlunda nu. Vi skulle kunna tänka oss att ta andra jobb.
 • Båda är anslutna till A-kassa.
 • Vi har inkomstförsäkring via facket.

Så många lager av säkerhet att det inte är klokt. Inget att oroa sig för.

Rädslor igen.

Rädslorna finns och vi gillar båda trygghet. Ett stort företag med stora projekt varav många är prestigeprojekt kan vara väldigt roligt att arbeta på och med. En rädsla är att tappa det på det nya jobbet. Andra rädslor är klart trivsel då fru IGMR haft ett väldigt gött gäng på sitt jobb som hon blivit vän med utanför arbetet. Rädslor finns också att inte räcka till och klara av det nya. Kort och gott – många tvivel finns men målet framåt är viktigt. Så viktigt att det är värt att gå igenom jobbytet trots att det faktiskt är ganska jobbigt.

Mål

Detta med mål i livet är så viktigt. Varken jag eller min fru har känt det förut. Det är en stor glädje att kunna motivera handlingar med att det gagnar de utsatta målen. Det kan vara att ta cykeln till jobbet eller som här, byta arbete för att positionera sig bättre för en tänkt framtid.

Vetskapen om att vi har ett FU-kapital gjorde att Fru IGMR och jag har börjat våga tänka och öppna upp för nya möjligheter på ett sätt som vi inte gjort tidigare. På ett sätt kan man alltså säga att Fru IGMR genom detta jobbyte nyttjar vårt FU-konto. Vetskapen om dess existens öppnar möjligheten och förmånen att ta beslut utifrån en helt annan position.

Om drygt ett par veckor börjar hon på nya jobbet och det ser både hon och jag fram emot. Just ja – hon får ett par tusenlappar mer i lön netto. Det är ingen nackdel det heller.

Signatur

14 kommentarer

 1. Flow FI

  Jag blir så glad av att läsa det här. Känner igen alla rädslor och kan skriva under på varenda en. Identifierar mig med Fru IGMR extra mycket då jag känner till branschen så väl så väl.

  Det är när vi går utanför vår bekvämlighetszon som det händer grejer! Vi lär oss och utvecklas, får inspiration till nya utmaningar och lär känna oss själva på ett helt annat djup. Att röra sig utanför zonen är något man kan och bör träna upp tror jag. Det är lätt att vara för bekväm och vilja ha trygghet. Hängslen och livrem.

  Jag tror och hoppas att det här nya jobbet bara kommer vara början på en positiv spiral av nya insikter och målsättningar framöver för Fru IGMR.

  • HerrIGMR

   “Det är när vi går utanför vår bekvämlighetszon som det händer grejer! Vi lär oss och utvecklas, får inspiration till nya utmaningar och lär känna oss själva på ett helt annat djup. Att röra sig utanför zonen är något man kan och bör träna upp tror jag. Det är lätt att vara för bekväm och vilja ha trygghet. Hängslen och livrem.”

   Helt enig. Jobbyte, renovera själv, Kullamannen, skaffa barn eller att dyka upp på Camp FI Süd. I smått och stort är det utvecklande att utsätta sig för nytt. Ibland kan det vara svårt att känna det när man är mitt uppe i skiten. Där får man som partner/vän/sig sjäv gå in och påminna och peppa.

 2. Hea

  Så mycket lättare det mesta i livet blir om man känner att man har kontroll. Sen kanske inte allt blir som man planerat men då har man så klart en plan B eller C./Hea

  • HerrIGMR

   Exakt. Det roliga är att egentligen har väldigt lite förändrats förutom inställning. Troligtvis hade bytet gått bra utan pengar på banken men bara vetskapen gör att det mentala vågakontot växer.

 3. Lupinerna

  Vad skönt att din fru vågade ta steget! Sade hon upp sig innan hon hade nytt jobb?

  • HerrIGMR

   Hallå, verkligen! Nej hon hade skrivit på innan hon sa upp sig från sitt nuvarande.

 4. FruEfficientBadass

  “Vetskapen om att vi har ett FU-kapital gjorde att Fru IGMR och jag har börjat våga tänka och öppna upp för nya möjligheter på ett sätt som vi inte gjort tidigare. ” Så underbart! Glöm inte att ni har ytterligare ett säkerhetslager: En Qasa waiting to happen på bottenvåningen!

  • HerrIGMR

   Den sålde du in fint senast vi sågs 🙂 Jodå, planer smids.

 5. Gurkan

  Åh vad roligt! Grattis!
  Att göra förändringar är alltid tufft, speciellt gällande jobb. Oavsett om man rationellt fattar att man har ett säkerhetsnät/pengar på banken så är det så djupt inom en att man ska ha pengar den 25e. Att leva i osäkerhet (kommer jag hitta ett nytt jobb? ett jobb jag trivs med?) tycker iallafall jag är bland det svåraste man kan göra.

  • HerrIGMR

   Tack! Ska framföra gratulationerna till min bättre hälft.

   När man hör att någon ska byta jobb känns det ganska vardagligt – en annan sak att göra det själv. Osäkerheten är klart jobbig.

 6. Pappa Betalar?

  Hej!
  Detta är helt fantastiskt!
  Även om det inte gick åt några pengar så är det mentala i att det finns, så himla bra.

  Som du vet så var vi med om samma sak iår.
  Min fru fick ett nytt jobb. det lät riktigt bra. Men det visade sig att det var katastrof. Eftersom vi har en liten slant undansparade och numera ett mindset och liv där vi klarar oss på mindre pengar. Så kunde hon avsluta den tjänsten ganska snabbt eftersom den tärde på henne och familjelivet.
  Nu lyckades hon få nyttjobb typ innan hon avslutade den tjänsten, så vi behövde aldrig nalla från långsiktiga sparandet.

  Vi valde i samma veva att vara lediga hela sommaren tillsammans då frun kunde välja att vara mellan två jobb under 2 månader. Det var riktigt härligt. Det blev lite nallande av buffertpengarna men samtidigt så är det väl också det de pengarna är till för.

  Visst är det härligt när ekonomin inte måste vara den som bestämmer.

  Pappa betalar? Bloggen om privatekonomi

  • HerrIGMR

   Visst är det skönt att kasta bojorna i beslutsfattandet och bara kunna fråga sig själv – vad vill jag? En styrka och kraft som jag önskar att många fler hade. Glad att ni kunde fatta de besluten 🙂

   Trevlig helg!

 7. Frihetsmamman

  Jag hade tänkt skriva något djupt och analytiskt, men nöjer mig med grattis. Fan vad skönt för er! Visst är FU-pengar wunderbar? Vad vore livet utan dem? Typ inget. Nu behöver jag varken vara rädd för min arbetsgivares nycker eller Försäkringskassan. Det är rätt fint.

  • HerrIGMR

   Det finns så mycket annat att vara rädd för så att kunna plocka bort lite rädslor är GÖTT!

   Tack FM!

Kommentera