Vägen mot FIRE / ekonomisk frihet / oberoende och ett liv i linje med personliga värderingar.

Privat hälsokontroll online

Jag satt och funderade på att göra en privat hälsokontroll online via till exempel Werlabs eller Medisera. Min del av släkten har haft en del problem med hjärt kärlsjukdomar och vissa har dött tidigt. Samtidigt har jag en hel del 90+ are i släkten också. Min livslott kan med andra ord falla åt ena eller andra hållet.

Jag vill vara frisk för mig och min familjs skull så länge jag bara kan. Det känns viktigt för mig att göra det jag kan för att det skall bli så – inom rimlighetens gränser förstås. Jag är medveten om att mycket inte går att styra på grund av ärftlighet, slump o.s.v.

Frågan väcktes idag av att jag var inne på en sådan där affiliatesajt som gör att man kan tjäna pengar på bloggen. Där dök detta företag upp:

Jag har gått i tankarna länge att jag borde göra en koll av, i alla fall, mina blodfetter då jag som sagt har en del problem med detta i släkten. Min far som jobbat inom vården har även insisterat att jag i alla fall bör göra det innan jag fyller 40 i och med eventuell ärftlighet.

Argument för privat hälsokontroll

Man kan argumentera för eller emot. Argument för privat hälsokontroll kan vara att följa sina värden över tid och därmed märka när något avviker, positivt eller negativt. Man kan direkt se om en livsstilsförändring gör skillnad. Man skulle också kunna argumentera för att att man kan övervaka en redan existerande sjukdom. Det kan man ju dock också göra inom den allmänna sjukvården.

Argument emot privat hälsokontroll

Tittar man på 1177 säger de att det kan vara bra att var femte år kolla blodsocker, blodfetter och blodtryck. Allmänna hälsokontroller med fler mätpunkter än så minskar inte dödligheten på samhällsnivå och kan skapa mer oro än de gör nytta. Kontroller av annat är endast nödvändiga om man känner sig sjuk. Levnadsvanor är a och o. Kort sammanfattning av 1177 länken ovan.

Tanken lockar mig ändå att göra ett större test likt Medisera eller andra erbjuder. Där ingår ovan mätpunkter men också nedan:

Mätpunkter i stora paketet. Kostnad ca: 1400 kr

Blodstatus
Hemoglobin (Hb)
Leukocyter (LPK)
Trombocyter (TPK)
MCH
Erytrocyter (EPK)
Hematokrit (EVF)
Medelcellvolym (MCV)
Diabetes
Glukos
HbA1C
Hjärta/kärl
HDL – kolesterol
LDL – kolesterol
LDL/HDL Kvot
Kolesterol – total
Triglycerider
Apolipoprotein A
Apolipoprotein B
Apo kvot
Njurfunktion
Kreatinin
eGFR (Krea) rel
Natrium
Kalium
Kalcium
Albumin
Leverfunktion
ASAT
ALAT
Vitaminer
Kobalamin – B12
D-vitamin
Mineraler
Järn
Magnesium
Ferritin
Folat (bara för kvinnor)
Sköldkörtelrubbning
TSH
T4
T3 (bara för kvinnor)
Prostata/testosteron
PSA (bara för män)
Testosteron (bara för män)
Inflammation
CRP

Det frugala (sparsamma) i sammanhanget vore om vårdcentralen gjorde en hälsokontroll eller om företagshälsovården erbjöd det. Vid kontakt med vårdcentralen var de inne på just som 1177 skrev. De gör en hälsokontroll om man känner sig sjuk. Mitt företag har tagit bort hälsokontrollerna, kanske just av samma anledning som 1177 lägger fram.

Det verkar alltså som om jag måste slanta upp om jag vill ha en större kontroll (eller simulera sjukdom).

Hur gör ni?

Har vi några kunniga i läsarskaran? Räcker det att jag tar blodfetterna på vårdcentralen? Har ett test likt det ovan något värde – vad säger det mig? Hur gör ni läsare?

Ps. Fru EB – brukar inte du göra en hälsokontroll likt ovan en gång per år? Var gör du det i så fall?

Signatur

25 kommentarer

 1. FruEfficientBadass

  Jo det stämmer att jag gjorde det under mina mest neurotiska år i yrkeslivet. Nu har min hypokondri avstannat och jag har slutat. Forskningsrönen är väl sådär – man ser väl ingen större korrelation med att göra proaktiva blodprov och minskad dödlighet,

  https://www.vardfokus.se/webbnyheter/2012/oktober/allmanna-halsokontroller-ifragasatts/

  Däremot kan det ha en triggande effekt på andra plan. Om du tar testet kommer du ju per definition att börja fundera på din övergripande hälsa. Motion, stress, mat etc. Och jag tycker nog att ett test runt vart femte (under 40) och vart femte (efter 40) år kan vara bra för att hitta sin “normalnivå” på ex. blodfetter så att man har en chans att se om det skjuter i höjden. För det finns inga exakta normalnivåer, bara referensintervall. Och många saker fångas inte upp i dessa tester, du måste skjuta mer precist och ha läkarkompetens för att få en fullständig bild och kunnat läsa ut svaren (även om man i regel får en kort läkarkommentar hos de här bolagen).

  Här skulle jag önska att Cosmonomics eller någon av bloggosfärens hundratals läkare kunde kommentera…

  Ochochoch! PSA är definitivt bra att ta som man, om inte årligen så vartannat/ vart tredje år efter 40. Det kan du emellertid köpa separat för en billigare peng än hela kitet ovan (ex. Werlabs runt 200 kronor om jag inte missminner mig).

  • HerrIGMR

   Visste väl att jag läst att du körde tester förr. Hittade dock inte inlägget. Taco för input fru EB och det du skriver får ju medhåll till största del av experterna nedan.

 2. Cosmonomics

  Att ta generella blodprover i din ålder (som jag gissar inte är jättehög baserat på småbarn) ser jag egentligen ingen större poäng med. Visst skulle du kunna kolla på kolesterol, å andra sidan är det väl frågan vad du vill ha ut av det. Är du gravt överviktig så behöver du gå ner i vikt, inte på grund av höga kolesterolvärden utan på grund av att man vet att grav övervikt är farligt. Är du intresserad av att börja ta läkemedel om det är förhöjt? Generellt försöker ju vi som läkare, när vi bestämmer vilka prover vi tar på en patient, tänka efter före: “Om det här är något avvikande, kommer det göra någon skillnad för hur jag handlägger patienten?”

  Uppifrån och ner på din lista:
  Blodstatus – gå och lämna blod så får du Hb, det räcker gott om du inte har tecken på sjukdom.
  Diabetes – har du tecken på diabetes? Grav övervikt? Symtom av någon sort? Annars nej.
  Njurfunktion – tja, finns det någon i släkten med ärftlig njursjukdom, eller har du symtom? Annars nej.
  Natrium, kalium, kalcium regleras fint av kroppen själv om du inte är sjuk.
  Leverfunktion – inte om du inte dricker alkohol/är kraftigt överviktig/har symtom.
  Sköldkörtel – om du har tecken på under- eller överfunktion
  Prostata – om du är över typ 65 och orolig. Läs mer här: https://www.socialstyrelsen.se/regler-och-riktlinjer/nationella-screeningprogram/slutliga-rekommendationer/prostatacancer/
  CRP – nej, absolut inte
  Vitaminer och mineraler – nej, inte minst för att referensvärdena är högst osäkra för dessa, ffa t ex D-vitamin och magnesium. Ferritin och järn tas som komplement om du har lågt Hb, och igen, gå och lämna blod så får du veta Hb.

  Jag håller inte med Fru EB om att ta PSA över 40 bara för att. Se riktlinjerna på socialstyrelsen – det kan bli mycket oro och lidande för något som egentligen aldrig skulle ha blivit sjukdom, eftersom det är så väldigt långdraget förlopp för de flesta.

  Framför allt får du hela tiden tänka: vad gör jag om något är avvikande? Lite avvikande? Har du någon som kan hjälpa dig att tolka om något är lite utanför referens? (för sannolikheten är hög att något är det, men det behövs inte sällan medicinskt skolad personal för att veta om det är något som behöver göras något åt/kollas om/etc).

  Så i korthet, spara pengarna och gå till vårdcentralen den dag du känner dig sjuk så tar de då de prover de tycker är relevanta för dig.

  • HerrIGMR

   Du sätter huvudet på spiken och jag är jättetacksam för att du tog dig tiden att svara så utförligt. Säkerligen kommer något värde ligga lite off och frågan är vad jag gör då. Det kan nog väcka mer funderingar och oro. Mig veterligen är jag inte sjuk och jag känner mig inte sjuk heller. Som jag skrev till Thz kommer jag ställa en enkel fråga, just med tanke på ärftligheten i familjen, vid nästa VC-besök som nock blir årets flunsavaccinbesök. Skrotar tanken på ovan test.

   Tack!

 3. Lupinerna

  Det låter väldigt överdrivet om du inte har besvär.

  Jag var med i en koststudie i våras (har “ärvt” möjligheten att vara med då min mormor var med back in the day) och då fick jag en hälsokontroll, dvs svar på proverna de behövde, som tack. Det kanske finns fler studier som fungerar på liknande sätt, om du verkligen är intresserad.

  • HerrIGMR

   Jag gick direkt in på studentkaninen.se för att se om det låg något där. Annars är det kanske en idé att tjäna pengar/biobiljetter, bidra till vetenskapen och få en koll.

   • Lupinerna

    Jag hade en bekant i min ungdom som låg inlagd i olika läkemedelsstudier för att tjäna pengar… ?

 4. THZ

  Nu har Cosmonomics redan svarat betydligt mer utvecklat än jag tänkt göra…
  Men håller med om allt hon skrev.

  Prover utan en tanke före hjälper ingen….det blir bara oro och funderingar och ingen samhällsnytta.

  1.Ta ett blodtryck. (går ofta att göra gratis på VC eller apotek). Att behandla blodtryck ger stor nytta och är billigt och relativt riskfritt.
  2. Kolla din vikt – Dock är vetenskapen kring viktnedgång spretig…minst sagt.
  3. Titta på riskfaktorer (ex rökning, ingen motion alls, kraftig övervikt, alkoholöverkonsumtion mm) – ta bort dessa!

  Ta en titt på släkten. Har alla dött i X i 40års åldern….ja då finns skäl att diskutera med en läkare. Har folk däremot trillat av pinn i 70-80 års åldern i olika sjukdomar. Då är det tveksamt om det finns någon nytta med någon allmän screening.

  (Statistiskt sett kommer 2-3 av ovanstående prover vara “sjukliga” om du är normal….det är så normalvärdena fungerar…….det gör dig inte lugnare.)

  Men C har redan svarat bättre. Den korta versionen är spar pengarna och tänk först. Efter tanke fråga en läkare på VC med brev/ teltid innan provtagning.

  Mch
  Thz

  • HerrIGMR

   Tack Thz. Jag kör på din och Cosmos rekommendation. Jag känner mig inte sjuk utan det är väl ärftligheten på hjärtkärl som fick mig att fundera idag när jag såg reklamen. Det är nock det de vill också…

 5. Hea

  Fundera över vad du skulle göra om något är avvikande. Oftast när det gäller att förebygga välfärdssjukdomarna så är det livsstilsförändringar som behövs. Så satsa på dem redan nu vare sig de behövs nu eller senare. Näringsriktig mat, dra ner på socker och mättat fett, ät mindre kött (inget processat), mindre salt, ät mer fiber, grönsaker och baljväxter, rök inte, måttligt med alkohol, rör på dig (vardagsmotion och pulshöjande), stressa så lite som möjligt och se till att få tid till återhämtning, sov tillräckligt. Har du några symtom av något du är orolig över kontakta läkare.

  • HerrIGMR

   Jag tror att jag, numera, checkar de flesta boxarna ovan. FIRE har fixat stress och återhämtning. Det är nog den största livsstilsförändring jag gjort. Tack Hea 🙂

   • Studenten A

    IGMR är som vanligt lite för ödmjuk i sitt svar =)

    Jag skulle säga att du har, utifrån det jag vet om dig, riktigt bra balans på stress, träning, kost, ej rökare, rimlig mängd alkohol med mera.

    Utifrån vad Cosmonomics och thz skrivit tycker jag du gör rätt att skippa hälsotestet, jag gör nog samma sak. Är redan blodgivare så blodvärden har jag koll på och egen blodtrycksmätare har hemma för att se om något sticker ut.

    Med vänliga hälsningar,
    A

 6. malin skoglund

  Hej! Jag har tagit en del prover genom werlabs, hade låga värden av dvitamin och ferritin/järn, det är ju enkelt att själv bara köpa tillskott av. Annars tycker jag är det är väldigt skönt om man är lite orolig om hälsan att få grönt, på många provsvar. Men alla vårdcentraler ska erbjuda hälsosamtal vid jämna år, 40, 50 osv, där ingår en del prover. Malin

  • HerrIGMR

   40 blir jag om två år så det kommer ju lägligt 🙂 Jag är egentligen inte orolig men i och med vissa problem med hjärt/kärl i släkten fick jag tanken i huvudet när jag såg reklam från detta företag.

 7. HerrIGMR

  Hatten av och stort tack för alla kommentarer. Två läkare dessutom (vad jag vet)! Jag tar till mig det och slopar planerna på att köpa en större hälsokontroll. Inser, precis som ni skriver, att det är lätt att hamna på andra sidan “domen” med fler funderingar och inga lösningar. Jag är smal, äter vettigt, röker inte, motionerar, ingen överdriven alkoholkonsumtion. Vegetarian eller “pescaterian” är jag sedan millenniet. Snart 20 år utan kött alltså. Jag känner mig friskare än på länge, sover bra och har inga större krämpor. PSA tog jag för fyra – fem år sedan och det var bra. Vad skulle jag ändra på om något låg liiite off på någon mätpunkt?

  Men! Vi har fôlk i släkten som dött i 60 årsåldern i hjärt/kärlsjukdomar. Så ett blodtryck och en simpel fråga om detta på VC i samband med vaccinsprutan blir nock det jag kör på.

  Otroligt tacksam för era svar! Hatten av från herr IGMR.

  • Cosmonomics

   Härligt att höra, helt rätt val 😉 Du verkar leva otroligt hälsosamt numera!

   • HerrIGMR

    Tack 🙂 Hyfsat hälsosamt iallafall…

 8. Lars

  Att vänta till över 65+ med att ta ett PSA prov är helt ansvarslöst. När jag jobbade hade vi folk runt 50 år som blev diagnosticerade med prostatacancer. Företaget erbjöd testet. Dessa personer kände sig inte sjuka på något sätt. Dessa personer lever och mår bra idag. Med det synsättet som Cosmonomics torgför hade de varit döda idag. Blodtrycket är en tickande bomb. Kan utlösa en stroke. Tycker absolut du skall betala för ett test. Sedan kan du följa upp dina värden. Väl använda pengar.

  Mvh

  Lars

  • Cosmonomics

   PSA-testet kan man för all del ta i medelåldern, men det ska värderas mot risken att hitta något som aldrig hade blivit allvarlig sjukdom och som därmed ger mängder av oro och sjukvård i onödan. Socialstyrelsen har gjort samma bedömning, hade de tyckt annorlunda hade det blivit allmän screening som man gör med kvinnor och bröstcancer. De skriver: “Avgörande för rekommendationen var att Socialstyrelsen bedömde de negativa effekterna av screening med PSA-prov som alltför omfattande. Många män skulle riskera att få en prostatacancerdiagnos och därefter behandling, trots att deras cancer inte skulle ha utvecklats till någon allvarlig sjukdom.” och “Om 1 000 män i åldern 50–70 år låter bli att PSA-testas kommer 9 av dem att dö av prostatacancer inom 14 år. Om dessa män i stället hade PSA-testats regelbundet kommer bara 5 av dem dö av prostatacancer inom samma tid. Samtidigt skulle PSA-testningen leda till att 50 av de testade männen får en prostatacancerdiagnos och kanske även behandling, trots att de aldrig skulle ha utvecklat en allvarlig prostatacancer.” Sen säger de också att folk får göra som de vill, och vi tar ju också PSA på begäran på VC (ihop med en prostatapalpation, eftersom ett fynd vid palpationen gör att vi skickar en remiss till urologen även om PSA är normalt). Att börja göra det i 40-årsåldern (som IGMR är) är dock väldigt, väldigt tidigt.

   Blodtrycket tycker jag för all del att man kan gå till VC och ta, men blodproverna säger ju inget om det.

 9. Fru Lugn

  Jag går på hälsokontroll en gång om året sedan jag började på mitt nuvarande jobb. De tar blodprover, EKG, blodtryck, kollar vikt, hörsel, syn och lungfunktion, samt går igenom ens livssituation. Jag tycker att det är bra för det sätter fokus på hälsan som någon annan här ovan skrev, och jag får fundera över (och kanske framför allt formulera/förklara) min situation både när jag fyller i formuläret innan, pratar med sjuksköterskan under besök ett, och läkaren under besök två då jag får provresultaten. Jag skulle säkert inte göra det här om jag behövde betala själv, och jag vet inte hur mycket blodproverna egentligen säger om måendet. Dock måste jag få säga att jag ställer mig frågande till inställningen att bara kolla om man känner sig sjuk. Så många i min närhet vars sjukdomar har upptäckts allt för sent, och ibland i samband med något helt annat (dvs. helt slumpmässigt), men jag är inte läkare. Oro kan vara förlamande så på det stora hela kanske nettoeffekten blir negativ sett till hela befolkningen? Det jag gillar med det företaget vi har avtal med är just att de inte bara tar blod utan kollar flera andra saker som jag aldrig skulle undersöka annars om jag inte redan hade upplevt svåra besvär under en längre tid. Men då är jag uppbäxt med att man inte söker vård förrän man i princip är döende eller inte ser någon annan utväg… inte för att något gör lite ont eller är obehagligt.

 10. The Dividend Story (@Dividend_Story)

  Hej!

  Väldigt intressant inlägg och intressanta kommentarer. Jag jobbar inte i branschen och har därmed väldigt dålig koll, så vet inte om jag “vågar” svara egentligen 🙂 Men jag tänkte ändå snabbt ge min historia och tankar i frågan. Jag har egentligen aldrig fram tills för några år sedan varit hos VC eller liknande.

  Men just för några år sedan blev jag diagnostiserad för utmattningsdepression. Enligt min mening var det mer en light version, men ändå. I samband med det var jag inne och tog blodprov, blodtryck etc. Läkarna har alltid sagt att blodtrycket är bra. Har dock också en kompis som jobbar i branschen som tycker mitt blodtryck kanske skulle kunna vara lite lägre då jag lever ungefär som de du tar upp i din kommentar ovan (förutom att jag i stort sett inte dricker någon alkohol men istället äter mer kött än vad du gör).

  Känner dock ingen vidare stress för blodtrycket, men om jag får välja skulle jag inte tacka nej till en liten sänkning. Det har också sänks något de sista åren (har bland annat fått bättre ordning på stress etc).

  Jag körde ett större blodprov hos Werlabs sommaren 2018 (där ges också lite övergripande kommentarer från en läkare om man önskar). Jag hade ett levervärde som var lite för högt (som jag kollat upp efter det) och vill fortsätta följa.

  Jag tror som sagt inte att man behöver följa upp det årligen men jag tycker ändå det är intressant att följa utvecklingen i alla fall kontinuerligt. Detta med anledning av att skapa referensvärden för just mig samt att jag under de senaste åren aktivt har försökt (och fortfarande försöker) göra förändringar i min livsstil. Werlabs har ju löpande någon kampanj så jag slog faktiskt till nyligen och köpte ett test som jag ska göra framöver.

  Men som sagt, detta är endast min syn på det hela och mina åsikter väger väldigt lätt i sammanhanget ovan 🙂 Jag gör det framför allt också för att jag är intresserad och vill lära mig mer om dessa områden.

  Ha en superbra dag!

 11. Lars

  Precis som det sägs ställer jag mycket frågande till att bara kolla sig när man känner sig sjuk. Ta blodtrycket som ett exempel. Ett systoliskt värde runt 120 är är något att sträva mot. Ta prostatacancern som exempel. Den cancerformen brukar fokusera på skelettet patienten söker för ryggont och då är det oftast försent. Livet hade kunnat räddats med ett enkelt blodprov. Då skall man inte göra det för att man är rädd för resultatet.

  Mitt råd till bloggaren. Betala för ett ordentligt undersökningspaket. Det tänker jag göra. Väl investerade pengar.

  mvh

  Lars

 12. Lars

  Kan hålla med om att börjar man testa sig så nog dyker det upp något som inte är bra. När det gäller mig själv slutade jag på företaget och får ingen hälsoundersökning mer. Jag tyckte dock att jag skulle fortsätta att kolla PSA och blodtryck regelbundet. Vid mitt besök på VC togs en massa prover. Efter en vecka kom ett brev att läkaren tyckte jag skulle ta statiner och ett recept fanns på apoteket. Blodfetterna var för höga. Kollade på detta. LDL 6,0 Triglyceriner 1,2 Total 7,8 Hdl 1,8.
  Givetvis har jag funderat på detta. Har beslutat mig för en second opinion. Skall boka tid hos något av dessa privata företag och ta en undersökning med extra allt och en 30 minuters läkarkonsultation.

  PSA värdet var bra men nu har det dykt upp något annat som jag tänker på från och till. Tror dock att fördelarna är större än nackdelarna när det gäller att testa sig

  Mvh

  Lars

 13. Lars

  Avslutningsvis. Vi random walkers vet allt detta. När jag betalar för för en second optionen blir det lite som att betala en aktiv förvaltare av aktier att presentera ett bra antal bolag som slår index. Jag tror att när jag vill verkligen få en second optionen rullar bollen tillbaka. Precis som på aktie marknaden står du ensam. Som alltid får man utgå från sig själv.

  mvh

  Lars

  • HerrIGMR

   Det är en bra princip att utgå från sig själv, brukar bli bäst då. Själv har jag en sådan där hypokondrisk sida. Tack och lov har det blivit bättre i takt med att jag accepterar och inte reagerar. För min del har jag märkt att jag mår bäst av att lita på vad min VC säger. Börjar jag googla eller annat blir det lite pandoras ask. Jag kör nock som sagt på att ställa frågan vid nästa besök i och med ärftlighet. Får se var det leder. Tack för alla kommentarer, uppskattar det verkligen.

Kommentera