Vägen mot FIRE / ekonomisk frihet / oberoende och ett liv i linje med personliga värderingar.

Fondtips efterfrågas

Vi investerar på två sätt. Månadssparande via Lysa och sedan alla side hustle / extrainkomster hos Avanza i Avanza Global och Spiltan Aktiefond Investmentbolag. Jag funderar på att ta in en fond till och skulle uppskatta er åsikt & eventuellt få ett fondtips.

Vi kör som sagt månadssparandet i Lysa och resten på Avanza. Fördelningen är ca 70% Lysa och 80% Avanza. På Avanza har jag just nu fördelningen enligt nedan. Vår investeringsfilosofi hittar du här.

Jag får ibland frågor om varför jag använder Lysa och det gör jag för att det var ett väldigt bra och enkelt sätt för oss att komma igång med vårt sparande. De har dessutom lägst avgift av robotrådgivarna, automatisk ombalansering, vi kommer åt Vanguards fonder och genom att jag värvat en och annan vän (och läsare) har jag 17% rabatt t.o.m. 2024. Vår avgift är således någonstans runt 0,28% tutti.

Avanza ISK fondtips
Avanza ISK fonder och värde 31/10 2019

Våra fondval på Avanza:

Avanza Global – låg avgift, global spridning, passiv, index.

Spiltan Aktiefond Investmentbolag – låg avgift, Sverige, diversifiering i och med investmentbolagens innehav och därmed möjlighet att rida på småbolagsvågen.

Framöver?

Den ursprungliga tanken bakom detta konto på Avanza är att synliggöra extrainkomsterna så att de inte sväljs i Lysa. Dessutom är minsta insättning 1000 kr på Lysa medan jag kan investera så lågt som 50 kr på Avanza.

Från start var intentionen att mata på dessa fonder med 30 000 kr totalt och sedan växla över till annat. Avanza Global är “färdigmatad” och nu börjar Spiltan Investmentbolag också bli det.

Så till min fråga:

Skulle du växlat över och börjat mata Avanza Global igen med ytterligare 30 000 kr ELLER ta in ytterligare en fond (och i så fall vilken?).

Signatur

9 kommentarer

 1. Jacke77

  Hej.
  Avanza Zero. Utmärkt gratis fond som följer 30 st störa globala svenska företag. Den kommer ingen göra bessviken långsiktigt. Vad finns det mer Gratis idag? Den kommer följa Sveriges utväckling riktigt bra långsiktigt. En kombo Avanza Global och Avanza Zero behöver man inte tänka på sitt långsiktigt sparande på börsen. Dessutom gratis eller riktigt billigt i avg. Lycka till.
  Mvh. Jacke77

 2. Koko

  Jag tycker Avanza Zero är alldeles för smal och dessutom överlappande med Spiltan Investmentbolagfond. Bättre komplement till er portfölj skulle kunna vara Avanza Emerging Markets?

 3. CS

  får man komma med en fond som köpes som en aktie ? På nordnet kan man månadsspara i den utan kostnad. Den delar även ut cash vilket är kul. Xact högutdelande.

 4. Rodriguez

  Handelsbanken Gl Småbolag Ind Cri A1
  Exponering mot småbolags index internationellt är aldrig fel . lite dyr (0.60) men känns ok då det inte finns någon liknande i Sverige.

  AMF småbolag
  Billig (0.40) men aktiv . Billigaste av sitt slag.

  Skulle passa som komplement till er portfölj.

 5. Mike

  Hej IGMR lite OT här, men du är ju typ cashback-kungen så måste fråga dig en fråga. Återbäringen från Casumo är plötsligt borttagen från “inkommande” både på mitt konto och min sambos. Jag har mejlat kundservice och frågat vad som har hänt, jag sitter och tänker om det kan vara så att vi har samma folkbokföringsadress. Men så vitt jag minns så skrev du att du hade gjort casumo både på ditt konto och din frus, har du märkt nåt angående din återbäring från Casumo?

  Mvh
  Mike

  • HerrIGMR

   Haha “cashback-kungen”. Den titeln bär jag med stolthet.

   Jag kollade på våra konton och Casumo ligger kvar på oss båda. Tror inte det har med adress att göra.

   Jag mailade själv Mybonus om varför det dröjer med just denna cashback. De ligger på sin motpart och de hoppas lösa det inom de 90 dagarna som är längsta tidsgräns.

   Med det sagt får du nog invänta Mybonus svar. Har svårt att själv förstå vad som fallerat. De brukar vara lösningsorienterade så hoppas det löser sig.

 6. TheDividendStory *

  Gillar också Spiltan Aktiefond Investmentbolag. Mitt största fondinnehav är den börshandlade fonden XACT Högutdelande. Det är ju redan väldigt mycket USA i din globalfond så jag personligen hade fokuserat på något annat än USA iaf, kanske Swedbank Robur Access Asien skulle kunna vara något?

  Förutom ovan tre nämnda fonder har jag också:
  – Avanza Global
  – Swedbank Robur Access USA
  – Core Ny Teknik
  – Swedbank Robur Small Cap Emerging Markets

  Personligen tycker jag exponeringen mot Asien lockar lite extra då jag tycker den är svårare att få via aktier (om man exkluderar den exponering som vissa bolag har mot Asien).

 7. HerrIGMR

  Tack för alla fina tips. Jag tar med dem tillbaka till min kammare och kommer utvärdera dem noga. Återkommer med hur jag gjorde!

 8. Lotta

  Hej
  Jag hade satsat på någon teknikfond då jag tror att det är en marknad som kommer fortsätta att utvecklas. Sen beror det på vilket håll man vill rikta den åt, om det är svenskt så är det väl Ny teknik, lite mer norden Core och utåt i världen så landar det in på DNB teknologi eller Skandia Time.
  Inte direkt några gratisfonder och Core är för ny för att kunna ge en hint om historien. Men kan ju vara intressant ändå och kanske ses som den där trisslotten man inte lägger pengarna på. Lär ju åtminstone vara bättre odds på någon av dessa.

Kommentera