Diversifiera dig själv?

Jag gillar diversifiering när det gäller investeringar. I vår investeringsfilosofi säger vi att sparpengarna skall investeras i breda indexfonder och inte ett mindre antal aktier. Jag tycker helt enkelt att det är för riskabelt att lägga alla ägg i en korg.

För några veckor sedan såg jag ett tankeväckande Ted Talk om att pensionera sig tidigt. Där pratades det om att inte bara investera diversifierat utan att även anamma samma tänk kring diversifiering för dig själv och dina färdigheter.

Vi lever i en värld som ändras snabbt. Jag kan tycka att världen snurrar för snabbt ibland. Därför känns det närmast kusligt när det, med största sannolikhet, aldrig kommer igen kommer gå så långsamt som det gör just nu.

Ett barn som börjar skolan nu, som min son, kommer att spottas ut i en annan värld på andra sidan sin skolgång. En värld som han inte blivit helt skolad för eftersom skolan nu riktar in sig på nutid.

Tanken då att utbilda sig till något statiskt och tänka att jag ska arbeta med det hela mitt liv känns lite riskabelt, sorgligt nog. Detta är dock fortfarande normen. Ta studielån, läs till X, jobba till pension och njut sedan av dina golden days.

Tjänstemän kommer snart (och gör redan nu) falla offer för AI och datorkraft. Det görs försök med att skapa AI som tar över arkitektens roll. IBM har sin Dr. Watson AI som är tänkt att ersätta läkare för viss diagnostisering. Amerikanska armén har en AI som gör debrief av soldater som kommer hem när tillgängligheten på vanliga psykologer inte finns tillgängliga. KBT via nätet har börjat leta sig in. Listan på saker och yrken som ligger i riskzonen kan göras lång. Det nya nu är just att även avancerade white collar yrken ligger riskabelt till.

Detta är inget framtidsscenario som jag tycker låter speciellt attraktivt men för många yrken kommer det bli en realitet. Kanske inte ett totalt ersättande av yrket men delvis.

Själv är jag rätt säker på att jag kommer vara obsolet inom 10 år. Lagret på mitt jobb räknar jag med ryker inom fem år och outsourcas till förmån för ett robotlager. Faktum är att en del av vårt lager redan har gått det ödet till mötes. Gör andra aktörer på marknaden så och erbjuder en dags leverans på onlinepaket måste andra följa med. Tidens gång.

Diversifiering, arbetsförmedlingen
Arbetsförmedlingen från Roland Paulsens underbara ”vi bara lyder”.

Det jag vill ha sagt med detta inlägg är att det inte är en dum idé att se på din egen situation och fundera på hur framtiden kommer se ut för dig och ditt yrkesliv. Gör en googling och skriv ditt yrke + AI kan vara en bra start.

Att vara kreativ med det man har och att inte slå sig till ro tror jag kommer vara en nyckel till den framtida arbetsmarknaden. Just kreativiteten är svårt för AI att kopiera. Här har vi ett försprång som vi kan dra fördel av. Med kreativitet menar jag inte att dra igång med muralmålning (även om det säkert är kul) utan att lära sig nya saker och se nyfiket på världen. Det finns massor med saker att lära sig och massor med gratis sätt att göra det på. Själv har jag just startat en nischsajt, lärt mig mycket om renovering och vem vet – kanske jag bygger fioler om ett par år?

Det jag verkligen gör är att spara pengar för att skapa manöverutrymme och valmöjlighet. Det kanske är det viktigaste…

Vad har ni för tankar om detta? Ägnar ni er åt diversifiering av er själva?


Publicerat

i

av

Etiketter:

Subscribe
Notify of
guest

16 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Arbetsplanen
4 years ago

Intressant inlägg! Jag har aldrig oroat mig över att mitt vårdyrke ska tas över av en AI. Jag oroar mig inte nu heller, tror branschen är omättlig även om vissa delar kan tas över av AI. Detta välkomnar jag i sånt fall, så vi människor kan ägna oss åt kreativ problemlösning.
Jag tänker att oavsett vad som händer så kommer det alltid finnas något att göra (arbeta med). Annars blir det att införskaffa värp-höns och börja odla! :p
/Arbetsplanen

THZ
THZ
4 years ago
Reply to  HerrIGMR

Precis. En dator hade bättre träffsäkerhet om man skrev symptom på diagnoser än en mänsklig läkare.
Jag är dock inte det minsta orolig…..varför?
Jo…patienterna söker ofta för något annat än vad de anger själva. Det är mycket vanligt att de inte ens för sig själva vågar erkänna varför de kommer. De pratar mycket och länge om ”ofarliga” symptom och det gäller att som läkare lyssna efter varför de egentligen är här.

Så länge patienterna inte är maskiner/ datorer så kommer nog en mänsklig läkare vara bättre på att lista ut vad patienten INTE säger….

Självklart kommer många och säger vad de tror är viktigt…..men oftast inte allt….för det som är vanligt för patienten berättar de inte…..”jasså…..jag har kräkts 4ggr varje dag sista åren…är inte det normalt?”

Mvh
Thz

Louise
4 years ago

Ja, det är nog lite av min paradgren! Jag blir ju lätt uttråkad och rastlös och älskar att lära mig nya saker. Mitt CV kan nog te sig en smula underligt :-). Jag är nån form av utbildad journalist/equiterapeut/mäklare/projektledare och jag har hjälpt till att skriva böcker, läst mycket juridik, ledarskap och organisationsförändringar. Jag kan mycket om hundar och nu pluggar jag ju djurskydd och etologi, vilket jag fortsätter med till våren. Men då lägger jag till aktie- och värdepapperskunskap på listan :-).

Tyvärr blir jag väl inte någon specialist på det här sättet, mer generalist. Men det stimulerar åtminstone hjärnan :-). Jag lever liksom livet i projektform…

Mvh Louise

Leif
Leif
4 years ago

Det är ju precis därför som man ska se till att säkra sin ekonomiska framtid. Då har man själv kontroll och slipper oroa sig för om ens arbete finns kvar i framtiden. Personligen tror jag på stagnerande löner och att det kommer krävas mer än ett heltidsarbete om man som medelinkomsttagare i Sverige vill upprätthålla nuvarande ekonomiska standard i framtiden. Ungefär som utvecklingen i USA. Men detta kommer och gynna oss med stora aktieportföljer. Ännu mer av avkastningen tillfaller ägarna och mindre blir över till löntagarna. Det är de facto redan så att löntagarnas del av vinsterna minskat i Sverige sedan ganska långt tid tillbaka så det är bara en utveckling som kommer att fortgå.

Utdelningsbagaren
4 years ago

Politikerna kommer göra allt va de kan för att hålla arbetslösheten nere, således kommer samhället aldrig hamn i en situation där AI ersätts av robot utan att det finns redan finns andra jobb för folk som blivit utan. Det kommer skapas ännu mer abstrakta jobb med titlar som ”Analyst”, ”Intelligence”, ”Big data” osv.

Det mer rimliga vore att om AI tar över fler och fler jobb ska vi inte behöva jobba lite mycket för att upprätthålla levnadsstandarden, men heltidsnormen och konkurrens med andra länder är förmodligen för stark för att ändra detta på många många år. Vi går iaf långsamt mot rätt riktning med gigg-marknaden, fler vill jobba deltid osv.

Andreas Hermansson
Andreas Hermansson
4 years ago
Reply to  HerrIGMR

Oroa dig inte, vi hittar garanterat problem eller något att gnälla om det nu blir så. Distribution av välfärd och överskott lär alltid vara en diskussion, oavsett om den är som idag, som för 100 år sedan eller någon framtid av medborgarlön.

Själv tror jag AI hotet är starkt överdrivet. Visst försvinner jobb pga teknikens framgångar, men nya skapas som så många gånger förr. AI gör en sak bra, inte en massa olika (än så länge). Vissa verkar tro att vi redan har Jobbminator 2/T1000/Genisys som går omkring ibland oss, gör allt som vi kan göra o sen är det liksom slut på jobben. Tack hej.

Tänker vi efter lite så borde alla jobb redan vara borta? Istället verkar det bli tvärtom, fler nya jobb skapas och vi köper och tillverkar mer o mer till högre och högre effektivitet och nyttjandegrad. Välfärden växer även med detta. Men nu, med det diffusa begreppet ”AI” är det game over?
Tidigare ”nu är det slut med jobben”. Det här ledde också till missnöje och att folk faktiskt förlorade sina jobb och ledde till våldsamheter och politisk oro. . Men att alla jobb försvinner stämmer inte.

Industriella revolution: Från jordbruk till industri, ångmaskinerna och tågen tog alla jobben.
Andra industriella revolutionen: Nu kommer elektriska maskiner som tar alla jobben.
Tredje industriella revolutionen: alla ”riktiga” jobb försvinner och kvar blir några tjänstemän och serviceyrken.
Informationssamhället (kanske fjärde revolutionen?) Internet tar alla jobb: ”Enligt flera uppskattningar kommer endast tio procent av de sysselsatta i Sverige att arbeta med varuproduktion år 2010. Andelen som ägnar sig åt skog och jordbruk kommer att uppgå till mindre än 0,5 procent. De övriga 90 procenten kommer att arbeta inom servicesamhället eller tjänstesektorn, och inom denna sektor kommer informations- och kommunikationsrelaterade yrken som utbildning, underhållning, information och media att spela en allt större roll.” (https://sv.wikipedia.org/wiki/Informationssamh%C3%A4lle)

Framtidsrevolutionen: Robotar och AI tar resten av jobben. Vi ligger nu på minus ca tio miljarder jobb.
Det missar också som oftast att vi är mitt i det här, och har varit ganska länge nu. Och ser vi till länder som är ganska så ”väl automatiserade och teknologiska” som Sverige och USA ser vi också en annan sak, och det är att företagen i högkonjunkturen har svårt att hitta folk. USA har väl idag lägst arbetslöshet på 50 år, och det är mitt i en AUTOMATISERING SOM REDAN PÅGÅTT SEDAN MINST 90TALET Hur är det möjligt när så många jobb försvunnit? Båda länderna har också haft hög invandring som ”took aaaar jaaaabs”. Som någon vis sa, det finns inte bara en skål med jobb o sen tar skålen slut. Varken 1800, eller 2019. Vi måste däremot utvecklas, vara flexibla och köra vidare med att utbilda oss. Men chansen här, med historien som fönster är att vi får bättre jobb i framtiden.

Långt inlägg men det är viktigt att ha lite perspektiv på hur det kan se ut, att allt inte är nattsvart när det kommer till jobben. Det är inte heller, självklart kan tyckas, någon utopi utan problem.

Andreas Hermansson
Andreas Hermansson
4 years ago

Glömde ett par saker som också borde tagit bort alla jobb. Rejäl befolkningstillväxt. Kvinnornas intåg på arbetsmarknaden. Konkurrensen här borde ha tagit död på alla jobben. Istället blev det tvärtom.

Missade det mest uppenbara, vilket säger en del, och det är datorerna. En sån jag sitter vid nu. Dom skulle också ta alla jobben, minns ni 80/90talen och rubrikerna? Nu är dom så självklara att jag inte ens tänkte på det. Med en VIC-60 datamaskin kan jag göra tio mans jobb i Word eller Excel!

Andreas Hermansson
Andreas Hermansson
4 years ago

Märkligt kan inte svara på ditt inlägg då ”svara” inte finns, däremot på mitt. Hursomhelst.

Jo det verkar troligt att det blir mer avancerat och ställer högre krav. Samma som vi ser lite överallt.
Oftast leder detta till roligare jobb, för vem vill böja rygg och plocka potatis tio timmar om dagen? Vi FIRE kan gnälla en del om jobb osv och visst suger det, jag vet väldigt väl! Men det är ändå bättre nu än förr, hellre stress o tråkiga möten o brist på tid för ”liv” än att slita ut mig på en åker. Jordbruket är exempelvis en av de mest automatiserade branscherna. Traktorn slaktade ju ut en hel del oönskad personal osv..

Finns mycket att läsa om det här som inte är nattsvart, men de flesta teorier som får uppmärksamhet är forskning i stil med ”60% av alla jobb ersätts senast 2025” och sen är det ingen som säger något annat. Istället borde vi räkna på hur många jobb som ersätts historiskt? Måste vara miljoner yrken och ännu fler arbetstillfällen som bara inte finns längre. Ändå är vi här idag och jobbar som aldrig förr. Greven nedan skriver om podden och jag har lyssnat igenom hälften än så länge, vi är inne på samma spår. Roland Paulsen nämner även staten som en garant, som kan skapa arbetstillfällen och justera ekonomin, har gjort det förr och kan framöver. Även om vi såklart få ta eget ansvar och inte förlita oss på pappa stat såklart.

https://poddtoppen.se/podcast/1453101115/stormens-utveckling/16-kris-och-utopi

Av länken ovan låter det som en pod om kris o helvete, men iaf detta avsnittet är av en ganska så positiv ton. Värt att lyssna på detta avsnittet iaf.

Greven
Greven
4 years ago

Intressanta tankar. Jag har en bekant som håller på att utveckla ett program som ska göra att min yrkesroll helt försvinner. Jag tror personligen att det går att diversifiera sig även inom sin yrkesroll, genom att hitta lite mer oortodoxa sätt att lösa uppkomna problem, gärna sätt som egentligen ligger utanför ditt gebit.

Roland Paulsen är med i 16:e avsnittet av Ola Söderholms podd ”stormens utveckling”. Roland och Ola är gamla klasskompisar, eventuellt tillsammans med Daniel Suhonen. I avsnittet diskuteras hur det framtida samhället kommer se ut, om alla jobb kommer försvinna, fully automated luxury communism och andra saker. Om inte annat är det värt att lyssna på Rolands väldigt speciella röst!

16
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x