Jag gillar diversifiering när det gäller investeringar. I vår investeringsfilosofi säger vi att sparpengarna skall investeras i breda indexfonder och inte ett mindre antal aktier. Jag tycker helt enkelt att det är för riskabelt att lägga alla ägg i en korg.

För några veckor sedan såg jag ett tankeväckande Ted Talk om att pensionera sig tidigt. Där pratades det om att inte bara investera diversifierat utan att även anamma samma tänk kring diversifiering för dig själv och dina färdigheter.

Vi lever i en värld som ändras snabbt. Jag kan tycka att världen snurrar för snabbt ibland. Därför känns det närmast kusligt när det, med största sannolikhet, aldrig kommer igen kommer gå så långsamt som det gör just nu.

Ett barn som börjar skolan nu, som min son, kommer att spottas ut i en annan värld på andra sidan sin skolgång. En värld som han inte blivit helt skolad för eftersom skolan nu riktar in sig på nutid.

Tanken då att utbilda sig till något statiskt och tänka att jag ska arbeta med det hela mitt liv känns lite riskabelt, sorgligt nog. Detta är dock fortfarande normen. Ta studielån, läs till X, jobba till pension och njut sedan av dina golden days.

Tjänstemän kommer snart (och gör redan nu) falla offer för AI och datorkraft. Det görs försök med att skapa AI som tar över arkitektens roll. IBM har sin Dr. Watson AI som är tänkt att ersätta läkare för viss diagnostisering. Amerikanska armén har en AI som gör debrief av soldater som kommer hem när tillgängligheten på vanliga psykologer inte finns tillgängliga. KBT via nätet har börjat leta sig in. Listan på saker och yrken som ligger i riskzonen kan göras lång. Det nya nu är just att även avancerade white collar yrken ligger riskabelt till.

Detta är inget framtidsscenario som jag tycker låter speciellt attraktivt men för många yrken kommer det bli en realitet. Kanske inte ett totalt ersättande av yrket men delvis.

Själv är jag rätt säker på att jag kommer vara obsolet inom 10 år. Lagret på mitt jobb räknar jag med ryker inom fem år och outsourcas till förmån för ett robotlager. Faktum är att en del av vårt lager redan har gått det ödet till mötes. Gör andra aktörer på marknaden så och erbjuder en dags leverans på onlinepaket måste andra följa med. Tidens gång.

Diversifiering, arbetsförmedlingen
Arbetsförmedlingen från Roland Paulsens underbara ”vi bara lyder”.

Det jag vill ha sagt med detta inlägg är att det inte är en dum idé att se på din egen situation och fundera på hur framtiden kommer se ut för dig och ditt yrkesliv. Gör en googling och skriv ditt yrke + AI kan vara en bra start.

Att vara kreativ med det man har och att inte slå sig till ro tror jag kommer vara en nyckel till den framtida arbetsmarknaden. Just kreativiteten är svårt för AI att kopiera. Här har vi ett försprång som vi kan dra fördel av. Med kreativitet menar jag inte att dra igång med muralmålning (även om det säkert är kul) utan att lära sig nya saker och se nyfiket på världen. Det finns massor med saker att lära sig och massor med gratis sätt att göra det på. Själv har jag just startat en nischsajt, lärt mig mycket om renovering och vem vet – kanske jag bygger fioler om ett par år?

Det jag verkligen gör är att spara pengar för att skapa manöverutrymme och valmöjlighet. Det kanske är det viktigaste…

Vad har ni för tankar om detta? Ägnar ni er åt diversifiering av er själva?