Oro för pengar? Häromdagen vaknade jag lite för tidigt och lät tankarna vandra iväg. Jag fyller 38 i dagarna och tankarna gjorde några nedslag i det som varit. Liv, pengar och annat.

Tankarna svävade vidare och jag nuddade vid ekonomi och dök djupare ner i funderingar kring detta. Jag tänkte på alla gånger jag varit orolig för min ekonomi och vad det gjort för mitt välmående. Under många år har jag i bästa fall levt från lön till lön eller studiebidrag till studiebidrag. Det tär och skapar stor oro.

Tankarna vandrade vidare till nutid och jag försökte känna efter hur jag har det nu. Kan jag känna rädsla? Nej jag kände ingen rädsla eller oro för pengar. Vad är skillnaden från nu och då? Då var ju bara knappa två år sedan…

Skillnaden

Först och främst är vi nu nere på en låg belåning på vårt hus. 53% cirkus. Vi har dryga halvmiljonen på våra ISK:n och 600 000 kr  om vi räknar in barnsparandet. Allt detta är så klart underbart men det är inte hela sanningen till varför jag känner som jag gör.

Låga omkostnader ger mindre oro för pengar
Att serva bilen själv bidrar till låga levnadsomkostnader och en go känsla i gubbamagen.

Jag tror att största delen är att vi lever på mindre än 50% av våra löner. En av oss behöver inte arbeta. Gott så och en stor frihetskänsla. Mer då?

Jag har släppt prestigen kring arbete och prylar samt skapat fler inkomstkällor. Jag tror mig kunna hugga i lite var som helst och är ganska säker på att jag kan vaska fram sådana tillfällen utifall jag blir av med arbetet och inte hittar nytt inom mitt område.

Om det skulle gå åt helvete har vi alltså en krockkudde i ISK:n, socialförsäkringssystemet, våra låga levnadsomkostnader, vår insourcing av tjänster och kunskap samt då denna nya syn på arbete. Det är många lager av säkerhet som gör att jag inte känner oro inför ekonomin längre. 

Känner ni oro för pengar eller har ni släppt det? Finansfobi kan det visst heta också.

Signatur