Vägen mot FIRE / ekonomisk frihet / oberoende och ett liv i linje med personliga värderingar.

Tips på kreditkort – vilka kort har familjen IGMR?

Vår kära Fru EB skrev igår ett inlägg om vad hon har för kreditkort och hur hon gör för att maximera värdet av detta. Vi vill ju inte vara sämre så här kommer våra tips på kreditkort.

Kreditkort är ett intressant ämne så jag tänkte berätta vilka kort vi har och hur jag använder dem. Jag kommer också lägga några länkar till korten jag använder. Om ni registrerar er via de länkarna får jag en liten slant. Så då var det avklarat.

Till korten.

Vi använder främst två kort i Sverige och sedan har vi ett kort som vi använder utomlands. Utöver det är vi också medlem i SAS Eurobonus vilka i sin tur har ett samarbete med Preem.

Vi har anmält våra två kort nedan till Preems samarbetssida med SAS och tankar bara på Preem från och med nu. Detta gör att vi utöver rabatterna kopplade till korten får två eurobonuspoäng respektive ett eurobonuspoäng på bemannade / obemannade stationer. Drivmedlet betalas förstås med Ikano eller Komplettkortet men det förstod ni nog redan. 

På SAS brukar vi skrapa ihop så många poäng att vi kan köpa en fin julklapp varje år “gratis” för våra poäng. Det kan vara till oss eller till nära och kära. Alternativt sparar man poängen längre och får hela eller delar av flygresor betalda.

Komplett Mastercard

Detta är vårt huvudkort. Det har ingen årsavgift, fria kontantuttag, 50 dagar räntefritt och det har några olika rabatter kopplade till sig. Rabattstegen ser ut så här:

 • Köp på komplett.se 4%
 • Köp på onlinebutiker 2%
 • Övriga köp 1%

Ett bra vardagskort som är gratis och för oss som gärna handlar online är riktigt vasst.

Ikano Visakort

Detta var det första kortet vi skaffade och det gjorde vi på grund av att Ikano har en rabattkalender. Varje månad får man rabatter i en utvald butiksbranch. I september får man 20% rabatt hos bokhandlare och t.ex. i december får man 10% hos leksakshandlare. Rabatten dras på slutsumman vilket möjliggör rabatt på redan rabatterade varor.

Ikano rabattkalender
Glöm inte att ovan rabatt är på slutsumman. Har butiken du handlar i rea/kampanj får du rabatt på rabatt.

Ikano har också 1% rabatt på bensin året om och även detta kort är gratis att ha, alltså ingen årsavgift.

Easyliving Mastercard – utomlands.

Detta är ett trevligt kort att ha med sig utomlands. Fördelarna är att man inte har valutapåslag utomlands, självriskreducering på hyrbil, reseförsäkring med avbeställningsskydd, avbeställningsskydd på evenemangsbiljetter betalade med kortet.

Årsavgiften är 195 kronor men med länken ovan får man det gratis i ett år. Själva kommer vi säga upp mitt kort inom ett år och teckna ett nytt på fru IGMR.

Glöm inte att kolla igenom vårt inlägg om hur man köper saker så billigt som möjligt.

9 kommentarer

 1. Frilosofen

  Har själv en hel del Eurobonus-poäng som jag skrapat ihop på diverse vis, men då jag botaniserat i "Eurobonus-shop", där jag misstänker att ni köper de fina julklapparna (?), framstår alla fysiska prylar väldigt dyra om man räknar om poängen vad du skulle kunna köpa likvärdig pryl för via typ prisjakt. Så jag har landat i att det är mer värt att resa upp poängen. Finns ju några speciella resmål som ger mycket för pengarna, till exempel Köpenhamn-Färöarna t/r 10,000 p/p. Bor man så man kan ta en billig buss till Kastrup är det en toppendeal. Även Oslo-Svalbard t/r 10,000 p/p. Men just nu lutar det åt att ta en tur till Gran Canaria nästa vinter (feb 2021), Göteborg-Gran Canaria t/r 30,000 p då jag fyller 30!.

  • Anonym

   Shit vilket gött tips om Färöarna. Vi bor väldigt nära kontinenten om man säger så. Ett perfekt tips för oss då jag också länge velat besöka just den platsen.

   Jag gör samma analys som du gällande prylarna. För oss hade vi inget resbehov men ett presentbehov och då blev det så. Nu ser jag det lite i ett annat ljus med Färöarna på näthinnan.

 2. Anonym

  Är det inte så att du får Eurobonuspoäng istället för drivmedelsrabatt om du kopplar Preem till Eurobonus? Så 1% plus Eurobonus var hittar du det på deras hemsida?

  • Anonym

   Du har helt rätt och jag har helt fel. https://www.preem.se/privat/kort-och-formaner/anslutet-bankkort/

   "Har du SAS Eurobonus?
   Om du har ett SAS Eurobonuskort kan du få din Preemrabatt som SAS Eurobonuspoäng istället. Fyll i så fall i ditt SAS Eurobonuskortnummer nedan (bara siffror)"

   Jag ändrar min text så att det blir rätt. Då blir det 1% med Ikano på drivmedel och SAS poäng. Inte 1+1+SAS.

   Tack för upplysningen!

  • Anonym

   Så nu har jag fixat till mitt inlägg.

 3. Mike90

  Hej, själv kör man på Bank Norwegian samt Nordeas Everydaycard. Hela 2% på kreditkortet hos Komplett, gäller det på alla köp online alltså? Det är ju väldigt generöst måste man säga.

  Mvh
  Michael

  • Anonym

   Ja det är ett fint kort att ha. Komplettrabatten på 4% utnyttjar vi inte men 2%:aren är inte dum.

 4. Frihetsmamman

  Hur funkar komplettkortet i praktiken? Betalar ni 200 kr tex till Bokus.se i september och sen får 40 kr tillbaka direkt i balans på kortet, eller kommer allt tillsammans i efterskott som på Preem-kortet?

  Vi har Preem-kortet, som jag trodde var bra, men jag har inte engagerat mig så mycket i frågan sedan vi skaffade Coop-kortet innan det blev kasst. Dock bara 0,5% återbäring, gillar dock att man kan föra över direkt till kontot istället för typ Eurobonus-poäng.

  • Anonym

   Hej! Man får dra av bonusen från sin kreditkortsfaktura från komplett, dvs som en delbetalning. Allt kommer i efterskott.

Kommentera