Vi är ivriga lyssnare av poddar. I veckan har jag lyssnat på Hidden Brains tre senaste avsnitt och rekommenderar er att göra detsamma. Jag slänger också in en otroligt intressant Kvartal fredagsintervju med hjärnforskaren Sissela Nutley. Kort om avsnittet – sätt inte en skärm i händerna på en sub femåring. Icke bra. Verkligen lyssningsvärt, speciellt för föräldrar.

Först ut är ett podavsnitt med där de intervjuar min favorit Cal Newport. Jag beordrade (rekommenderade) er alla att läsa hans bok ”Digital Minimalism” för några inlägg sedan. I denna intervju pratar de om deep work vilket också är namnet på hans tidigare bok.

I avsnittet diskuterar de att vi hela tiden blir avbrutna i vårt arbete. Mail, telefonsamtal, notiser och annat hackar sönder våra dagar. Vad är den verkliga kostnaden av alla distraktioner för arbetstagaren och för arbetsgivaren? Hur kan vi göra för att förändra detta?


 

Det andra avsnittet jag vill tipsa om är en intervju med Francesca Gino, en forskare med bred bas som utgår från Harvard. Hon har skrivit boken Rebel Talent och i intervjun pratar de om människor som går mot strömmen på ett positivt sätt.

 

Sist ut är ett kort men otroligt intressant avsnitt om hur naturen, eller avsaknaden av den, påverkar människor. Djur mår bäst i sin naturliga miljö. Hur är det med oss människor? Vi har bott i städer och ”artificiella miljöer” i en grisblink av vår historia och är egentligen inte skapta för det. Vi pratar ofta om hur djur påverkas negativt av att hållas på ett zoo, trots att alla grundbehov är uppfyllda. Är städer utan grönska zoon för människor?

  Mycket nöje!

Signatur