Hemester i Helsingborg. Vi skulle åkt till Västervik för exakt en vecka sedan. Jag vaknade natten mellan måndag och tisdag och kollade vädret på telefonen. Västervik såg inte så trevligt ut med kyla, blåst och r e g n. Några timmar senare vaknade Fru IGMR och jag presenterade mina findings för henne. En hemester in the making.

Fru IGMR är bra och klok. Jag får ibland overload i huvudet och jag visste inte riktigt hur jag tyckte att vi skulle göra med denna nyss uppkomna situation. Packningen var redan i bilen och vi skulle ju åka på morgonen.
Det malde några varv i hennes hjärna och sedan presenterade hon en bra lösning som vi nu levt med en vecka – Helsingborg.

Det är nämligen så att det finns ett boende här i Helsingborg vid vattnet som vi kan få låna. Sagt och gjort – vi ändrade planerna och rutten på Google Maps.

Nu har vi varit här i en vecka och jag tror vi blir kvar i ytterligare en vecka innan vi drar mot Västervik. Helsingborg är en vacker stad med lång kustremsa och fina stränder. Det finns mycket att göra här och vi har en uteplats där vi kan sitta och titta på båtarna.

Båtarna är ett kapitel för sig. Sundet är smalt och en av världens mest trafikerade farleder för båtar. Fraktfartygen avlöser varandra och ibland kommer stora kryssningsfartyg förbi. Igår laddade jag hem en app för att identifiera båtar då jag såg ett gråmålat stort fartyg som såg militäraktigt ut. Det visade sig tillhöra den Brittiska marinen och används för ammunitions- och fordonstransporter. Det fartyget satt jag och spanade på en knapp timme medans jag lyssnade på ChooseFI och då och då avbröts av IGMR juniors högljudda lek.

Jag har tidigare tjötat om att vi har kört en helt oplanerad semester. Vi gjorde en gemensam önskelista men utan specifika datum. Det skördar vi frukterna av nu när vädret varit fint i söder och sämre norröver. En skön känsla.

Vad har vi gjort i Helsingborg? Här kommer några favoriter.

Fredriksdal är en stor park och kulturhistoriskt centrum där man odlar på gammalt och ekologiskt vis. De håller gamla lantraser, bevarar gamla växter, har gamla nyttobyggnader från förr, har en gammal stadsmiljö, ett rosarium, en botanisk trädgård och andra gamla miljöer. En helt underbar plats där man kan gå i sin egen takt. Mycket barnkompatibelt och spännande.

Fredriksdal odling
Många vackra odlingar av olika slag.
Hemester i Helsingborg
Bocken knut är vansinnigt kelig.
Fredriksdal Hemester i Helsingborg
Otroligt vacker fasad.

Kullabergs naturreservat är ett spännande område. Höga klippor, grottor, vacker utsikt och ett rikt djurliv. Vi spenderade flera timmar här igår. Det är brant, klippigt och svårtillgängligt så det passar inte alla. Det finns ett naturrum med känna/klappakvarium som är kul för vuxna och barn. De har också kikare att låna så man kan spana efter tumlare och säl som finns i havet utanför. Vi var också uppe i fyren för att få ännu bättre utsikt.

Kullaberg grotta
”Tur att inte mamma är med, här hade jag aldrig fått gå ner annars”

Tropikariet är ett väldigt bra utflytksmål för en regnig dag. Massor med djur i välskötta lokaler. Lemurer som man får gå in till och klappa. De har också ett akvarium med sådana fiskar de har på fiskpedikyrställen. När jag stack ner händerna försvann alla fiskarna från de stackars barnen till mina gubbahänder…

Pålsö skog ligger högt med utsikt över havet. Motionsspår, parker, hagar med kor, hallon och björnbärssnår. Vi spenderar mycket tid här med vår son och när vi springer. Stort område som är vackert och lättillgängligt precis vid stan.

Pålsjö skog hemester
Dagliga rundan till korna i Pålsjö skog. De börjar känna igen oss nu.
Pålsjö skog
Massor med vildhallon i våra magar.

Sedan har vi gröningen, stränderna, hamnen, Dunkers kulturhus, båtarna till Helsingör, Danmark, Kärnan, Sofiero und so weiter. Vi har det väldigt bra här och känner oss otroligt priviligierade som har möjlighet att låna detta fina boende i en så fin stad. Sverige har massor att erbjuda och vi Svenskar får just nu mest för vår Svenska krona här hemma.

Hemester i Helsingborg
Strandhäng
Dunkers Kulturhus
Vacker utställning på Dunkers Kulturhus om utrotningshotade djur. ”The Thin Line”
Hemester i Helsingborg
Snäck- och stenletning vid kallbadhuset.

När jag slötittar på kvällstidningarnas hemsidor kan jag läsa om människor som ser ledsna ut och sitter fast på Arlanda och sedan på Mallorca på grund av något tekniskt fel med planet. ”Vad ska ni där och göra” tänker jag i mitt stilla sinne. Sverige är stort och har massor att erbjuda.

Fler Helsingborgstips hittar du här.

Signatur