Vägen mot FIRE / ekonomisk frihet / oberoende och ett liv i linje med personliga värderingar.

Swemester / hemester och sköna Helsingborg.

Vi skulle åkt till Västervik för exakt en vecka sedan. Jag vaknade natten mellan måndag och tisdag och kollade vädret på telefonen. Västervik såg inte så trevligt ut med kyla, blåst och r e g n. Några timmar senare vaknade Fru IGMR och jag presenterade mina findings för henne. En hemester in the making.

Fru IGMR är bra och klok. Jag får ibland overload i huvudet och jag visste inte riktigt hur jag tyckte att vi skulle göra med denna nyss uppkomna situation. Packningen var redan i bilen och vi skulle ju åka på morgonen.
Det malde några varv i hennes hjärna och sedan presenterade hon en bra lösning som vi nu levt med en vecka – Helsingborg.

Det är nämligen så att det finns ett boende här i Helsingborg vid vattnet som vi kan få låna. Sagt och gjort – vi ändrade planerna och rutten på Google Maps.

Nu har vi varit här i en vecka och jag tror vi blir kvar i ytterligare en vecka innan vi drar mot Västervik. Helsingborg är en vacker stad med lång kustremsa och fina stränder. Det finns mycket att göra här och vi har en uteplats där vi kan sitta och titta på båtarna.

Båtarna är ett kapitel för sig. Sundet är smalt och en av världens mest trafikerade farleder för båtar. Fraktfartygen avlöser varandra och ibland kommer stora kryssningsfartyg förbi. Igår laddade jag hem en app för att identifiera båtar då jag såg ett gråmålat stort fartyg som såg militäraktigt ut. Det visade sig tillhöra den Brittiska marinen och används för ammunitions- och fordonstransporter. Det fartyget satt jag och spanade på en knapp timme medans jag lyssnade på ChooseFI och då och då avbröts av IGMR juniors högljudda lek.

Jag har tidigare tjötat om att vi har kört en helt oplanerad semester. Vi gjorde en gemensam önskelista men utan specifika datum. Det skördar vi frukterna av nu när vädret varit fint i söder och sämre norröver. En skön känsla.

Vad har vi gjort i Helsingborg? Här kommer några favoriter.

Fredriksdal är en stor park och kulturhistoriskt centrum där man odlar på gammalt och ekologiskt vis. De håller gamla lantraser, bevarar gamla växter, har gamla nyttobyggnader från förr, har en gammal stadsmiljö, ett rosarium, en botanisk trädgård och andra gamla miljöer. En helt underbar plats där man kan gå i sin egen takt. Mycket barnkompatibelt och spännande.

Många vackra odlingar av olika slag.
Bocken knut är vansinnigt kelig.
Fasaden. Otroligt vacker.

Kullabergs naturreservat är ett spännande område. Höga klippor, grottor, vacker utsikt och ett rikt djurliv. Vi spenderade flera timmar här igår. Det är brant, klippigt och svårtillgängligt så det passar inte alla. Det finns ett naturrum med känna/klappakvarium som är kul för vuxna och barn. De har också kikare att låna så man kan spana efter tumlare och säl som finns i havet utanför. Vi var också uppe i fyren för att få ännu bättre utsikt.

“Tur att inte mamma är med, här hade jag aldrig fått gå ner annars”

Tropikariet är ett väldigt bra utflytksmål för en regnig dag. Massor med djur i välskötta lokaler. Lemurer som man får gå in till och klappa. De har också ett akvarium med sådana fiskar de har på fiskpedikyrställen. När jag stack ner händerna försvann alla fiskarna från de stackars barnen till mina gubbahänder…

Pålsö skog ligger högt med utsikt över havet. Motionsspår, parker, hagar med kor, hallon och björnbärssnår. Vi spenderar mycket tid här med vår son och när vi springer. Stort område som är vackert och lättillgängligt precis vid stan.

Dagliga rundan till korna i Pålsjö skog. De börjar känna igen oss nu.
Massor med vildhallon i våra magar.

Sedan har vi gröningen, stränderna, hamnen, Dunkers kulturhus, båtarna till Helsingör, Danmark, Kärnan, Sofiero und so weiter. Vi har det väldigt bra här och känner oss otroligt priviligierade som har möjlighet att låna detta fina boende i en så fin stad. Sverige har massor att erbjuda och vi Svenskar får just nu mest för vår Svenska krona här hemma.

Skattjakt.
Vacker utställning på Dunkers om utrotningshotade djur. “The Thin Line”
Snäckletning vid kallbadhuset.

När jag slötittar på kvällstidningarnas hemsidor kan jag läsa om människor som ser ledsna ut och sitter fast på Arlanda och sedan på Mallorca på grund av något tekniskt fel med planet. “Vad ska ni där och göra” tänker jag i mitt stilla sinne. Sverige är stort och har massor att erbjuda.

10 kommentarer

 1. Gustav/Lönehelg

  Vilken välskriven reseberättelse! Jag håller med, gillar också Helsingborg och tycker också att man kan få ut mycket av resor inom Sverige!

  Är nyfiken på fartygsidentifikationsappen du nämnde – vad heter den?

 2. FruEfficientBadass

  Så härligt det ser ut! En kompis till mig träffade en norsk familj på en camping för några år sedan och de "reste efter solen", d.v.s. de kollade in vädret i norden och så satte de fart mot solen. Det är sällan dåligt i hela Skandinavien på en och samma gång. Jag tyckte att det var ett otroligt kul sätt att utforma sin semester. Det blir ju både slumpmässigt och spännande och ingen vet på förhand var man hamnar och vilka man får träffa. Funkar nog dock bäst om man har mobilt hem med sig.

  • Anonym

   Det är ju en liten dröm jag har ”van life”. Köpa en skåpbil och finurla/diy:a den till en maskerad husbil. Bra tips EB!

 3. Hon

  Oooh Kullaberg är magisk, ett paradis för löpare <3 Älskar den platsen och är grymt avis på er! Vi ska dit för tredje gången nu i november, a tradition in the making 🙂

  https://utbrytningen.blogspot.com/

  • Ibland Gör Man Rätt

   Visst är det speciellt! Vi åkte dit en andra gång igår. Vindstilla, sol, spontanbad och magi.

 4. Junifer

  Hmm, 6000 per vecka för ett torp i sörmland med enbart en kran kallt rinnande vatten och hyrbil en vecka för 4000 nja semestra i sverige är tyvärr inte billigt, men trevligt är det!

  • Ibland Gör Man Rätt

   Så sant. Sverige är fint men som med allt kan man det sticka iväg. Förr firade vi en vecka varje sommar med tre andra familjer. Fina huset hyrdes och vi delade all mat rakt av. Det blev inte billigt och det skavde för oss rätt rejält. Vi gillar dessa vänner men det känns bättre att umgås med dem på andra sätt.

  • Junifer

   Ja sant, det gäller att prioritera, men låter som en underbar semesterform ni hittat nu och det inspirerar verkligen så tack för fin blogg!

  • Anonym

   Jag får verkligen tacka mina svärföräldrar för möjligheten att låna deras lägenhet och kunna utnyttja deras sommarstuga. Min far med sambo passade på att låna vårt hus några dagar och njuta av altanen och trädgården när vi var i Helsingborg. Det är fint att dela med sig av det man har och skönt att bara byta miljö ibland. Tack för kommentaren – det värmer!

Kommentera