Vägen mot FIRE / ekonomisk frihet / oberoende och ett liv i linje med personliga värderingar.

Swemester – den tuffar på

Semester, ljuva swemester. Tre veckor in i semestern och vi har det fint. Frihet från att sakta men säkert anpassa kroppen efter ett skrivbord. Frihet från måsten och att få landa.

Vi har turnerat i nordvästra Skåne. Helsingborg, Hittarp, Mölle, Kullaberg, Hovs Hallar, Höganäs und so weiter. Det är verkligen en del av Sverige som erbjuder mycket och natursköna omgivningar.

Bilen

Nu är vi i Västervik och njuter av havet och bryggan. Dock finns ett moln på vår annars så ljusa himmel – biljäveln. Den dog på vägen hit 7-8 mil från stugan. Jag lyckades linka den till stugan med ett gäng skrämselskott. T.e.x. ville den stanna 1/2 filväg utan väggren. Det hade varit “jättekul”.

Alla verkstäder har minst 1-2 veckors väntetid så jag försökte mig själv på en lagning. Eftersom det är en diesel misstänkte jag direkt EGR-ventilen eller partikelfiltret. Jag köpte diverse ormoljor på Mekonomen för att avhjälpa detta, bland annat en “Extreme EGR cleaner for professional use”. Ja ni hör… Denna skulle sprutas rakt in på insugssidan och de andra rakt i tanken.

Jag är glad att vi frångått endast att endast ha trafikförsäkring och nu har en halvförsäkring där bärgning ingår.

B A J S

Tyvärr gjorde detta att vi missade en av sommarens tänkta höjdpunkter men jag hoppas verkligen att vi kan få möjligheten att genomföra det besöket en annan gång.

Hovs Hallar - swemester
Hovs Hallar är ganska magiskt.
Kullaberg
Kullaberg är inte dumt det heller.
Mölle
Mölle är vackert och dramatiskt.
Nimis swemester
Nimis. Åk en regnig dag – mycket folk annars.
Pålsjö skog
IGMR junior i Pålsjö skog.
Helsingborg
Helsingborg har en vacker kuststräcka norröver.
Hittarp Swemester
I Hittarp hittar (höhö) man dessa sommarhus. Krypavstånd till havet & gjorda av masonit. De monteras ned varje höst sägs det. Man hyr dem av kommunen och de är helt off grid.
höganäs saluhall
Saluhallen / Garaget i Höganäs. Riktigt gött ställe med fin öl, grymma burgare och fölk höll bra coronaavstånd.
skörd
Skördat i trädgården har vi också gjort. Jams!
swemester västervik
Solnedgångarna i Västervik är rätt magiska.

Hoppas ni har en fin sommar. Vädret har lämnat en del att önska men nu väntar några fina dagar i helgen.

15 kommentarer

 1. Fredrik

  Låter onekligen EGR-ventil. Behövt byta på båda våra dieselbilar. Värst var det när jag fick problemen på vägen hem från Europa på Autobahn. Inge kul och jag fick lirka bilen hela vägen till Sverige i en hastighet mellan 0 och 80 km/h 🙂
  Men i övrigt låter det som ni har en fantastisk semester!
  /Fredrik

  • IGMR

   Ja det känns så. Dog när jag körde fullgas i en omkörning och innan dess hade den hackat till lite under några mil på fullgas. Orolig tomgång och orkeslös sedan. Var riktigt nära att bli stående på väg utan vägren i full semestertrafik utanför Västervik. Det är en erfarenhet jag är glad att jag slapp.

   Annars har vi det gött även om våra planer fick ändras. Hoppas du har en go sommar.

   • Lena

    Har läst din blogg ett tag men inte kommenterat förrän nu. Igenkänningsfaktorn var för stor för att motstå. Vår rejält knökade familjebil (2 vuxna och tre barn varav yngsta 1 år på sluttampen av influensa) skulle upp till Hälsingland från Göteborg 22 dec. Julklappar, barnvagn, kläder till 5, slalomutrustningar, pulkor… ja, ni fattar. När det precis blivit mörkt lägger den av på enkelfilig 2+1-väg. Hade tur och fick syn på en skogsväg där vi kunde rulla in med den sista farten, naturligtvis dog den i uppförsbacke. Helförsäkringen erbjöd oss varsin bussbiljett hem från Mariestad med ungar och packning. Tack för det. Torsdagen innan sportlovet fick vi hem bilen igen. Tog en märkesverkstad 7-8 v att lösa det. Svettig resa…

    • IGMR

     Fy fn… de där 2+1 vägarna är inte gjorda för haverier. Skönt att ni inte kommit längre än Mariestad även om det är en bit det med. Buss var generöst! Envägshyrbil hade kanske Varit lite snyggare… Nej bilar ska bara fungera. Ser fram emot elbilsrevolutionen med enklare drivlinor.

     Vårt mål var fö Hälsingland å.

 2. Johanna

  Välkommen till Västervik! Hoppas ni lyckas njuta av några av våra pärlor trots bilproblem.

  • IGMR

   Tack! Det gör vi varje år 🙂 Västervik är verkligen en sommarpärla!

   • HerrIGMR

    Hej igen Johanna. Du kanske har ngn pärla på lut som vi inte är medvetna om. Har du något bra Västervikstips? Vi huserar på Horn och brukar ta oss utåt Gränsö, till stan, Gamleby, trollstigen och sådant. Kanske har vi missat något?

    • Västervikare

     Hej IGMR, jag tar mig friheten att flika in med ett tips. Om ni bor på Horn har ni inte långt till Händelöp, en vacker liten fiskeby med en liten badplats. Fortsätter man förbi byn tills vägen tar slut kommer man till härliga klippor som är populära för att sola och bada. Ett annat tips är Lillön som ligger ute på Gränsö, härligt klippbad och vacker vy! Kan också tipsa om http://www.vastervik.com där det finns en del guldkorn. Njut av semestern!

     • IGMR

      Det tackar jag för! Händelöp har vi varit i men inte tagit oss vidare till klipporna. Västerviks hemsida var ju guld. Vi gillar vandring och där fanns en del kul som även passar med barn. Tack för tips!

      Skön luft ikväll efter skuren. Ingen vind och havet är lugnt.

      Ha en skön kväll!

 3. Kristoffer

  Kul att höra att ni har det bra(förutom bilen) och att ni har kommit in i semesterlunken!

  Själv rullade man äntligen in i skåneland idag, helt underbart. Blir ett besök till Mölle och nordvästra delarna i veckan efter inspiration från dig – tack!

  • IGMR

   Kära skåneland! Hoppas det blir en fin vistelse. Mölle och Kullaberg är verkligen gött. Hovs Hallar är inte långt därifrån. Bjärehalvön, Höganäs, Sofiero, HBGs kustremsa, Wallåkra stenkärlsfabrik, Röstånga och massor mer.

 4. mats

  Hoppas nu inte de är VVT ventilerna som bäckat igen bara. Mats

  • IGMR

   Hmm… okänd mark för mig. Trodde inte dieslar hade det men en googling verkar tyda på att de sitter där också. Googlingen tog mig ut på ännu djupare vatten med en oljenivåsolenoidtingest som också kunde ge dessa fel. Dock verkar det som om det är egr i vårt fall.

   Var först lite inne på att motortvätten jag gjorde dagen innan avfärd (lite dumt) kunde ha orsakat problemen. Vatten i ngn kontakt trots att jag täckte duktigt.

 5. The Dividend Story

  Hej!

  Tråkigt med bilen, hoppas den kommer igång som den ska snart. Det låter i övrigt som ni har en riktigt härlig semester, kul med alla fina bilder!

  Ha det toppen!

  • IGMR

   Vad är det man säger på internet – ”pictures or it ain`t happened”? 🙂

   Vi har det finfinfint. Hoppas din sommar är go’ den med!

Kommentera