Vägen mot FIRE / ekonomisk frihet / oberoende och ett liv i linje med personliga värderingar.

ChooseFI 131 och boktips/podtips efterfrågas.

ChooseFI – Jag var ute på min vanliga lunchpromenad idag när det plingade till i telefonen. En medlem i sekten hade lyssnat på senaste avsnittet av gemensamma favoritpodden ChooseFI. Själv lyssnade jag igår i samband med att jag vek tvätt, drack en IPA och bara njöt.

choosefi


Denna vecka var MMM och Mr 1500 gäster och de pratade bland annat om att bygga community men också om deras bakgrund och FIRE med barn. Det som fastnade mest hos mig var när de läste upp ett gästinlägg från Mr Money Moustache (aka MMM) som var bland det första han skrev. Detta skedde 2011 på Jacob Lund Fiskers blogg Early Retirement Extreme.  

MMM börjar så här:

“A few months ago, I had an inexplicable need to start writing about personal finance. Why? Because the people of the United States just need some serious schooling, and I couldn’t hold back the urge to add my voice to the still-small chorus of people dishing out these lessons. Every time I walk past a Starbucks drive-through lineup of Idling Cadillac Escalades and then return home to read about record levels of foreclosures, bankruptcies and complaints about our recently-inflated-but-still-cheap gasoline, I become fired up again. Every time people complain about not having enough money to raise their kids while continuing to buy new products on credit, it forces me to write even more.”   

mr Money Mustasche

Läsvärt gästinlägg och ett väldigt göttigt poddtips till er. Ibland tipsar jag om böcker och har mig. Nu har jag dock slut på inspiration och semestern närmar sig. Har ni bok eller kanske ett poddtips att dela med er av? Även artiklar och enskilda poddavsnitt är av intresse. Jag läser och lyssnar gärna om stoicism, personlig utveckling, ekonomisk frihet, hälsa, miljö eller kanske skönlitterärt. På poddfronten är även politik och true crime favoriter.  Just ja – ett annat finfint tips som jag och Fru IGMR verkligen gillat är Chernobyl på HBO. Välgjord, mörk, spännande.

Signatur

12 kommentarer

 1. Eve

  Vet inte om det ligger inom ditt intresseområde, men själv är jag väldigt förtjust i Kvalificerat hemligt (kh-podden). Handlar om konspirationsteorier, främst genomgång av varför de är fel men ett par avsnitt behandlar även konspirationer som hänt på riktigt.

  • Anonym

   Det låter right up my alley. Tack för tips, ska kolla in!

 2. Anonym

  Vill tipsa om en bok från 80-talet av Kerstin och Gunnar Stålbrand som heter "På flykt från ekorrhjulet". De lär sig segla och ger sig ut på en fyra år lång resa… eller de har varit borta 4 år när boken slutar, och då är de fortfarande på väg… Gammal bok, men fångade mig totalt! Att välja att inte bara jobba och existera, utan att faktiskt leva. Fanns i arkivet på det bibliotek jag brukar besöka.

  • Anonym

   Låter lite som Löparens hjärta. Jag noterar – tack!

 3. Anonym-m

  Det blir svårt men spontant tänker jag på The Art of Happiness by the Dalai Lama and Howard Cutler

  Paulo Coelho The Witch of Portobello

  Finns hur mycket som helst 🙂 om man hade haft tid och ork, låsa sig in på ett rum sträckläsa i några veckor. Böckernas värld framförallt de som får en att tänka till och lära sig om livet och de erfarenheterna författarna vill förmedla.

  Mvh Anonym-m

  • Anonym

   Kan inte annat än att hålla med. Lyxen att lära samt att bara få sitta ned och drälla med en bok. Noterar dina tips – tack!

 4. UtdelningsBagaren

  Tack för tips om Chernobyl, ska kika in serien nu när man har gratismånad på HBO

  • Anonym

   Ja gör det – den fångade oss. Kan också verkligen tipsa om The Jinx som är något av det bästa jag sett. Show me a Hero som handlar om social housing var också grym.

 5. Cosmonomics

  Tyckte det var ett jättebra avsnitt. Deras shared workspace eller vad de nu kallade det lät ju jättetrevligt. Gillade att de fokuserade på annat än bara MMMs story, för den är ju som de konstaterade välkänd. Generellt mycket intressant och lyssningsvärt.

  Har precis läst klart "Unscripted" vilket är en rätt kul bok, om man bortser från ett antal "f*ck" i början av boken. På engelska, tror inte den finns översatt. Men den har väckt en hel del tankar hos mig angående liv, leverne, principer och entrepenörskap. Skönlitterärt har jag precis läst "Folk med ångest" av Fredrik Backman, vilket var en bok jag uppskattade. Den är lättläst och rätt lättsmält. Vill man ha tyngre Backman är ju Björnstad och dess efterföljare också riktigt bra.

  • Anonym

   Tack! Jag har faktiskt lyssnat två gånger. MMMs resonemang på slutet om FIRE och livet / framtiden är intressant. Nu kommer jag inte ihåg ordagrannt men han menar på att FIRE är ett livslångt lärande, ett sätt att uppleva mer lycka, uttnyttja jordens resurser bättre, bygga community osv osv. Tilltalande.

   Tack för boktips! Jag noterar.

  • Anonym

   Jag kom förresten på att du boktipsar ofta. Unscripted fanns inte till utlån så jag gjorde ett inköpsförslag. Folk med ångest och några andra av dina tips är nu reserverade.

 6. Cosmonomics

  Här i Linköping kan man gratis beställa fjärrlån, så det är så jag löser det med alla böcker som inte finns i just denna kommun 🙂 man kan alltid kolla på Libris om boken finns på något bibliotek i landet.

  Ja det blir mycket läst, hoppas du hittar något du gillar!

Kommentera