Ibland gör man rätt - IGMR

Vägen mot FIRE / ekonomisk frihet / oberoende och ett liv i linje med personliga värderingar.

ChooseFI 131 och boktips/podtips efterfrågas.

Jag var ute på min vanliga lunchpromenad idag när det plingade till i telefonen. En medlem i sekten hade lyssnat på senaste avsnittet av gemensamma favoritpodden ChooseFI. Själv lyssnade jag igår i samband med att jag vek tvätt, drack en IPA och bara njöt.


Denna vecka var MMM och Mr 1500 gäster och de pratade bland annat om att bygga community men också om deras bakgrund och FIRE med barn. Det som fastnade mest hos mig var när de läste upp ett gästinlägg från Mr Money Moustache (aka MMM) som var bland det första han skrev. Detta skedde 2011 på Jacob Lund Fiskers blogg Early Retirement Extreme.  MMM börjar så här:

“A few months ago, I had an inexplicable need to start writing about personal finance. Why? Because the people of the United States just need some serious schooling, and I couldn’t hold back the urge to add my voice to the still-small chorus of people dishing out these lessons.

Every time I walk past a Starbucks drive-through lineup of Idling Cadillac Escalades and then return home to read about record levels of foreclosures, bankruptcies and complaints about our recently-inflated-but-still-cheap gasoline, I become fired up again. Every time people complain about not having enough money to raise their kids while continuing to buy new products on credit, it forces me to write even more.” 

Läsvärt gästinlägg och ett väldigt göttigt poddtips till er.
Ibland tipsar jag om böcker och har mig. Nu har jag dock slut på inspiration och semestern närmar sig. Har ni bok eller kanske ett poddtips att dela med er av? Även artiklar och enskilda poddavsnitt är av intresse. Jag läser och lyssnar gärna om stoicism, personlig utveckling, ekonomisk frihet, hälsa, miljö eller kanske skönlitterärt. På poddfronten är även politik och true crime favoriter. 
Just ja – ett annat finfint tips som jag och Fru IGMR verkligen gillat är Chernobyl på HBO. Välgjord, mörk, spännande.

13 kommentarer

 1. Eve

  11 juni, 2019 at 17:23

  Vet inte om det ligger inom ditt intresseområde, men själv är jag väldigt förtjust i Kvalificerat hemligt (kh-podden). Handlar om konspirationsteorier, främst genomgång av varför de är fel men ett par avsnitt behandlar även konspirationer som hänt på riktigt.

  • Anonym

   11 juni, 2019 at 19:14

   Det låter right up my alley. Tack för tips, ska kolla in!

  • Hej, jag är Theresa Williams Efter att ha varit i relation till Anderson i åratal, bröt han upp med mig, gjorde jag allt för att få tillbaka honom, men allt var förgäves, jag ville ha honom tillbaka så mycket på grund av den kärlek jag har för honom, Jag bad honom med allt, jag gjorde löften men han vägrade. Jag förklarade mitt problem för min vän och hon föreslog att jag hellre skulle kontakta en stavningskastare som kunde hjälpa mig att ställa en stavning för att få honom tillbaka men jag är den typ som aldrig trodde att jag hade stavat, jag hade inget annat val än att prova det, jag mailade stavningskanalen och han sa till mig att det inte var något problem att allt kommer att vara bra innan tre dagar, att min ex kommer tillbaka till mig innan tre dagar, han kastade stavningen och förvånansvärt den andra dagen, det var runt 16:00. Min ex ringde mig, jag blev så förvånad att jag svarade samtalet och allt han sa var att han var så ledsen för allt som hände att han ville att jag skulle återvända till honom, att han älskar mig så mycket. Jag var så glad och gick till honom som var hur vi började leva tillsammans lyckligt igen. Sedan dess har jag lovat att någon jag känner som har ett problem med förhållandet, skulle jag vara till hjälp för en sådan person genom att hänvisa honom eller henne till den enda verkliga och kraftfulla stavningskramen som hjälpt mig med mitt eget problem. Hans email: {drogunduspellcaster@gmail.com} du kan maila honom om du behöver hjälp i ditt förhållande eller något annat fall.
   1) kärleksspell
   2) Lost Love Spells
   3) Skilsmässa Spells
   4) Äktenskapsstavar
   5) Bindande stavar
   6) Breakup Spells
   7) Dödsstavning
   8.) Du vill vara befordrad på ditt kontor
   9) vill tillfredsställa din älskare
   10) Lotteri
   Kontakta den här stora mannen om du har något problem för en bestående lösning
   genom {drogunduspellcaster@gmail.com}

 2. Anonym

  11 juni, 2019 at 19:34

  Vill tipsa om en bok från 80-talet av Kerstin och Gunnar Stålbrand som heter "På flykt från ekorrhjulet". De lär sig segla och ger sig ut på en fyra år lång resa… eller de har varit borta 4 år när boken slutar, och då är de fortfarande på väg… Gammal bok, men fångade mig totalt! Att välja att inte bara jobba och existera, utan att faktiskt leva. Fanns i arkivet på det bibliotek jag brukar besöka.

 3. Anonym-m

  12 juni, 2019 at 03:51

  Det blir svårt men spontant tänker jag på The Art of Happiness by the Dalai Lama and Howard Cutler

  Paulo Coelho The Witch of Portobello

  Finns hur mycket som helst 🙂 om man hade haft tid och ork, låsa sig in på ett rum sträckläsa i några veckor. Böckernas värld framförallt de som får en att tänka till och lära sig om livet och de erfarenheterna författarna vill förmedla.

  Mvh Anonym-m

  • Anonym

   12 juni, 2019 at 07:17

   Kan inte annat än att hålla med. Lyxen att lära samt att bara få sitta ned och drälla med en bok. Noterar dina tips – tack!

 4. Tack för tips om Chernobyl, ska kika in serien nu när man har gratismånad på HBO

  • Anonym

   12 juni, 2019 at 07:19

   Ja gör det – den fångade oss. Kan också verkligen tipsa om The Jinx som är något av det bästa jag sett. Show me a Hero som handlar om social housing var också grym.

 5. Cosmonomics

  12 juni, 2019 at 11:42

  Tyckte det var ett jättebra avsnitt. Deras shared workspace eller vad de nu kallade det lät ju jättetrevligt. Gillade att de fokuserade på annat än bara MMMs story, för den är ju som de konstaterade välkänd. Generellt mycket intressant och lyssningsvärt.

  Har precis läst klart "Unscripted" vilket är en rätt kul bok, om man bortser från ett antal "f*ck" i början av boken. På engelska, tror inte den finns översatt. Men den har väckt en hel del tankar hos mig angående liv, leverne, principer och entrepenörskap. Skönlitterärt har jag precis läst "Folk med ångest" av Fredrik Backman, vilket var en bok jag uppskattade. Den är lättläst och rätt lättsmält. Vill man ha tyngre Backman är ju Björnstad och dess efterföljare också riktigt bra.

  • Anonym

   12 juni, 2019 at 13:17

   Tack! Jag har faktiskt lyssnat två gånger. MMMs resonemang på slutet om FIRE och livet / framtiden är intressant. Nu kommer jag inte ihåg ordagrannt men han menar på att FIRE är ett livslångt lärande, ett sätt att uppleva mer lycka, uttnyttja jordens resurser bättre, bygga community osv osv. Tilltalande.

   Tack för boktips! Jag noterar.

  • Anonym

   12 juni, 2019 at 13:27

   Jag kom förresten på att du boktipsar ofta. Unscripted fanns inte till utlån så jag gjorde ett inköpsförslag. Folk med ångest och några andra av dina tips är nu reserverade.

 6. Cosmonomics

  13 juni, 2019 at 20:01

  Här i Linköping kan man gratis beställa fjärrlån, så det är så jag löser det med alla böcker som inte finns i just denna kommun 🙂 man kan alltid kolla på Libris om boken finns på något bibliotek i landet.

  Ja det blir mycket läst, hoppas du hittar något du gillar!

Kommentera