Häromkvällen när jag var klar med nattningen av baby IGMR fann jag fru IGMR, högröd, framför TV:n. Hon hade just avslutat första delen av SVTs miniserie om utmattningssyndrom ”We Can´t Do It”. ”Du måste se det här” – fru IGMR.

We Can´t Do It

Häromkvällen när jag var klar med nattningen av baby IGMR fann jag fru IGMR, högröd, framför TV:n. Hon hade just avslutat första delen av SVTs miniserie om utmattningssyndrom ”We Can´t Do It”. ”Du måste se det här” – fru IGMR.

We Can´t Do It

Serien handlar om unga tjejer som bränner ut sig i tidig ålder, ibland även innan de kommit ut i arbetslivet. Detta är ett ämne som ligger mig varmt om hjärtat då jag själv dundrade in i den så kallade väggen för exakt tre år sedan idag. Det var alltså idag för tre år sedan jag tog i dörrhandtaget till ytterdörren för att återvända till jobbet efter julledigheten – avgrundsångest.

Herr IGMRs utmattningssyndrom

Det fanns inte en chans, på något sätt, att jag skulle klarat att ta mig till jobbet den där dagen för tre år sedan. Jag får puls bara jag skriver detta. I den situationen kände jag mig så enormt utsatt. En familj som behöver mig, nyköpt hus med lån, inga besparingar, förmågor som rämnade, en avdelning som jag chefade för som verkligen behövde mig på plats och ungefär en miljon andra tankar. Personen innan och efter den dagen är densamma men ändå inte.

När man blir utmattad sker saker. Dels startar en process att ta sig tillbaka där hela livet, arbetslivet, familjelivet och det inre livet synas i sömmarna. Mycket behövs ändras på och det är inte lätt. Speciellt inte när personen som skall åstadkomma denna förändring knappt klarar att gå upp ur sängen. Det är ett akut sjukdomstillstånd som inte är att leka med. Herregud, forskningen visar att en hjärna med utmattningssyndrom är fysiskt förändrad och reagerar inte som den skall. Detta kan ta år att rätta till om det ens går.

Jag är tillbaka på jobbet nu men främst är jag är tillbaka som far och make. Jag är tillbaka som person, med ett inre liv som inte bara handlar om att orka på jobbet. Tyvärr har jag dock tappat en hel del i kapacitet. Det är inte bara av ondo men så är det. Jag orkar inte hålla tempot som jag gjorde förr och jag orkar inte träffa lika många människor och vänner. Jag måste snäva in och fokusera på det jag värderar mest.Det jag gick igenom och går igenom (för det tar aldrig slut) är knappast unikt.

Psykisk ohälsa

Faktum är att psykisk ohälsa är den vanligaste anledningen till sjukskrivning i Sverige. Det är också så att de som sjukskrivs har längre väg tillbaka (i tid) än de med fysiska åkommor. Något är ur led i Sverige och i arbetslivet. Ett gränslöst arbetsliv i ständig förändring och ökade krav nöter ut människor som sedan spottas ut i statens och socialförsäkringarnas ”trygga” famn. Där börjar nästa kamp.   

Åter till We Can´t Do It. Unga tjejer och kvinnor som tidigt i arbetslivet, eller till och med innan det påbörjats, bränner ut sig. Krav på prestation, både internt och externt. Ett gränslöst arbetsliv. En arbets- och duktighetsnorm. Allt kryddat med sociala medier som dikterar vad som är önskvärt gällande social status, utseende, tillgångar, resor, lycka, duktighet. Det är värre nu än när fru IGMR pluggade. Hon var ändå snubblande nära att trilla flera gånger. 

Vi har tackat nej. Jag vill styra mitt liv själv. Detta är anledningen att vi har slagit in på FIRE spåret och köper tillbaka vår frihet, månad för månad. 

Serien på SVT är en miniserie i tre delar om cirka en halvtimma vardera. Jag rekommenderar tittning. Länk till SVT här.

Signatur