Meditation och spikmatta. När jag kutade med huvudet före in i väggen och åkte på mitt utmattningssyndrom kom jag i kontakt med mindfulness och meditation.

I vardagen efter väggen har meditationen verkligen gett mig en mental plats, ett ramverk och en anledning att hela tiden återkomma till närvaro och att bara få vara. I en av de guidade meditationerna jag gör påminner rösten om att denna stund handlar om en paus och inte det vanliga tillståndet att alltid hålla på med någonting. En paus från att vara upptagen och ständigt prestera. Trots sin enkelhet känner jag att bara där rinner en hel del av dagen av mig – jag får tillåtelse att bara vara.

En lång period efter att jag drabbades av utmattningssyndrom mediterade jag varje dag, och ibland ett par gånger per dag. Väl tillbaka på jobbet passade jag ibland på att bara sluta ögonen på kontoret och meditera i fem minuter. Nu mediterar jag inte så ofta men fortsatt några gånger i veckan.

Guidade meditationer

Jag gör i huvudsak två meditationer och båda är guidade. Guidade meditationer är för mig betydligt lättare att få kläm på och jag uppskattar just guidningen. Den ena meditationen jag gör är en vanlig kroppscanning där man går igenom kroppen och känner aktivt hur det känns just där och då både i kropp och andning. Detta är en väldigt bra meditation för vardagen. Man noterar på ett accepterande och icke dömande sätt hur det känns just där och då. Det spelar ingen roll om det känns si eller så, om andningen är si eller så – det bara är.

En annan meditation jag göra är en mindfullnessmeditation. En meditation som medvetandegör tankar och känslor. Andningen är ankaret och tankar som kommer noteras, accepteras och vinkas av.

Jag vet inte om det är själva medtitationerna eller om det är så enkelt att jag tar en paus som bara handlar om mig själv, utan distraktioner. Det spelar ingen roll eftersom det ger mig så mycket. Att öva närvaro i nuet är nyttigt för alla och kanske speciellt för herr IGMR vars hjärna ofta går på högvarv med projekt, ideer, inspiration, arbete och annat.

Detta med meditation är inte helt enkelt skall sägas. I början är det svårt att ens följa instruktionerna utan att sväva iväg i tanken. Sakta men säkert lär man sig dock. Det sägs att en människa tänker 100 000 tankar om dagen och de flesta bara kommer till en utan styrning. Ett gäng av dessa kommer också när man mediterar. Tekniken är dock att notera tanken och släppa den. Har man svårt för det kan man visualisera tanken som om den vore skriven på ett papper. Det pappret knycklar man ihop och huttar – sedan åter till att fokusera på hur det känns i stortån.

Spikmatta – IGMRs meditationshack

Nu ska ni dock få ett meditationshack. När man mediterat ett tag och lärt sig kan det kännas som om man själv löses upp och flyter ut. Det är rätt speciellt och helt underbart. Ett säkert sätt att komma dit är att lägga sig på en spikmatta. Både jag och fru IGMR använder vår spikmatta flitigt. Den är fantastisk mot spänningar i ryggen och som avkoppling. Det slutar göra ont efter någon minut och sedan kommer endorfinerna. Ansiktet börjar domna bort och sedan la la land. Nu låter det som jag säljer knark och det gör jag också – K R O P P E N S eget knark. Det är lätt att somna på spikmattan och därför är den också rätt go om man har svårt att sova någon kväll.

Vi köpte vår på Biltema för dryga hundralappen efter att ha bommat några i den lokala fejsbookgruppen. Det kan dock kanske vara motiverat med ett nyköp här för att inte behöva ligga på plasttaggar som trängt in i grannens bleka lekamen. De meditationsappar vi kör är Mindfullness och Lugn och Lycklig. De kostar 30 respektive 20 kr och jag kan varmt rekommendera dem. Många timmar har spenderats lyssnandes på dessa appar.

En fin kvällssetup framför kaminen: Meditation alt. musik, spikmattan och foamrollern under nacken.

spikmatta från biltema
Här ska knarkas (kroppens eget knark).

Använder du spikmatta?

Signatur