Vägen mot FIRE / ekonomisk frihet / oberoende och ett liv i linje med personliga värderingar.

Status december 2018

Status december 2018 – December 2018 läggs till handlingarna och det är dags att se hur denna månad gick  

Omorganisation

Månaden har inneburit högt tryck på våra lönearbete för både mig och fru IGMR. Omorganisationer har också hunnits med på båda våra arbeten. Förhandlingarna är i princip klara och kollegor har fått sluta. Jag kan återigen glädjas åt att vi lever på det sättet vi gör med hög sparkvot och fokus på det viktiga. Flera av mina kollegor som har fått gå sitter i en situation där de inte klarar sina kostnader på bara A-kassa. Några av dem har dessutom inte varit med i facket (ingen inkomstförsäkring därmed) och fått anlita egna jurister som företrätt dem i förhandlingarna. Kostsamt för plånbok och sinne. Resultatet har inte blivit vad de önskat, dvs de har ändå fått sluta och har nu en faktura från juristen att vänta.  

De två kollegor som är värst ute är ensamstående och har båda precis köpt hus. En av dem kör dessutom omkring i en riktigt fräsig och ny Audi. Jag hoppas de reder ut det. En uppmaning till dig som läsare – se om ditt hus. Arbetsmarknaden är i förändring så se till att inte leva över dina medel. Ha en buffert och dra inte på dig kostnader som gör att du inte klarar att bli av med ditt arbete eller om du/partner blir sjuk. Det är övertydligt för mig nu när dammet lagt sig.   

Status december 2018 – pengarna

Så till månadens siffror. Renoveringen av tvättstugan har inte gjort kaos med vår sparkvot – den är fortfarande hög.  I denna statusuppdatering lägger jag till en ny mätpunkt – frihetsgrad. Vi siktar på att göra patron ur vid 6,5 miljoner i ISKn. Obs! Patron ur betyder inte att sluta arbeta. Patron ur betyder att vi har valmöjligheter.  

Status december 2018
Årets pepparkakshus. Nyhet för i år – home made deg. 

Värt att notera är att portföljen har tappat i värde och med börsnedgången. Vårt nysparande väger upp så att värdet, trots det, ökar.   

Sparkvot: 46%Frihetsgrad: 3,8% 

Vår portfölj steg från 228 560 kr till 246 713 kr. En ökning på 18 153 kr. Vår nettoförmögenhet steg från 1 898 861 kr till 1 922 205 kr. En ökning på 23 344 kr.

Nu ser familjen IGMR fram emot en lugn och skön jul.

Fler månadsrapporter hittar du här.

11 kommentarer

 1. Fru EfficientBadass

  Fabuloso. Jag får the shivers när jag hör om dina kollegor. Jag fattar att vissa kanske väljer bort facket, men jag utgår från att de är med i en a-kassa i alla fall? Men det finns ju de som känner sig så untouchable att de inte ens bryr sig om den hundringen per månad vilket måste räknas till ett av de mindre optimala besluten när skiten slår i fläkten. Bra jobbat med 46% sparkvot trots renoveringar! I stugor jag känner innebär renovering total savings drop down på obestämd tid, riktigt bra att ni lyckas göra detta med likvida medel OCH vidhåller sparande.

  • Anonym

   Ja mina kollegor sitter i en skitsits. De två som är värst ute klarar sig inte på bara A-Kassa men har inte varit med i facket och därmed inte inkomstförsäkringen. Fräsa omkring i Audin som ensamstående görs men inte att vara med i facket.

   Jag är mycket nöjd med sparkvoten trots att vi renoverar. Det är ju på grund av att mina timmar är gratis och att vi är smarta med inköpen (begagnat eller rabatt). Känns verkligen mäktigt!

 2. Frihetsmamman

  Vad ledsen jag blir för dina kollegors skull! Tycker alltid det är så tråkigt när folk får sluta mot deras vilja, särskilt när de befinner sig i sådan sits som de uppenbarligen gör med hus och dyra bilar. Ja, jag vet att man får ligga som man bäddar och allt sånt, men det måste ändå vara hemskt. Särskilt i juletid. Bra jobbat med sparkvoten. Jag kollar på investerade pengar först i slutet av månaden så det återstår några börsdagar för mig. För mig har dock nedgången varit kännbar och nysparandet kan inte i närheten kompensera för de närmare 100 k som "försvunnit". Känner mig dock inte alls så värst deppig för det, eftersom det är billigare att köpa nya aktier och det blir en del sådana när börsklimatet ser ut som det gör. God jul!

  • Anonym

   Hej Frihetsmamman. Ja börsklimatet är surt men som du säger, det är en möjlighet. Egentligen kommer vår renovering litta dumt då man borde ösa in pengar i sparandet nu. Tänker dock att vi ökar värdet på huset så det kanske är bra ändå.

   Jag tycker situationen på jobbet är svår. Å ena sidan tänker jag eget ansvar och det spåret men som du säger. Det är jul och dessa stackare kommer få kämpa. Det kanske blir bra i slutändan och att de i framtiden satsar lite mer på att säkra upp sitt liv.

   Ha en riktigt fin jul!

 3. The Simplicitas

  Ja usch vilken mardrömssits för dina kollegor! Superfin sparkvot! Jag sitter i skrivande stund och summerar årets netto för egen del. Instämmer med Frihetsmamman, börsen är tyvärr ett sorgebarn 2018 för vår del också men med en börsnedgång på nästan 11 % (?) så är det ju konstigt om det inte märks på kapitalet.

  • Anonym

   Hur länge har ni varit igång med sparandet? För vår del är detta egentligen en skänk från ovan i och med att vi började spara i jan/feb 2018.

 4. Anonym

  Jag har dessvärre svårt att tycka synd om folk som så uppenbart redan tjänat en hel del och verkar leva relativt flott. Att inte kunna leva på sin A-kassa, kära nån, har aldrig någonsin varit med i någon A-kassa men varit arbetslös femtielva gånger i livet. Men alla är vi olika och har olika höga materiella förväntningar. Att överhuvudtaget vara så beroende av jobbet att man anlitar jurister, alltså ja..man tycks inte leva på samma planet.

  En sak skulle faktiskt göra mig till en utmärkt chef: Jag skulle aldrig känna minsta skuld över att göra mig av med personal om det behövdes. En arbetsplats är inte till för anställdas privata trygghet, utan är (oftast) ett företag som förväntas utvecklas och gå med vinst på ett sätt som inte ska behöva ta någon som helst hänsyn till anställdas privata förhållanden utöver lagar och avtal. Det är ju häpnadsväckande hur en vuxen människa tror att arbetsplatsen i första hand är till för deras skull.

  Arbetsplatsen är bara, blott och endast, ett ställe där en vuxen säljer sin tid och sina tjänster för pengar. Nothing else. /Eva

  • Studenten A

   Håller med Eva här. Jäkligt trist för de som inte kan klara sig på A-kassa men kanske kommer de ut från andra sidan starkare och med nya insikter?

   Jag själv kör endast A-kassa eftersom jag kan leva på den samtidigt som jag letar nytt jobb. Tror även den minskade lönen i samband med uppsägning är ett bra sätt för mig att söka nytt jobb med större motivation än om jag hade behållt 80-90% av lönen.Är ganska glad att jag jobbat som städare, trädgårdsmästare, säljare inom retail och målare. Skulle allt skita sig totalt så kan jag nog kravla mig ur det också.
   /A

  • Anonym

   Eva och SA – det är mitt förhållningssätt till arbetslivet också. Det var det dock inte förr. Facket är jag med i eftersom jag inte är utbildad för vad jag gör. Jobbar inom supply chain men gått biologlinje… räknar kallt med att de kommer åberopa detta när jag kickas för att gå förbi turordning. I de senaste omorganisationerna har de fackanslutna fått bättre deals. Kickas? Jo det räknar jag kallt med också. Tekniken går framåt och jag kommer rationaliseras bort inom kanske tio år ish.

   Eva- hur många tror du tycker att ett arbete är något man går till för att sälja sin tid mot pengar? Majoriteten gör det inte (tror jag). Jag tror dock att alla skulle må bättre om man la korten på bordet och konstaterade att så här är det. Men – de flesta ser inte någon koppling mellan arbetad tid och lön (och därmed inte lön/konsumtion/tid).

   SA- är övertygad om att du kommer landa på fötterna. Du är crafty med rätt inställning.

 5. Cosmonomics

  Coolt med så hög sparkvot när ni renoverar! Jag har valt för vår del att lägga sånt som renovering utanför enskilda månader, mest eftersom jag vill kunna jämföra månader mellan olika år och det blir så missvisande om vi ett år la trädäck (som i juli i år). Lägger det istället som "taget från sparpengar" och så blir de del av nån stort årssparkvot eller nåt 🙂

  Alltså av och till när man hamnar i FIRE-bubblan börjar jag tänka att alla tänker som vi, förutom ett par stackars satar i Lyxfällan. Och sen beskriver du dina kollegor! Jag har mycket svårt att tycka synd om dem (precis som folket i Lyxfällan), men det är ju en bra påminnelse om att vi är de udda fåglarna (tyvärr) och de är snarast det normala…

  God jul!

  • Anonym

   Tack! Nu blir jag nyfiken… låt oss säga att ni tjänar 10 000 kr. Ni sparar 3, renoverar för 3 och lever för 4. Hur lägger du de 3 ni renoverar för utanför? Är jul-såsig men vill förstå.

Kommentera