Vägen mot FIRE / ekonomisk frihet / oberoende och ett liv i linje med personliga värderingar.

Jag blev lurad på Tradera.

Lurad på Tradera – Uppdatering 18/10. Efter många om och med har jag nu kaffemuggarna i min hand. Jag har aldrig varit med om en så strulig människa med så många bortförklaringar och konstigheter. Det krävdes hot om polisanmälan och för att han skulle reagera och faktiskt skicka muggarna. När jag hämtade ut paketet var det rätt spännande och se om det var en tegelsten han skickat eller muggarna… Tack till alla er som läste och engagerade er. Jag hade nog bara låtit det vara om det inte vore för kommentarerna.

En påminnelse till er som handlar på Tradera – använd Paypal eller Klarna i så stor utsträckning ni kan. Betalar ni på annat sätt får ni ingen hjälp om inte säljaren skickar varan.

Var också noga med att kolla upp recensionerna på säljaren från andra kunder. Trots nära full pott (4,8 av 5) hade denna säljare efter hundratals auktioner börjat missköta sig, sluta skicka varor och inte betala för de varor han själv köpt. Jag tittade på poängen 4,8 och nöjde mig med att det var högt och bra.

Ha en fin helg!


Jag har ägnat tid åt att plocka ihop en höstgarderob till vår son på Tradera. Han växer, har fått en fäbless för hoodies och dessutom har alla byxor simultant fått hål på knäna.

Sagt och gjort, ett antal auktioner budades på och vanns av oss. Där någonstans fick jag syn på ett par handdejade kaffemuggar från Wallåkra Stenkärlsfabrik. De flesta av våra kaffemuggar är därifrån och under årens lopp har några åkt i golvet av misstag. Ett ypperligt tillfälle att köpa två muggar till 35% av nypriset, inklusive frakt.

Jag budade hem dem och fick dem för utgångspriset. Hela summan swishades samma dag till säljaren och han mailade ett tack. Sedan tyst. Jag påminde efter en vecka och fick då till svar att inlämningsstället för Schenker var stängt men att sonen skulle skicka det från grannstaden. inget hände.

Påminde igen och samma visa. Igår provade jag att ringa men numret fungerade inte och nu är hans profil avstängd av Tradera.

Detta är första gången detta händer och jag måste säga att jag känner mig rätt upprörd. Jag har köpt och sålt på begagnatmarknaden många gånger och jag har inte kommit i kontakt med någon som strular, förrän nu. Det är bara 175 kr men jag det känns inte bra i magen att bli blåst. Man gör helt enkelt inte så mot någon.

I och med att jag betalade med Swish hjälper inte Tradera mig trots att jag betalat genom deras Swishlänk. Om de skall kunna hjälpa mig att få tillbaka mina pengar är det Paypal eller Klarna som är betalningsalternativen.

En lärdom till framtiden – använd Paypal och Klarna om det går.

Har ni blivit lurade på Tradera, Blocket eller liknande?

Signatur

35 kommentarer

 1. L-E Erikson

  Vad hade säljaren för betyg på Tradera?

  • HerrIGMR

   Det är det som är det konstiga. Karln har 4,8 i betyg. Nu burkar folk ha 5,0 så det kanske var en indikation.

 2. Flow FI

  Misstänker att en polisanmälan inte skulle hjälpa mycket. Har sett en hel del varningar i olika grupper (framförallt för kurslitteratur) på Facebook om folk som lurar till sig betalningar. Det märkliga är att de verka få hålla på rätt länge med samma konto osv. Har själv inte råkat ut för det och beklagar. Förstår att det känns surt, inte så mycket för pengen utan mer poängen att bli lurad.

  • HerrIGMR

   Jo men så känns det. Att polisanmäla 175 kr känns inte lönt men jag har ändå övervägt det.

   En gång blev jag värre lurad på ett bilköp men där blev det nästan komiskt hur förslagna de var. Trots att det handlade om tusenlappar känns det mer som en rolig historia jag knappt velat vara utan 🙂

 3. E

  Polisanmäl. Det var en artikel för någon vecka sedan om en kvinna som vägrade betala tillbaka typ 320 kr som blev felswishade. Hon blev dömd i tingsrätt och fick betala ca 3000 kr i böter.

  • HerrIGMR

   Jag la ett meddelande till honom att jag överväger att göra det samt att han nu kan lösa det genom att swisha tillbaka pengarna. Hoppas det får effekt.

 4. Anders

  Har du tid/ork skulle det nog sitta fint att ta det här vidare till högre instans.

  Appropå Revolut, jag försöker skaffa ett kort genom appen och din länk men det finns inget alternativ med gratisfrakt? Kommer det valet upp då och då bara? Det vore ju nice med 200 istället för 140 i bonus när man ändå håller på.

  • HerrIGMR

   Märkligt. När jag skaffade det via Cornu fanns gratisfrakt som ett av flera alternativ.

   FÖ kläckte Flow Fi att man troligtvis kan betala över de 100 kr på ett onlinecasinokonto för att sedan föra tillbaka dem till sig själv. Borde fungera 🙂

   • HerrIGMR

    Förresten – du kan inte skaffa ett virtuellt kort endast? Appen är finfin och när jag gjorde mitt inköp använde jag bara appen och kortuppgifterna därifrån.

    • Anders

     Ok! Har funderat på om det funkat med virtuellt också, då kör jag på det! Tack!

   • Anders

    Klickar jag på Lars länk står det att jag får ett gratis kort men att gåvan i cash är utgången, för sent in i kampanjen.. Klickar jag på din länk står det att jag får 200 SEK i gåva men inget om ett kort. Så det verkar finnas lite olika varianter.

    • HerrIGMR

     Aha, han kanske har en annan setup – han verkar dessutom ha ett direkt samarbete och då kanske dealen är en annan. Gött att du redde ut det.

 5. Ankan

  Hej! Superbra tips med revolut! Hur lång tid tar det innan revolut sätter in pengarna? Betalde ett boende på airbnb på kortet i måndags.

  • HerrIGMR

   Hallå,

   Tack! Ja, sedan jag börjat blogga har jag förstått att det finns en del gratisluncher och är glad om jag kan sprida dessa tips. För mig tog det två dagar men då med ett apoteksköp.

   • HerrIGMR

    Kollade min frus konto nu och där tog det tre dagar och köpet skedde då i fysisk butik.

    • Ankan

     Tack! Jag håller ut lite till då 🙂

 6. Investeringsundersköterskan

  Som du skriver bör man betala via Klarna eller Paypal när man handlar på Tradera. Det räcker inte att titta på betyget utan man bör också gå in och läsa ev. negativa omdömen. Själv har jag bara haft problem som säljare då köparen av någon anledning inte fullföljt köpet.

  Mvh I-US

  • HerrIGMR

   Jag inser att jag släppt garden helt vad gäller Tradera efter många års problemfrihet. Får nog höja den igen och se om jag kan få betala via Paypal/Klarna.

   Än har inte säljaren givit sig tillkänna. Märkligt också – gubben bor i, och äger ett hus på 350 kvm på första parkett till havet i ett rikare område. Tomten är på 2000 kvm och också en av de större i området. Han borde vara välbeställd så varför blåser han någon på 175 kronor?

   • Investeringsundersköterskan

    Han kanske har drabbats av någon olycka, sjukdom, familjeproblem eller liknande. Då kanske en liten Traderaförsäljning får väldigt låg prioritet.

    • HerrIGMR

     Tanken har slagit mig men samtidigt har han svarat och jag ser att han skickat saker (och fått bra feedback) på auktioner som slutat en/två veckor efter min.

 7. Lupinerna

  Jag är ganska noga med att kolla omdömen numera, men det är ingen garant såklart. Jag handlar väldigt mycket på Tradera och Blocket. Facebook Market känns minst seriöst, insåg när jag tittade efter en cykel att det var mycket som fick varningsklockorna att ringa…

  • HerrIGMR

   Cyklar känns ofta fishy. Där kan en lokal facebookgrupp ofta vara ett bra förstafilter.

 8. Investeringsundersköterskan

  Han kanske har drabbats av någon olycka, sjukdom, familjeproblem eller liknande. Då kanske en liten Traderaförsäljning får väldigt låg prioritet.

 9. Maria

  Jag blev blåst på 1400 kr för några år sedan. Efter det handlar jag bara av de som har recensioner och erbjuder Klarna och PayPal. Jag polisanmälde och det visade sig vara en redig bedragare som blåst många på kort tid innan Tradera han spärra. Men så skedde ett mirakel, ett drygt halvår senare hörde bedragaren av sig – bad om ursäkt och betalade tillbaka. Den utredande polisen var helt förstummad, sånt händer inte sa han. Så slutet gott och jag lärde mig en läxa.

  • HerrIGMR

   Vilken solskenshistoria till slut. 1400 kronor är pengar så det måste ha varit enormt frustrerande. Nu har jag lärt mig min läxa och kommer göra som du i framtiden – dvs säkra betalningar.

 10. Jre

  Klart du ska polisanmäla. Du är garanterat inte den enda han har blåst och då kan polis/åklagare ta flera misstankar samtidigt (om det inte läggs ned). Inte sällan blir det tio misstankar som tas i ett svep.

  Mvh jre

  • HerrIGMR

   Tack JRE. Jag fick faktiskt tag på honom igår via Traderas meddelandetjänst (vilket också förbättrar bevisläget antar jag). Han var rätt svävande men något har gått fel och jag skulle få muggar eller pengar den 8:e. Oklart vad som ska ske den 8:e. Jag ger honom den chansen och sedan polisanmäler jag vilket jag också meddelade honom.

 11. Utdelningsbagaren

  Skönt att det löste sig tillslut. Jag betalar alltid med klarna när möjlighet ges, dock har vissa säljare inte valt denna betalmetod vilket gör det lite svårare, då får en lita på omdömet.

  • HerrIGMR

   Sant! Kollar man det noga så är det oftast inga problem. Jag har ändå handlat sedan 2004 på Tradera och detta är första gången det händer.

 12. Lenah

  Apropå Tradera och PayPal… Jag har köpt en hel hög med växter av en o samma säljare, betalat runt 1000 kr, drygt. Inga varor. Tradera har stängt av säljaren så jag kan inte kontakta henne. Vad gör jag nu? Några förslag?

  • Herr IGMR

   Hallå,

   Ingen roligt situation alls… Har du hört av dig till Tradera? Vad säger de?

 13. Lenah

  Det går inte att höra av sig till Tradera, jag har suttit med deras robot Juno i timmar och det funkar inte. Försökte komma i kontakt med PayPal för återbetalning, ingen lycka där heller. Deras kundtjänst är stängd och de leder mig runt i en evig snurra bara…

  • Herr IGMR

   Hallå,

   Tröttsamt…

   Jag gjorde som så att jag i “Mitt Tradera” anmälde utebliven leverans under ”Mer”-fliken vid annonsen annons. Välj alternativ ”Anmäl utebliven vara”. Hade jag använt paypal etc hade jag då kunnat göra som nedan.

   Saxat ur Traderas frågor och svar

   “Har du använt ett av våra integrerade betalningsalternativ har du även möjlighet att anmäla försändelsen som försvunnen, samt ansöka om återbetalning.”

   Om du följer stegen ovan och om du använt Paypal genom Tradera har du en god chans att få tillbaka pengarna.

 14. Margareta V Ericsson

  Är säljaren möjligen från Tyresö?
  Jag har en liknandehistoria nämligen,
  I november köpte jag hörlurartill mitt barnbarn som önskat sig rosa. Utgångspriset var en krona, och till min förvåning var det inga andra bud.
  Jag skickade in priset, men inget kom. Då jag påmint flera ggr fick jag en massa underliga mail, men inga lurar.
  Jag kollade och såg att säljaren var avstängd från Tradera, såg också många klagomål – men även många med beröm!?.
  Jag googlade och såg där att han verkar mycket mystisk, bl.a. är han shaman!
  Jag skrev ett sista mail och hotade med polisanmälan men iddes inte fortsätta, en enkrona var väl inte värt besväret. Samtidigt borde man ju anmäla alltid, när man blir lurad.

 15. Marianne

  Jag köpte och betalade för en scarf 20kr + Frakt 22kr sen höjde hon frakten efter köp till 66kr och jag erbjöd mig att betala 22kr till så att vi delade på hennes nya fraktkostnad! Men hon hävde köpet…Så snopet! Anmälde till Tradera men inte hört något! Säljaren hade gjort samma sak tidigare! Varför svarar inte Tradera? Gör dom något åt det? Det är inga stora pengar det handlar om, det är mer än princip sak nu! Att ändra från frakt efteråt från 22 till 66 kr är inte seriöst! Tradera bör tänka på att vi är kunder!

Kommentera