Vägen mot FIRE / ekonomisk frihet / oberoende och ett liv i linje med personliga värderingar.

Månadsrapport augusti 2018

Dags för bloggens andra månadsrapport gällande augusti.

Månaden har förlöpt utan ekonomiska överraskningar. Bilen har i princip stått still till förmån för våra cyklar.  Vi är så lyckligt lottade att vi har 2,5 respektive 7 kilometer till våra arbeten. Matlådorna har lagats enligt undertian.com´s recept vilket har påverkat matkontot positivt. Faktum är att vi aldrig har spenderat så lite på mat som denna månad. Vi har ätit för 4300 kr inklusive allt vilket är mer än en halvering om man jämför med matkostnaderna under våra drönarår.

Både herr och fru IGMRs löparskor byttes ut. Frun hade supertur hittade ett par nya Nike Lunarlon på Tradera för 399 kr och herrns New Balance byttes ut mot ett par likadana fast nya årsmodellen. Dessa skickades från England och vi kunde nyttja tre saker som gjorde köpet nästan 500 kr billigare. Ny kund, anmäla sig till e-maillista samt cashback tog ner prislappen 500 kr. När vi köper saker har det har blivit lite av en sport att försöka hitta flerstegs-rabatt-raketer och/eller köpa begagnat.  Vi filar på ett inlägg om hur vi brukar gå tillväga.

On the run.

Semesterersättningarna trillade in vilket ökade inkomsten med ca 7 000 kr. Därmed ökar vi månadssparandet denna månad med 5 000 kr till 30 000 kr. Blir något över i slutet av månaden kommer detta också sparas. September är dock en månad där vi har två födelsedagar och vintergarderoben behöver ses över.

Vi sammanfattar:

Sparkvoten landade på 59%.
Vår portfölj (inkl. buffert) steg från 117 189 kr till 150 020 kr, en ökning med 28% eller 32 831 kr.
Nettoförmögenheten steg från 1 766 690 kr till 1 804 721 kr. En ökning med 2,2 % eller 38 031 kr.

Vi är väldigt glada för vad vi har åstadkommit sedan februari då vi drog igång vårt sparande (och gjorde oss av med onödiga skulder). Det känns mäktigt att det går att dra ner på konsumtion och öka lycka och välmående på samma gång. Who knew?!

Lite grafer och excel:

3 kommentarer

 1. Vår ekonomiska resa

  Bra jobbat! Imponerande utveckling 🙂 Känner ni att ni saknar något från livet innan sparsamhet vad gäller konsumtionen eller har ni hittat en bra balans?

  Mvh VER

  • Anonym

   Hej VER. Det är en jättebra fråga – och en fråga man måste ställa sig om och om igen. Vi försöker göra alla sparprojekt till en win win. Tex cyklandet – nu när jag cyklar slipper jag må dåligt över de dagar jag inte tar mig ut och springer + sparar pengar. Matlådorna ger mig ro på lunchen. Jag kan i lugn och ro äta och sedan ta en promenad istället för att stressa iväg (ibland i bil) efter en halvdan lunch på ngn restaurang + sparar pengar.

   När vi konsumerar eller väljer att inte konsumera brukar vi använda Vicki Robins tankar om timpeng. Alltså vad man tjänar i timmen minus skatt, jobbkläder, bilresan till och från jobb etc. Säg att det blir kvar 100 kr i fickan per timme. Det är då lätt att värdera om den saken, tjänsten eller maten är värd de timmarna på jobbet. Väljer man att inte konsumera känns det bra. Väljer man att konsumera känns det också bra eftersom det är ett värdebaserat och medvetet val.

   Vi kör tex en gemensam födelsedagsfest föräldrarna till vår sons bästa vän på Leos Lekland. Dyrt! Dock lär vi känna sonens bästa väns föräldrar bättre, vi får ansikten på alla föräldrarna i hans barngrupp och en närmre relation med + och vår son får en fin upplevelse tillsammans med sin vän. Här väljer vi alltså att spendera pengar och det känns bra.

   Att medvetet värdera valen har varit nyckeln för oss.

   Med vänlig hälsning IGMR

  • Vår ekonomiska resa

   Är helt med på hur du tänker. Även vi har omvärderat vad det är för något som vi vill lägga pengar på. Vi lägger t.ex. hellre mer pengar på upplevelser, träning och våra barn än på dagens lunch ute, småinköp eller annat som inte ger något. Hade också hellre cyklat till jobbet än att ta bilen. Skönt med frisk luft och vardagsmotion. Men för att få ihop livet med hämtning, lämning och jobb så är det smidigare med bilen för mig.

   Gillar din inställning 🙂

   Mvh VER

Kommentera