Om våren och odling. ”Nu är vi ändå en bit in i februari” sa Fru IGMR på en lunchpromenad den 1:a februari. Lite väl optimistiskt men jag gillar hennes positivitet. Trots att vi förärats med ett vitt snötäcke här i söder börjar det ändå kännas som att vi närmar oss vårens varma famn.
Planera odling & växelbruk
IGMR junior har haft tre skärmfria dagar så vi har passat på att verkligen krama ur familjehäng. Igår satt vi runt matbordet och ritade, pysslade och planerade odlingssäsongen 2021. Vi har kört växelbruk på våra odlingsbäddar.
Växelbruk innebär egentligen att man skiftar växtplats på grödorna varje säsong för att undvika sjukdomar och jordtrötthet. Det finns fina scheman för detta men vi har inte följt det så noga utan bara sett till att samma sak inte odlas två år i rad på samma odlingsplätt.
För att inte odla samma sak varje år gör vi en ritning på vad som odlas var. Denna sparas och tas fram när det är dags att planera nästa odlingssäsong. 2020 års odlingar såg ut enligt nedan.

I år gör vi bara en rockad men utökar palmkålen och fimpar majs. Palmkålen är underbar och ger grönt att äta hela odlingssäsongen och även på vintern. Majs är najs (hihi) men jag lyckas aldrig. Jag kommer också utöka med mer grönt och anlägga en liten bädd / plätt för örter.
Våra odlingslådor som jag byggde förra året har hållit fint och det ska bli roligt att få en hel odlingssäsong med dessa.
Humleholkarna & insektshotell
Vi har gjort plats för pollinatörerna i vår trädgård. Dessa viktiga små som flyger runt och fixar så att vi får mat på bordet. De första som tittar ut är humlorna. De är redan igång när solen värmer men termometern visar lite. Bina kommer sedan, fjärilar, skalbaggar. Alla dessa behöver någonstans att bo.
En ostädad trädgård duger gott men vill man göra mer kan man göra och/eller köpa humleholkar och insektshotell. Vi har köpes och hemmagjorda i trädgården. De hemmagjorda är nergrävda terrakottakrukor samt vedträn med en massa borrade hål i olika dimensioner. De köpa är av olika modeller. Underbart att se när de används. I länken ovan har jag broderat ut lite mer om hur man bygger dessa och var vi köpt våra andra.
Vill du veta mer om pollinering och bin kan du gå vidare till mitt inlägg om just bin och pollinering.
Mer matnyttiga länkar… jag har skrivit en hel del om detta med odling, trädgård och trädgårdsprojekt på bloggen. Här kommer ytterligare några länkar för de som är intresserade.
- Bygga planteringsbord av lastpallar. Ett roligt, enkelt och lyckat projekt.
- Chop and drop. Direktkompostering i rabatten. Gör under för jordkvaliteten.
- Loungefåtöljer av staketribbor. Snygga och hållbara fåtöljer med byggbeskrivning. Dessa gör man enkelt med vanliga handverktyg.
- Loungefåtöljer av lastpallar. Ännu enklare loungefåtöljer av lastpallar. Vi har dessa vid eldskålen. Sköna!
- Gratis mat i naturen. Man behöver inte odla allt. Visste du t.ex. att späda vinbärsblad är underbara i sallad eller på glass?
- Täckbark. Täckbark är ett enkelt och billigt sätt att göra nya rabatter eller ytor med.
- Handbok för köksträdgården av Lena Israelsson. Denna bok fick jag i julklapp för några år sedan av min mormor. Trädgårdsbibel! Tips!
Våren 2021
Snart börjar det bli dags att göra årets första ryck i trädgården – beskära äppelträden lite lätt. Sedan rullar det på i en skön lunk. Vill man kan man göra en trädgårdskalender så vet man vad som står på schemat månad för månad.

Thats it. Vad ska ni odla i år? Har ni några odlingstips eller andra trädgårdstankar. Dela gärna med er 🙂

Lämna ett svar