Våren, odling, pollinering och växelbruk

Om våren och odling. ”Nu är vi ändå en bit in i februari” sa Fru IGMR på en lunchpromenad den 1:a februari. Lite väl optimistiskt men jag gillar hennes positivitet. Trots att vi förärats med ett vitt snötäcke här i söder börjar det ändå kännas som att vi närmar oss vårens varma famn.

Planera odling & växelbruk

IGMR junior har haft tre skärmfria dagar så vi har passat på att verkligen krama ur familjehäng. Igår satt vi runt matbordet och ritade, pysslade och planerade odlingssäsongen 2021. Vi har kört växelbruk på våra odlingsbäddar.

Växelbruk innebär egentligen att man skiftar växtplats på grödorna varje säsong för att undvika sjukdomar och jordtrötthet. Det finns fina scheman för detta men vi har inte följt det så noga utan bara sett till att samma sak inte odlas två år i rad på samma odlingsplätt.

För att inte odla samma sak varje år gör vi en ritning på vad som odlas var. Denna sparas och tas fram när det är dags att planera nästa odlingssäsong. 2020 års odlingar såg ut enligt nedan.

växelbruk våren och odling
Ritning växelbruk anno 2020

I år gör vi bara en rockad men utökar palmkålen och fimpar majs. Palmkålen är underbar och ger grönt att äta hela odlingssäsongen och även på vintern. Majs är najs (hihi) men jag lyckas aldrig. Jag kommer också utöka med mer grönt och anlägga en liten bädd / plätt för örter.

Våra odlingslådor som jag byggde förra året har hållit fint och det ska bli roligt att få en hel odlingssäsong med dessa.

Humleholkarna & insektshotell

Vi har gjort plats för pollinatörerna i vår trädgård. Dessa viktiga små som flyger runt och fixar så att vi får mat på bordet. De första som tittar ut är humlorna. De är redan igång när solen värmer men termometern visar lite. Bina kommer sedan, fjärilar, skalbaggar. Alla dessa behöver någonstans att bo.

En ostädad trädgård duger gott men vill man göra mer kan man göra och/eller köpa humleholkar och insektshotell. Vi har köpes och hemmagjorda i trädgården. De hemmagjorda är nergrävda terrakottakrukor samt vedträn med en massa borrade hål i olika dimensioner. De köpa är av olika modeller. Underbart att se när de används. I länken ovan har jag broderat ut lite mer om hur man bygger dessa och var vi köpt våra andra.

Vill du veta mer om pollinering och bin kan du gå vidare till mitt inlägg om just bin och pollinering.

Mer matnyttiga länkar… jag har skrivit en hel del om detta med odling, trädgård och trädgårdsprojekt på bloggen. Här kommer ytterligare några länkar för de som är intresserade.

Våren 2021

Snart börjar det bli dags att göra årets första ryck i trädgården – beskära äppelträden lite lätt. Sedan rullar det på i en skön lunk. Vill man kan man göra en trädgårdskalender så vet man vad som står på schemat månad för månad.

4:e februari 2021 i IGMRs trädgård. Den ligger i träda så att säga. Snart så!

Thats it. Vad ska ni odla i år? Har ni några odlingstips eller andra trädgårdstankar. Dela gärna med er 🙂

Signatur


Publicerat

i

av

Etiketter:

Subscribe
Notify of
guest

12 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Lupinerna
Lupinerna
3 years ago

Förra året testkörde jag odling i plastbackar på innergården här i stan. Det gick väldigt bra tills mjöldaggen spred sig okontrollerat. I år tänkte jag köra större djupare plastbackar. Det blir morot, grönkål eller palmkål, mangold och kanske ärtor. Inga större kvantiteter men det är roligt ändå.

Kemiläraren
Kemiläraren
3 years ago

Här blir det inte så mycket odlande, satte för mycket förra året som vi aldrig orkade ta hand om pga spädbarn.. Försöker jobba med bär-delen av trädgården (Hivade ut ett antal röda vinbärsbuskar som de tidigare ägarna tydligen var helt galna i (tror vi slängt/gett bort typ 6 röda vinbärsbuskar) och planterade hallon och krusbär som det känns som att man kan göra något med). Vill komplettera med något mer som kan få växa till sig lite till så det finns mycket bär när Lillan blir några år äldre. Sen hoppas jag mina lökar utanför entrédörren gör entré snart så att säga.. Ska också försöka sätta lite perenner där som kan ta över efter lökarna.

Annars blir det nog luktärter i år igen, satte mina första förra året och de luktade magiskt. Har varit och smygsnott fröskidor från planteringarna i Kungsträdgården i höstas.. (Min mamma har lärt mig att sticklingar och frön får man minsann ta (så länge man inte förstör!!)) Hoppas på att det blir mer lyckat än förra året då jag först satte ut plantorna i sina små krukor alldeles för tidigt och de blev solskadade och nedblåsta.. Sen orkade jag inte planera ut dem fören alldeles för sent.. Så det var 2 som överlevde bara..

Ska även återigen förmodligen gå en dust mot citronmelissen som också är planterad överallt i trädgården. Drömmen är att kunna rensa upp den så pass mycket och sätta någon form av klätterväxt mot altanräcket, göra bättre skydd så inte Lillan kan ramla ut och få den att klättra vackert mot räcket. Det lutar mest åt en klematis eller kaprifol.

Och vårt sista projekt blir att leja ut fällningen av två ganska rejäla björkar som tidigare ägare satte på en skuggig nord-ost sida.. Det enda de bidrar med är pollen på våra bilar och skugga på grannens altan (som de inte vill ha). Det var ändå en hel del, trots att det inte känns som det…

Behöver jag säga att vi är tveksamma till de tidigare ägarnas trädgådsinvesteringar…

MrD
MrD
3 years ago

Jag hade också svårt med majset ett år och jag misstänkte dålig pollinering så jag satte nästan 100 plantor på tre kvadrat och fick massor med majs så skippa vad som står som rekomenderat radavstånd. Annars kommer fokus iår vara sallad och få fart så man är självförsörjande ett par månader i varje fall. Ser också framemot skördningen av vår egna sparris och utökning av blåbärstryn. 🙂

eriksjos
3 years ago
Reply to  HerrIGMR

Blåbärstry gillar vanlig jord.

eriksjos
3 years ago

Gött med ny odlingssäsong. Här har lite chili och paprika frösåtts. Petar nog ner lite auberginefrön och kronärtskockor nu med och så väntar vi ett tag med tomater m.m.
I övrigt köpte vi några sticklingar av fikon som åkt ner i krukor inne, får se om det blir några fikonträd.
En bok som inspirerade mycket är Skogsträdgården som lånades i sensomras, får nog bli nytt lån eller kanske tillochmed köp 🙂
Kommer nog köpa fler storfruktiga hasselbuskar, fler blåbärstrybuskar, körsbärskornell med flera. Har även nötsått äkta kastanj och valnötter, får se om de tittar upp annars får det bli fler försök och/eller lite träd & buskshopping.
I övrigt blir det nog blandade grönsaker och rotfrukter. Ska så mer piplök och andra perenna lökar, fick tips om en perenn purjo som jag inte kommer på vad den heter nu.
Funderar också på en större odlingstunnel 🙂

eriksjos
3 years ago
Reply to  HerrIGMR

Fikon hade varit superkul, och gott. Ska prova med mandelträd, pawpaw och lite annat skoj med. Japps, forest garden är det, finns säkert olika modeller men i korthet går det ut på att efterlikna skog eller skogsbryn. Perenna låga växter, buskar, träd. En del pyssel till att börja med men sedan mindre skötsel anar jag. Ser inte alls ut som en ”normal” trädgård. Finns en öppen skogsträdgård i Höör att spana på om man passerar. Vi har både skog och skogsbryn och lite större än normal villatomt så det ska nog gå att ha allt möjligt 🙂

MrD
MrD
3 years ago

Ja detta är fjärde året och som jag har förstått det så kan jag skörda i två veckor 😀 Blåbärstry lär jag än så länge säga pass på vi satte dom under förra året så jag hoppas att dom tar fart under detta år. Gick oerhört segt under etableringsåret. Majsen är bara att köra på men ös på med gödsel och gräskklipp 🙂

12
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x