Gräva en trädgårdsdamm själv – En dröm för mig har länge varit att ha en liten damm i trädgården. Inte för fiskar utan en damm för pollinatörer, grodor och vattensalamandrar. En damm för fågellivet.
Jag har under flera år gått och glott på vår trädgård och funderat var jag skulle kunna få till detta. Under dessa år har jag också försökt övertala fru IGMR att det är en bra idé. Till slut hittade jag både en bra plats och fru IGMR blev pepp på idén. Dags att fördjupa sig i trädgårdsdammarnas värld!
Som vanligt plöjde jag många Youtubevideos, läste på och fick grepp om vad jag faktiskt ville. Ingen jättedamm, mycket växtlighet, naturlig rening med vattenväxter och en naturlig känsla.
Bäst information har jag fått från en Youtubekanal jag länge prenumererat på – ”Wild your garden”. Joel, som driver kanalen har släppt två ”frånbörjantillstart” videos på hur man gör en enkel trädgårdsdamm.
Dammen skall gärna få mycket solljus men också vara täckt till stor del av vattenväxter. Jag vill också kunna se den från vår altan och därmed blev placeringen ganska självklar.
Nästa steg: Planering och verktyg
När jag väl bestämt mig för att det skulle bli en damm, började jag skissa på hur den skulle se ut. Jag ville ha en form som smälte in naturligt i trädgården – inga raka linjer, inga hårda kanter, ingen plastig känsla. Ingen synlig dammkant, men heller ingen stenkant runt om. Tänk mer som en liten skogstjärn man råkar snubbla över i en glänta.
Jag ritade upp formen med en pinne direkt i jorden och började sedan gräva. Uppgrävd jord spreds över hela trädgården – rabatter och odlingslådor fick sitt.
Nivåer och djuphåla
Jag grävde dammen i olika nivåer för att skapa variation och ge plats åt olika växter och djur. Längs kanterna finns grunda zoner för sumpväxter och insekter, men i mitten grävde jag en djupdel på ungefär 100 cm. Den är tänkt för en näckros, men också för att grodor och salamandrar ska kunna övervintra frostfritt.
När jag grävde den djupa delen stötte jag på alv – gråbrun, näringsfattig jord. Precis som i Wild Your Garden-videon sparade jag den, och den fick sedan återvända som bottensubstrat, ovanpå dammfleecen.
Dammduk, skydd och naturliga kanter
När formen var klar och jag var nöjd med nivåerna, var det dags för nästa steg – att klä in dammen. Jag ville göra det ordentligt från början, så jag la ett skyddande lager dammfleece både under och över dammduken. Det skyddar mot vassa stenar, rötter och rörelser i marken, och ger dessutom ett mjukare, mer följsamt underlag för duken att forma sig mot. Fleecen skyddar också mot UV-strålning och förlänger dammens livslängd.
För att dölja dammdukens kant och skapa ett naturligare intryck använde jag stenar jag ärligt tog från ett område där det just nu byggs många flerbostadshus – högar med schaktsten som också blivit dumpningsplats för privatpersoners sten, tegel och annat. En del av det kom till nytta här. Jag har också använt trä från vår fritidstomt – ved, grenar och bark – för att skapa variation, skydd och struktur i och runt dammen. Stenarna och pinnarna fungerar både som landgångar för smådjur och som boplatser och utkiksställen för insekter och andra besökare.
Bilder – steg för steg












Dammväxter har köpts in:
- Näckros
- Vattenpest
- Dvärgkaveldun
- Bäckveronika
- Ormrot
- Penningblad. Får hållas koll på då den kan sprida sig snabbt
- Vattenmynta
- Trådfräken
- Stensöta
Jag har också flyttat växter från andra platser i trädgården som kan stå lite blötare som bergenia och strutbräken.
Nu får vi bara hoppas att det tar sig. Dammen är fortsatt algfri efter tre veckor så alven + sandlådesand var en bra kombination för bottensubstrat.
Totalkostnad och slutkläm
Totalt har dammen kostat oss ungefär 2 500 kronor – ganska billigt alltså. Redan har vi fått in dykarbaggar och ivrig ilsken skräddare som anfaller alla små insekter som råkar falla ner i dammen. Fågelbesöken är många. Det badas, dricks och letas mat. Gärdsmyg, grönfink, bofink, talgoxe, rödhake, blåmes, skata, koltrast med mera. Fågellivet är rikt och dammen är som en fågelmagnet.
Nu väntar jag bara på grodorna och vattensalamandrarna som ska kunna vandra till vår damm själv (sägs det).

Men åh vad mysigt! Så bra med dammduk osv, lätt att ”bygga tillbaka” om man tröttnar. Gjutna grejer i trädgården är ofta dyrt och himla svårt att ta bort.
Tack. Ja gjutna saker är jobbigt. Kommer ihåg när jag tog bort flaggstångsfundamentet i denna trädgård. OKUL.
Himla mysigt med damm. Ögat söker sig dit hela tiden…
Vilken fin idé! Bra jobbat!
Tack-o!
Ser jättefint ut! Men är inte vattenpest också ganska invasiv? Eller är det mer här uppe i ”norr”?
Härligt med lite vatten i trädgården – för mig får det vänta tills det inte finns en chans till drunkningsolycka…
Tack! Att vattenpest var invasiv visste jag inte men efter googlande inser jag att det inte är canadensis (den invasiva) jag har köpt. Det är Elodea Densa som verkar vara mindre tålig.
Vad skönt! Det är ju många växter som är lite ”invasiva” i rätt miljö.. Typ ogräs i min trädgård 😛
Gud ja. Aklejorna… herregud vad de sprider sig! Får klippa blommorna så snart de vissnat. Sedan har vi ju lupiner och annat som är o-bra.