Månadsrapport januari 2024. Så var januari lagd till handlingarna och det är dags att göra denna månads rapport, månadsrapport eller bokslut.

Dessa rapporter fungerar på något sätt som en dagbok för mig och ett komihåg. Kanske inte de mest välkommenterade inläggen och heller inte de mest lästa. Men de fyller en funktion för mig personligen och också som något slags bevis för det gnetande som krävs för att få ihop lite stålars.

Så hur var då januari? Jo, månaden började i dur och slutade verkligen i moll.

Månadsrapport januari 2024 – det mjuka

Vi river väl av det jobbiga. Vi trodde att vi skulle få en sladdis men ödet ville annat. Detta otroligt trista besked har klart satt sin prägel på denna månad. Hela familjen var så glada och förväntansfulla så det blev verkligen ridå när vi förstod att det inte skulle bli bebis. Att detta hände mitt i min fars flytt som vi skötte var ju också en sådan där sak som gör att man vill peka finger åt universum.

Förutom sorgen som är en stor sak i sig så finns också de tvära kasten vilka också är svåra att hantera. Vips så ska det komma en bebis och sedan hux flux så ska det inte det. Det tar och det känns.

Jag märker nu när jag sitter här och skriver att det är svårt att formulera något vettigt kring det hela. Det är en krass verklighet och som människa är man ofta bara med på resan. Vissa saker går inte att styra vilket är både en tröst och förjävligt. Vi ville så gärna men icke.

I andra vågskålen har vi kommit närmre varandra som familj. Vi finns där för varandra, stora som små och det känns himla bra.

Resten som hänt denna månad överskuggas av ovan men värt att nämna är ett jättefint nyårsfirande i Stockholm, mysigt födelsedagsfirande för fru IGMR, härligt att ha min far så nära med vardagligt umgänge, fina promenader i solen och bra serier på televisionen.

Månadsrapport januari 2024 – ekonomi

Två milstolpar har klarats av denna månad. Portföljen har klättrat över 2,5 msek och nettoförmögenheten är nu över 5 msek.

Inkomsterna är fortsatt sämre i och med att fru IGMR är en halvtidsarbetslös arkitekt. Några större icke återkommande poster måste betalas också men hoppas det är slut med det nästa månad. Sparkvot 22% vilket är en av de sämre någonsin.

Positivt är dock att vår nya bil går snålare än vad jag räknat med. Min kalkyl byggde på en medelförbrukning på 0,3 l/mil men hittills ligger vi på 0,25 l/mil. Detta med 245 kusar under huven och rivighet när man vill. Jag tankade i början på januari och har i skrivande stund (6:e feb) halv tank kvar efter 80 mil.

En annan stor sak som hänt med sparandet är att jag har valt att köra 100% Lysa med investeringarna för att renodla samt att bufferten har flyttat till Collector och 3,95% ränta istället för Avanzas 3,65% (pengarna placeras på Collector då också). Avanza är alltså mer eller mindre avvecklat förutom IGMR juniors sparande. Inlägg kommer framöver om detta. Det var en liten process och lite svettigt med en vägrad överföring och frågor från banken om pengarnas ursprung.

Jag hade en liten gammal belåning där också som nu är avslutad (25K). Den har tjänat oss väl men skönt att vara av med.

Månadsrapport öfvrigt

Sportlovet närmar sig och familjens önskan har varit sol och resa. Jag har inte jättelängtan utan vill hellre norröver. Samtidigt vill jag inte inte alltid agera stoppkloss och därför har en resa till Malaga bokats på sportlovet vecka 8. Detta blir min första flygresa på över 11 år då vi bilat och tågat tidigare. Familjen är peppad och jag känner klart också att det ska bli skönt att komma bort från vardagen en stund.

Det är lågsäsong i Malaga (duh) men det gör att vi lyckades klippa en all inclusive vecka för 12K på ett väldigt fint hotell med uppgraderat rum. Tidigare har vi ofta sportlovat i Danmark men i år blir som sagt annat.

Januari – lite bilder

En fin och krispig lunchpromenad.
Långpromenad med IGMR junior i Torups Bokskog.
Vintersådd av spenat
Rabarber på väg upp
Vintergäck i blom
En av många snödroppar himmavid
Eldlössen är igång med sitt solande. Dessa insekter lever av lindarnas nötter och är soldyrkare av rang.

Hoppas din januari var fin!

Signatur