Nya sommardäck 2023 – I augusti sålde vi vår Honda Civic och köpte en mer ändamålsenlig bil eftersom våra bilbehov ändrat sig. I och med att vi nu är tomtägare, jag innehar motorsågskörkort, har ett dragkroks- samt kombibehov var inte Hondan optimal. Valet föll på en Seat Leon X-Perience med några år på nacken. I stort är jag supernöjd med vårt köp men en sak har varit direkt dålig – sommar och vinterdäcken.

Hifly sommardäck

Sommardäcken som satt på när vi köpte bilen är av märket ”Hifly HF805” och jag märkte redan på hemvägen att något inte stod rätt till med dessa däck. Trots att de var i princip nya när jag köpte bilen kunde de inte hantera vått väglag utan att släppa greppet. Väldigt obehagligt! På vägen hem från Stockholm där jag köpte bilen regnade det och jag fick åka i 70-80 för att inte få vattenplaning på vissa sträckor.

En googling av dessa däck tar mig till Vi Bilägares sommardäcktest 2021.

HF 805 från kinesiska HiFly, är testets billigaste däck. Där slutar de positiva superlativen. Trots att det marknadsförs som ett sportigt UHP-däck (med vintermärkningen M+S!) är stoppsträckan på våt asfalt sämst i gänget, över två meter längre än det näst sämsta däcket. Det fortsätter att ständigt placera sig bland de nedersta platserna i resten av ronderna. HF805 är svårkört på våt väg med lågt kurvgrepp. På torrt kan det inte hantera lastväxeleffekterna vid en undanmanöver och bryter ut i sladd. Högt buller och hård rullkomfort över gupp bekräftar att HF805 inte har några förtjänster alls. En påminnelse hur dåliga lågprisdäck kan vara.

Vi Bilägare 2021

Nya sommardäck 2023

Nu närmar sig säsongen för sommardäcken här i Skåne och jag har sedan tidigare bestämt mig för att däck är inget man snålar med. I tidiga år förlorade jag en förälder i en trafikolycka och det bär jag alltid med mig. Så… inte snåla.

I samma test och i andra test & recensioner hittar jag ett annat däck som placerar sig högt. Goodyear EfficientGrip Performance 2. Det hamnar högt upp i de tester det är med i, rullar lätt för bra bränsleekonomi och bullrar lite. Det är dessutom ett par hundralappar billigare per däck (ca 1500 kr per däck för dimensionen 215/50/17) än Michelin, Continental och Nokian. Valet föll alltså på dessa.

Så till nästa problem. Fälgarna som kom med bilen var kantstötta och lite fula och så kan vi inte ha det. Därför började en sökning efter nya fälgar. Helst vill jag ha orginalfälgar och en uppsättning sådana fälgar utan däck dök upp på Facebook Marketplace för 1500 kronor. Billigt med tanke på att nya fälgar ofta kostar mer för bara en fälg… Jag fick också en fin åktur till Kvidinge.

Nya sommardäck 2023
Nya fälgar

Inköp av sommardäck

Så börjar dansen. Hur kommer jag åt dessa däck så billigt som möjligt? Jag kollade av alla kända däckhandlare online och sedan tog jag en koll på Refunder om de fanns där. Priset var ganska lika och valet föll på Däckonline efter som de fanns just på Refunder och gav 3% cashback…

Det är inga jättesummor men det blir pengar om man riktar alla inköp via en cashbacksajt. Tidigare körde jag även Mybonus men jag har valt att köra alla inköp via en cashbacksajt – Refunder. Detta eftersom jag också har deras kreditkort Refunder Pay. Det ger extra cashback. Nedan är min status idag. Jag plockade just ut 134 kronor som gick rakt in på ISKn.

Refunder

Däck är inte billigt men går man inte upp i fälgstorlek är det ändå överkomligt. Nedan är min nota. Sedan ville däckverkstaden ha 800 kronor för att montera, balansera och sätta på fälgarna på bilen. Detta eftersom vi kanske åker till Tyskland på sportlovet och dubbdäck är förbjudet.

Nya sommardäck 2023
Inte gratis

Resultat? Fina fälgar, ingen obalans och bilen går som ett strykjärn. Blir det vinterväglag framöver får bilen klart stå. Jag chansar inte men samtidigt är minusgrader något vi knappt vet vad det är här nere i Skåne.

Nya sommardäck 2023
Nya sommardäck och fälgar. Smutt.

Vinterdäcken

Så var det också vinterdäcken jag störde mig på. De följde med bilen och är nära nya men de har dubbar. Dubbar är inget vi håller på med i södra Skåne och därför får jag snällt se till att byta ut dem till nästa säsong. Men det är ju lite tid dit…

Till sist får jag fundera hur jag gör med de fälgar som följde med bilen. Det finns ett värde i dem och däcken är nära nya – men dåliga. Jag borde sälja dem men samtidigt önskar man inte dem däcken på någon annans bil heller.

Testet jag refererat till ovan går att läsa som pdf här.

Hur resonerar du med däck? Blir det nya sommardäck 2023?

Signatur