Installera nya friskluftsventiler. Nu när jag inser hur viktigt det är med bra ventilation (efter julens allergibekymmer) har vi gjort slag i saken och installerat nya friskluftsventiler i huset.

Grundförutsättningarna är ett radhus om 105 kvm + 70 kvm källare. Huset är byggt 1958 och har endast självdrag och saknar friskluftsventiler. Huset är byggt i tegel.

Tilluft och frånluft

Om jag har förstått allt rätt skall man ha frånluft i utrymmen med ”smutsig” luft. Kök, badrum och tvättstuga. Tilluft skall man ha i sovrum, vardagsrum och arbetsrum. Helst skall man då ha någon slags mekanisk frånluft och det var det första vi gjorde när vi flyttade in.

Vår situation

Vi har frånluft – badrumsfläktar från Pax i badrum och tvättstuga som går konstant. De är också fukt och ljusstyrda så de ökar när luften är fuktig eller lampan är på. Tvättstugans fläkt har också en vädringsfunktion där den går upp i varv varje halvtimme. Köket har klart en köksfläkt och den kör vi ibland på lågvarv även när vi inte lagar mat.

Tilluften har varit icke existerande så när som på otätheter i våra gamla fönster och när vi vädrar. Detta märkte jag av när jag tätade dem i höstas och sedan tog in en allergen julgran. Det blev inte bra om man säger så. Tätningen åkte delvis bort men jag kände att vi behövde ordna tilluften på ett bättre sätt.

Håltagningsfirma – installera nya friskluftsventiler

Jag kontaktade en håltagningsfirma som offererade 1000 kr framkörning och etablering samt 995 per hål efter rot. Initialt tänkte jag fyra hål för att täcka vardagsrum, sovrum och TV-rum. Dock ligger ett sovrum och TV-rummet på våning två och det blir krångligt att sätta dit utedelen på friskluftsventilen. Dessa två får vänta till det är bättre väder och jag kan stå säkert på en stege.

Alltså blev det två hål denna gång. Friskluftsventilerna som vi köpte är ljuddämpande TL-80 från Fresh med pollen och partikelfilter. Dock har de superfula galler till ytterväggen så jag inhandlade dessa i aluminium. Hålet som togs upp är 125 mm och friskluftsventilerna är 124 mm. Det passade som handen i handsken.

Gubbarna kom, borrade hål och åkte på under en timme. Dessutom var håltagningen helt dammfri vilket jag aldrig kunde trott. Väldigt nöjd med arbetet.

Installera nya friskluftsventiler
Håltagare

Resultat?

Installera nya friskluftsventiler
Tittut
Installera nya friskluftsventiler
Ett stycke innerdel till friskluftsventil i vardagsrummet

Min del av installationen gick på under 10 minuter per ventil. Luften är bättre inne, även i vårt lilla sovrum. Underbart!

Vi har en luftkvalitetsmätare och den visade att även vår son kommer in till oss på natten och vi sover tre i det lilla sovrummet ligger halten CO2 på 900 ppm. Förut kunde vi komma upp i 1400 – 1500 ppm vilket inte är idealt.

Vardagsrummet visar liknande förbättringar.

Kostnad att installera nya friskluftsventiler?

Knappa 4000 kronor inklusive material och håltagning. Det känns prisvärt.

Övrigt

I sommar kommer vi troligtvis ta upp två ventiler till. Vill du veta mer om inomhusluft finns det att läsa här på Folkhälsomyndighetens sida.

Kan också nämna att vår ventilation är den enklaste – d.v.s. självdrag. Man kan förbättra sin ventilation genom att installera FTX, mini-FTX eller liknande.

Signatur