Status november 2022. Så var november till ända och vi noterar all time high i sparandet denna månad 57 i vårt livsprojekt.

ATH är förvisso väldigt glädjande men sparandet går upp och ner även om uppåttrenden är tydlig. Mer glädjande för mig är hälsodelen av livet. Förra månadsuppdateringen klagade jag över ryggskott och ryggont. Det har nu till största del släppt och jag fungerar rätt normalt igen. Hälsan är viktigast.

Status november 2022 – ekonomi

Vi noterar som sagt den högsta siffran någonsin för vårt sparande. 2 181 000 kr närmare bestämt. Sparkvoten noteras för 46% och nettoförmögenheten 4,4 msek.

Inte så mycket att orda om annat än att vi sparar på. Nu har vi också frigjort lite mer pengar varje månad genom att dra ner på amorteringen gällande vårt bolån (inlägg om detta här). Därmed kan vi spara mer. Tycke och smak om man ska spara mer eller amortera mer. Hade vi inte haft ett fritidshusprojekt framför oss så hade jag troligen låtit amorteringen legat kvar. Nu behöver vi dock pengar och därmed styr vi om.

Status november 2022
Vår ekonomiska resa i diagramformat. Mars 2018 till nu.

Status november 2022 – hälsa

Som sagt. Ryggen är bättre och det känns fantastiskt. Det har varit en kamp i nästan två månader nu med kiropraktor, sjukgymnast och en massa rehabövningar. Bilkörning fungerar, mindre lyft, simning och de flesta vardagsbestyr. Jag kommer att växla över till en annan sjukgymnast nu som också har specialkompetens på löpare. Hoppas snart kunna springa igen samt börja styrketräna. Ett steg i taget dock. Just nu njuter jag av att vara relativt smärtfri samt kunna addera att sitta till min repertoar igen.

Det känns bra just nu i kroppen och knoppen vilket jag är evigt tacksam för.

Status november 2022 – livet

Livet i övrigt tuffar på. Jobbmässigt är jag mest på kontoret nu vilket är självvalt och jag trivs väldigt bra med just nu. I denna mörka period av året utan en trädgård och uteliv som lockar är det fint att ha lite trevliga kollegor runt sig. När väl våren kommer antar jag att jag kommer öka på hemmajobbet för att ha möjlighet att strosa i trädgården och njuta då och då under arbetsdagens pauser.

Jag har också införskaffat några biljetter till konserter jag ser fram emot. Windowspeak, Alex G och Aldous Harding. Windowspeak är redan nu på fredag på Plan B i Malmö. De andra två i vår på Vega i Köpenhamn. Det finns knappt något bättre än en bra spelning med en artist man gillar.

bokskog
Fru IGMR och IGMR junior på promenad i vackra vädret.

Status november 2022 – Fritidshuset

Jag nämner detta fritidshus då och då på bloggen men visar inget konkret. Det är medvetet eftersom det inte finns något att visa… än. Fritidshuset är fortfarande en tomt (eller egentligen tre tomter). Tomten ligger vackert 7-8 kilometer från havet. Simrishamn och Kivik är närmsta ”större” orter. En pärla om du frågar mig.

I december 2021 köpte vi alltså tre tomter tillsammans med par vi är vänner med. Närmre 8000 natursköna kvadratmeter bokskog totalt. Detta år har gått åt till att lära känna tomten på djupet. Hur ser det ut med / utan löv? Hur rör sig solen mellan träden och vilka delar har kvällssol? Vilka siktlinjer är vackra? Var trivs man att vara på tomten? Och framförallt – vilken av tomterna vill vi ha och vilken vill våra vänner ha? Spoiler: vi vill ha samma tomt (såklart…).

Parallellt med denna process har fru IGMR ritat och ritat. Efter några förslag har hon ritat det fritidshus vi vill bygga. Ett hus på plintar med fokus på utomhus. Ett effektivt, kvadratsmart hus med vackra och hållbara material. 80 kvadratmeter golvyta och 20 kvadratmeter loft. Tre sovrum inklusive loftet, vardagsrum och kök i ett.

fritidshustomt
Fru IGMR med tomtkarta bredvid en storbok. Dimman rullar in i bakgrunden.

Hur löser vi tomterna och resten?

Först och främst skall en av tomterna säljas. Tomt tre (som vi kallar den) är ca 3000 kvm stor och jättefin. Massiva bokträd och den lättaste tomten att bebygga. Att sälja denna är en del av finansieringen till vårt bygge. Tanken är också att eventuellt sälja denna med ett färdigt bygglov på ett liknande hus som vårt. Kan man tajma byggandet av husen går det att komma ner i pris. Fördelen för alla är också att byggnaderna blir mer sammanhållna på tomterna. Estetiskt är det att föredra.

Problemet med att vi båda vill ha samma tomt är inte löst än. Vi tittar på en lösning att rita om tomtgränserna för att se om vi kan få tomterna mer likvärdiga.

Så där står vi nu. Vi har varit många timmar på tomten för att lära känna den. Nu börjar det mer handfasta jobbet. Få klart tomtindelning, välja tomt, sälja tomt och sedan vidare. Vi har redan haft ett par möten med leverantörer. Vi tänker en stomme av KL-trä eller IsoTimber. Båda alternativen går snabbt att få på plats och möjliggör hus utan takstolar.

That´s it!

Ps. Kylan har kommit till Ukraina och det finns stora humanitära och militära behov. Ännu större är behoven nu när Ryssland terrorbombar sönder civil infrastruktur. Cornucopia har en lista på var och hur man kan bidra. Själv blev det Swishar till Blågula bilen, Pickup-Jonas , Svenska Krigare och Paypal till bidrag till kaminer denna månad.

Vi har tidigare bidragit till Hospitallers, Swedish Rescuers och direkt till Ukrainska statens uppsatta hjälpfond.

Din hjälp gör skillnad!

Signatur