Frön, bivattnare och humleholk – trots att det var fyra minusgrader imorse så är trädgården verkligen på gång (och jag med). Detta är säsongen jag verkligen älskar mest och jag känner bara en sådan skjuts i kroppen. Det är så kul!

I år försöker jag gå lite mer på djupet och förstå varför det jag odlat inte alltid funkat, vad jag bör odla i vår lerjord (inte morötter), näring och försöka gå djupare i kunskapen om respektive gröda.

Så hur bär jag mig åt?

Lena Israelssons ”Handbok för köksträdgården” är en bra start. Den har jag haft ett tag men inte gjort mer än att slå upp vissa saker jag undrat över. Denna har jag nu LÄST från pärm till pärm. Väldigt bra bok – en bibel.

Poddar – jag har hittat ett gäng nya poddar som går på djupet. ”Trädgårdstrollet” är en av dem som jag verkligen uppskattat. Hon bloggar också här.

”Odla med Ola & Linnea” är också en bra podd men kanske på det lite mer flamsiga hållet.

Ulrika och Lindas Trädgårdspodd” är också bra. Gillar verkligen att de, precis som Trädgårdstrollet, ägnar en timme åt ETT ämne.

Utöver ovan. Fler böcker, googling och fördjupning. De flesta poddavsnitten kan man fördjupa sig i ytterligare. Böcker, bloggar eller föreningar (Sesam till exempel).

Några inköp

Fröbanken
Frön, bivattnare och humleholk

Högt och lågt. Jag kan verkligen rekommendera mitt (Trädgårdstrollet) fröfirmafynd ”Fröbanken”. Wow vilket roligt utbud av kultursorter med mera. Kolla in ”Lokförare Bärgfälts jätteärt” innan den tar slut. En jättesockerärt på 15-20 cm kulturarvssort som ska vara fantastiskt god.

Lidl hade också en hel del fint häromdagen. Billigt också. Tänkte försöka driva dessa inomhus först och plantera ut i rabatterna senare.

Bivattnare, fågelvattnare, fågelbad

Här i Skåne har det inte regnat på en månad. Det är TORRT samtidigt som pollinatörerna och fåglarna behöver vatten. Ställ ut ett fat med vatten och några stenar, spelkulor elller annat i. Detta för att inte pollinatörerna ska drunkna. Vi har en stadig trafik till våra fat av fåglar och insekter. Jag gjorde ett längre inlägg om bivattnare här.

Humleholk, humlebo, humlehotell, insektshotell

Och till sist. Pollinatörerna behöver någonstans att bo, insekterna likaså. Det är enkelt och roligt att göra själv eller kan man köpa ett fint insektshotell. Naturen är för städad så gör en insats i din trädgård, på din balkong eller innergård.

Ett längre inlägg om humleholkar och insektshotell som jag skrivit hittar du här.

Några bilder:

Rabarber mars
Rabarbern tittar upp. Har lite granris runt den ifall att. Aklejablad i bakgrunden.
Skilla och påsklilja
Solrabatten. Skillan håller på att blomma över, krokusen har redan blommat över. Påskliljorna är fiiiiiiina.
Koltrastskydd
Skyddar sättlöken på ett oestetiskt sätt mot koltrastarna. Kid you not men de hade grävt upp minst hälften av sättlökarna igår. Suck. Ska köpa fiberduk.
Signatur