Göra egen bokashihink – steg för steg guide

Göra egen bokashihink – steg för steg guide. I mitt inlägg om att göra egen biokol skrev läsaren Emma en kommentar som satte igång hjärnkontoret på mig.

Bokashi kommentar

Ja varför har jag inte börjat med bokashi? Om jag ska självrannsaka mig så är det nog så att jag tycker att det är en för stor startkostnad att köpa färdiga hinkar till bokashi. Jag har sett priser på runt 800 kronor och uppåt för ett startkit. Skulle det visa sig att man inte vill fortsätta är det en stor kostnad.

Vad är bokashi?

Bokashi är en metod för att omvandla organiskt avfall till näringsrik jordförbättring. Det är en fermenteringsprocess som involverar att täcka matavfall med ett lager av bokashiströ som innehåller mjölksyrabakterier, jäst och andra mikroorganismer. Dessa mikrober hjälper till att bryta ner organiskt material och skapa en näringsrik jordförbättring som kan användas för att odla växter.

Bokashiströ kan köpas färdigt i affärer. Bokashikompostering är en luktfri process som kan användas för att fermentera alla typer av organiskt material, inklusive kött, mejeriprodukter och citrus. Efter fermenteringsprocessen kan bokashi-blandningen antingen grävas ner i trädgårdsjorden eller användas för att göra en näringsrik kompost.

Bokashi är ett populärt alternativ till traditionell kompostering eftersom det tar mindre plats, är snabbare och inte avger dålig lukt. Dessutom kan det användas året runt eftersom det fungerar bra både inomhus och utomhus.

Jag ser bokashi som ett smart och snabbt sätt att ta hand om sitt matavfall och börja att sluta kretsloppet på smått.

Hur går bokashikompostering till?

För att kunna bokashikompostera behöver man en hink med ett lufttätt lock samt gärna en distans i botten för att lakvatten skall kunna samlas utan att blöta ner komposten. En kran för att tappa ut detta lakvatten är också bra. Lakvattnet i sig är en resurs och man kan gödselvattna med det i ungefär samma spädningsgrad som guldvatten. Det gynnar mikrolivet i jorden och näringsämnena är snabbt tillgängliga.

Bokashi är enkelt. Man lägger sitt matavfall i hinken och strör på ett speciellt strö laddat med effektiva mikroorganismer (även kallat EM). Ungefär två matskedar per kilo matavfall är doseringen. När hinken är full får den mogna ett par veckor inomhus och sedan kan man gräva ner komposten. EM finns även som spray.

Är det tjäle eller att man av annan anledning inte vill/kan gräva ner bokashin går den att lagra till man känner att det är dags. Enkelt alltså.

Inköpslista: göra egen bokashihink – steg för steg guide

Så vad behöver vi då för att tillverka en egen bokashihink? Min inköpslista med priser aktuella för när detta inlägg skrivs är som följande:

  • Hink 15 liter från Jula, 49,90 kr – länk här
  • Lock till 15 liter hink från Jula, 14,90 kr – länk här
  • Avtappningskran med koppling från Bauhaus, 39,95 kr – länk här
  • Smutsavskiljare till hink från Biltema, 36,90 kr – länk här
Bokashihink material
Material för att göra egen bokashihink

Totalkostnad för mina hinkar 131,65 kr per bokashihink. Jag tillverkade två hinkar och köpte även på mig en extrahink ifall att. Det går att komma billigare undan men jag ville ha den extra storleken på Julahinken samt att den är tillverkad av plast som är godkänd för kontakt med livsmedel. Det är är viktigt för mig.

Jag köpte även bokashiströ från Odla.nu i en tvåkilospåse. Det bör räcka ungefär ett halvår eller mer. Cirka 200 kr betalade jag för för bokashiströet.

Totalkostnad för två färdiga hinkar samt två kilo strö blir således 442,30 kronor. Bra pris enligt undertecknad.

Göra egen bokashihink – steg för steg guide

  • Mät diametern på kranen och hitta ett passande borr. Min kran var 2,5 cm men jag hade bara ett 2 cm borr. Alltså fick jag göra hålet större med en liten kniv.
  • Borra hålet och utvidga det eventuellt för att kranen skall passa.
  • Montera kranen och skruva fast den hårt på insidan.
  • Lägg i smutsavskiljaren – klart!
Bokashihink DIY
Mät hålet och hitta passande borr
Bokashihink borr
För litet borr
Bokashihink DIY
Passar ej!
Bokashihink DIY
Markera var kranen ska sitta. OBS! Låt inte kranen hamna längre ner utan använd nedre kanten på befintligt hål som nedre gräns.
Bokashihink DIY
OBS enligt ovan men tydligare visat här.
Bokashihink kran
Är man tajt med hålet kan man gänga/skruva i kranen.
Bokashihink DIY
Skruva fast medföljande plastmutter på insidan.
Göra egen bokashihink - steg för steg guide
I med smutsavskiljaren
Göra egen bokashihink - steg för steg guide
Klart!
Göra egen bokashihink - steg för steg guide
Båda bokashihinkarna klara!
bokashiströ
Bokashiströ tvåkilospåse

Hur fungerar bokashihinkarna?

Hinkarna fungerar finemang men. Det enda minuset med dessa hinkar är att de måste stå upphöjda då kranen går ner under botten på hinken. Detta eftersom jag vill kunna tappa ur det mesta av lakvattnet. Därmed är kanske dessa bokashihinkar inte bäst i test men bra nog. Ingen stor grej och jag tror mig kunna vinkla kranen åt sidan så att det inte är något problem alls.

Göra egen bokashihink
Bokashi in action. Matavfall med bokashiströ ovanpå
Göra egen bokashihink - steg för steg guide
Bokashikompostering in action

Vill du veta mer om bokashi? Bokashi.se är en bra resurs och deras pdf om bokashi är bra. Jag kan också rekommendera ett riktigt bra podavsnitt om bokashi signerat bloggkollegan ”Trädgårdstrollet”. Avsnittet hittar du här.

Håller du på med bokashi? Ris eller ros på hinkarna?

Signatur


Publicerat

i

av

Etiketter:

Subscribe
Notify of
guest

32 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Kemiläraren
Kemiläraren
2 years ago

Det ser ju jättefint ut! Jag hade en bokashi förut när jag bodde i lgh, men nu har det bara inte blivit av att jag startat igång det. Målet denna vår är att göra rabatterna lite snyggare med tydliga rabettkanter (både inåt mot huset och i ytterkant mot gräsmattan, sen fylla ut med jord, kompost och gödsel så det blir lite snyggare och jordförbättrat. Just nu håller gräsmattan på att växa in i rabatterna.

Kemiläraren
Kemiläraren
2 years ago
Reply to  Kemiläraren

Jag glömde ju skriva att efter det kanske det känns relevant att börja igen med bokashi för att få igång jordförbättringen – speciellt när jag nu startat upp Dahliorna! De ska ju vara näringskrävande!

Lisa
Lisa
2 years ago

Hur är det med skadedjur av typ råttor när man gräver ner bokhashin? Eller för den delen grisar som kommer närmare o närmare tomten för var dag.

Johanna
Johanna
2 years ago
Reply to  HerrIGMR

Oklart vad det är som äter upp vår bokashi men något vilt djur i stadsmiljö är det. Misstänker en grävling men har inte sett den på tomten på många år. När djuren väl insett att där finns smarrig bokashi händer det mer frekvent. Mitt tips är därför att göra en ”jordfabrik” t.ex. två pallkragar med lite jord och ett kompostgaller med en sten på där man gräver ner sin bokashi. Så kan man sedan fördela ut komposten/jorden i rabatter och liknande när det är mer jord än matrester.

Kemiläraren
Kemiläraren
2 years ago
Reply to  Johanna

Hej Johanna! Jag vet inte om du ser detta – eller om någon annan kan svara.. Men en sån jordfabrik – vilken jord startar du med? Vanlig blomjord? Jag har dragit mig lite för att starta upp min bokashi för att jag inte riktigt har något bra ställe att gräva ner den. Men funkar det att stapla två pallkragar på varandra och sen hiva ner vanlig jord och gräva ner i?

Adela
Adela
2 years ago

Jag har hållit på med bokashi i minst 6 år och har lite erfarenhet.

Först vill jag få det sagt: det är det bästa gödsel-och jordförbättringsmetod som finns. Jag har fått helt magiska resultat i min odling sedan jag började. Plötsligt växte precis allt jag planterade. Och som det växte sen! Växterna trivs, är motståndskraftiga och starka.

Jord är porös och lätt, både maskar och annat kryp är tillbaka!

Jag började med en inköpt bokashihink, mest för att samla lakvattnet men jag kom på att jag inte behöver lakvatten eftersom jag vattnade med guldvatten så extra näringen behövdes inte. Sen är hinkarna rätt så dyra. Jag behövde något som suger åt sig vätska i hinken. Min lösning är sållades vanliga 10 l hinkar (skamlöst vände jag mig till alla pizzabagare som jag gick förbi, de köper ju det mesta i 10l hinkar och slänger sen) och träspån (som jag får från en finsnickare) samt papper som jag kör i dokumentförstörare. Det lägger jag 1/3-1/4 del (inte så noga) i hinken och fyller på som vanligt med hushållsavfall. Man kan också lägga biokol i botten och få ladda kolet innan man blandar det med jord. Hinken får stå i solen i nån vecka innan det är dags för nästa fas.

Om jag har ben som jag vill bokashera lägger jag dem på botten utan varken spån eller papper men fyller med avfall som vanligt och låter jäsa i en månad eller så. Benen blir mjuka av syra och lätta att slå sönder. Då slipper man köpa benmjöl. Samma sak med äggskal.

Jag bokasherar ALLT biologiskavfall som uppkommer i mitt hushåll. Tänk matrester, hår, toapapper…

Bokashi har jag lyckats ”sälja” till min mamma (som bor i ett annat land) efter att hon sett mina odlingar. Hon har i sin tur ”sålt” idén vidare till sina vänner och grannar. 

Ursäkta lång inlägg.
Adela

Camilla
Camilla
2 years ago
Reply to  Adela

Hinkar från pizzerian är toppen. Jag har kört bokashi i de hinkarna (utan kran) i ett par år och tycker det funkar fint. Jorden är full av maskar och grönsakerna växer bra.
Jag odlar även tomater i hinkar från pizzerian, men då borrar jag hål i botten.

Hanna
Hanna
2 years ago

Jag kan bara tillägga att jag hörde på p1 (odla kanske) för några år sedan om en studie där man undersökte hur effektivt bokashi var i jämförelse med ”vanlig” kompost. Minns inte resultatet men jag minns att de kom fram till att EM inte behövs. Samma resultat fås utan tillsats av vare sig strö eller spray eftersom det man lägger i redan innehåller massor av mikroorganismer. Min erfarenhet av bokashi bekräftar det, jag märker ingen skillnad i resultat mellan att tillsätta strö/spray eller inte. Det bryts ändå ner snabbt.

Pär
Pär
2 years ago
Reply to  Hanna

Vanlig kompost är bättre.

Hanna
Hanna
2 years ago
Reply to  Pär

Jag tycker inte att det är varken bättre eller sämre. De kan komplettera varandra. Dessutom finns det många som kanske bor i lägenhet som inte har möjlighet att ha en kompost på balkongen och där bokashi blir enklare att använda.

Pär
Pär
2 years ago
Reply to  Hanna

Plats skulle kunna vara enda fördelen med bokashi, men sedan måste du ändå bryta ned materialet då det bara är fermenterat, så fullkomligt meningslöst med bokashi

Hanna
Hanna
2 years ago
Reply to  HerrIGMR

Ja, fast det är ju alltså själva jäsningen som sätter igång även utan EM. Så ingen lukt oavsett. Luktar det så har det ruttnat, och det stinker något vedervärdigt.

Pär
Pär
2 years ago

Varför börja öht när vanlig kompostering är billigare, enklare och bättre?

Adela
Adela
2 years ago
Reply to  Pär

Det ena utesluter inte det andra.

Jag utgår ifrån att du menar kompost som innehåller trädgårdsavfall och som man vänder nån gång per säsong.
För hobbyodlare är vanlig kompostering bökig och man lyckas sällan. Den kräver plats som man vanligtvis inte har samt arbete som man vanligtvis inte orkar med. Sen har matrester varit ett gnissel, man är rädd för möss och råttor som gärna bor i komposten. Dem vill man inte ha nära huset, ännu mindre nära till grannar.
Bokashi tar hand om köksavfall så som ben, kött, fisk, äggskal snabbt. De är också energitäta livsmedel som maskar, kryp och mikroorganismer har mycket nytta av.  
Personligen gillar jag den snabba energiomsättningen. Det kan ta drygt två till fyra veckor under gynnsamma omständigheter från matrester till jord att odla i. Det kan vanlig kompost inte slå.
Man kan odla i vanlig kompost men då måste man sätta en ny komposthög för avfall som tillkommer under tiden man odlar i den första högen.
Odlare som använder bokashi för köksavfall brukar använda trädgårdsavfall för jordtäckning så inget går till spillo.
Avfall blir resurs.

Pär
Pär
2 years ago
Reply to  HerrIGMR

Jo, har du kompsot är det bara att slänga pengar i sjön med bokashi. Guldvatten däremot är bra grejer.

Pär
Pär
2 years ago
Reply to  Adela

Ha en stängd kompost så är det löst. Det enda bokashin gör är att fermentera materialet. Du måste ändå kompostera i kompost eller gräva ner efteråt.Gräva ner kunde du gjort utan att först fermentera. Lurendrejeri för folk som inte förstår bättre är vad det ör.

Aqwe
Aqwe
2 years ago

Snyggt kök! IGMRs har smak.

mb00
mb00
1 year ago
Reply to  HerrIGMR

Hej!

Jag såg denna kommentar och undrar om du skulle vilja dela med dig av vad firman heter.
Jag har kollat upp ett polskt luckföretag tidigare(jag är polack själv, så har inga problem med att sköta kontakten på polska ifall det är så att det behövs), men gav upp då frakten blev så dyr och risken att något skulle hända under leveransen kändes jobbig.

Tar tacksamt emot tips 🙂

Moa
Moa
2 years ago

Underbart med ett frugalt alternativ till bokashi! Är själv dålig på att borra/ fixa (allt blir snett), så just nu testar jag göra bokashin i jäshinkar för öl med tappkran. Verkar fungera det också. 🙂

Anna
Anna
2 months ago

Tack för bra och tydlig instruktion!

32
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x