Hur hanterar man att allt blir dyrare? Så är det verkligen nu. Idag verkar dieseln passera 27 kronor. Vi i elområde SE4 hade ett kWh pris på nästan 10 kronor (!) imorse.

allt blir dyrare
Lätt att hålla sig för skratt

Elpriset, drivmedelspriserna, globala störningar i transportkedjan, krig och ökad efterfrågan post covid gör att vi nu står med historiskt höga priser på många råvaror. Råvaror blir varor och varorna blir därmed dyrare.

Hur tacklar man då detta med stigande priser? Jo det finns en hel del man själv kan göra. Enklast är att konsumera mindre och att den konsumtion man gör köper man begagnat. Gott så. Tradera, Blocket, Sellpy, lokala Facebookgruppen och Facebook marketplace är bra ställen.

Det är dags att återigen flexa sparmusklerna för att minimera effekterna av dessa höga priser. Gå på de största utgifterna först – boende, transport och mat.

Spartips boende

Den lägsta hängande frukten för bolånekunder är bolåneräntan. Hör av dig till din bank och två, tre andra banker. Förhandla! Vissa fackförbund har också avtal med banker som ger lägre ränta. Vi själva har Danske Bank via Fru IGMRs fackförbund. Om två år kommer vi dock förhandla om räntan och eventuellt byta bank.

När en apparat fallerar eller en lampa går. Byt till så energisnålt du kan för rimliga pengar.

Sänk temperaturen hemma. Skippa bad i badkar och duscha kortare. Fundera på om du har eltjuvar som elektrisk golvvärme.

Skaffa ett elabonnemang med timdebitering och se till att diska och tvätta när det är billigt. Vi kör Tibber och det fungerar bra. De varnar även när det är ovanligt höga priser. Alla maskiner körs fulla förstås med mindre mängd tvättmedel & diskpulver.

Spartips mat

Maten är kanske den utgift där vi lyckats bäst att sänka. Under våra fyra år vi sparat har vi i princip kapat alla uteluncher på jobbet. 99% av luncherna är matlåda. För två vuxna är det ungefär 4000 kronor per månad.

Nästan all mat vi lagar är vegetarisk. Vi har dessutom insett att vi inte värderar att äta ute lika ofta som vi tidigare gjort. Hämtmat har aldrig varit en grej för oss. Förr spenderade vi ungefär 7 – 11 000 kronor på mat inklusive uteluncher. Nu pendlar vi mellan knappa 3 000 till 4 000 kronor.

Vi får mycket matinspiration från Undertian.com. 300 kronorsveckorna är ett snabbspår till att komma ner i matkostnad och vi har Undertian att tacka för många tusenlappar in på sparkontot.

Willys och Lidl är de butiker vi föredrar. Kort datumhyllan kollar vi alltid och ibland får den bestämma vad vi äter eller lyxar till med.

Spartips transport

Behöver jag ens säga att cykel framför bil är vettigare och billigare? Eller varför inte sälja bilen och hyra bil privat när man behöver bil? Nu är inte det något som fungerar för alla så då kanske man får fundera på storlek på bilen, om man behöver två bilar, om alla resor är nödvändiga, vilket drivmedel man kör med samt prisklass på bil. Ett bensinkort eller kreditkort med drivmedelsrabatt är också en bra grej. Vi tankar Preem med vårt Refunder Pay kort som ger 30 öre litern i rabatt men det finns många andra alternativ.

Elbil med smart styrning av laddningen är också ett vettigt alternativ. Vi ämnar att köpa en elbil men vår Honda har bara gått 2000 mil och har tre års förbetald service kvar. Jag bedömer att vi kommer ha fler och bättre alternativ att välja mellan bland begagnade elbilar om tre år.

Fundera också på nivån av bilförsäkring. Har du en gammal bil – kör bara halv eller trafikförsäkring.

Och till sist – farten. Sänk farten. Ligg inte i vänsterfil på motorvägen och gasa utan puttra lugnt på i 90-100 km/h på högsta växeln. Kontrollera ditt däcktryck och planera din körning. Preem har tips för ecodriving här.

Andra spartips när allt blir dyrare

  • När du köper saker online – försök att använda cashbacksajter för extra rabatt och rena pengar tillbaka. Vi använder Refunder.
  • Se över dina tjänster. Vi sa upp allt förutom Spotify och började sedan plocka tillbaka de tjänster vi verkligen saknade.
  • Köp din mobil begagnad och teckna ett billigt abonnemang. Vi har båda Iphone 8 köpta på lokala Facebookgruppen. Som abonnemang har vi Vimla med deras 3GB abonnemang. Genom att värva vänner, familj och bloggläsare ringer jag nu gratis.
  • Fundera på vilka av dina försäkringar du verkligen behöver.

Fler spartips hittar du en googling bort, på Fru EB´s topp 10 lista eller varför inte i hennes bok Sparboken.

Fler tips? Vad har jag missat? Vad gör du för att hantera de ökade kostnaderna?

Länkar:

Signatur