Status oktober 2021. Så var oktober snart till ända och det är dags att sammanfatta denna berg och dalbana till månad.

Vad ska man säga? Ni som läste mitt förra inlägg vet att det har kastats ut något slags hinder på min väg framåt. Jag har bromsat ganska rejält för att inte krascha in i detta hinder vilket jag också tror fungerat. Jag har sedan början av månaden jobbat hemma 100% med avlastning och det har fungerat bra.

Arbetsplatsen har också förstått att fler mår dåligt på min avdelning och att det behövs ett större grepp för att komma till ordning med situationen. Just nu filar de på någon lösning och vi får se var det landar.

2016 – utmattninssyndrom

2016 drabbades jag av utmattningssyndrom och det är anledningen att jag skriver här och att vår familj har slagit in på detta spåret, dvs FI/FIRE. Den gången hade vi ingen buffert och inga marginaler. Det är därför väldigt intressant att hamna i en liknande situation igen (light – förra gången var 10 resor värre) fast med andra förutsättningar ekonomiskt och med blicken lyft. Då var jag prisgiven till vårdcentralen och den hjälp jag kunde få där. Nu har jag ganska omgående kunnat skaffa hjälp själv eftersom det är RS-virustider (alltså prioriteras inte vi ångestjeppar) och för att det är kö till den KBT behandling de ordinerar. Det är en helt annan känsla!

När man mår dåligt spelar pengarna väldigt liten roll men de minskar verkligen friktionen i livet och speciellt i en sådan här situation. Man har fler valmöjligheter och möjligheter helt enkelt.

Status oktober 2021 – pengarna

Vi sparar på med en 55%-ig sparkvot denna månad. Normala löner denna månad och kapitalet har ökat från 1,79 till 1,82 msek. Faktum är att med buffert och pengarna på lönekontot är vi nu över 2 msek totalt (fast så räknar vi inte). Investerade pengar räknas och allt annat är fusk.

Fråga till er kunniga läsare. I era kalkyler – hur värderar ni era hus och lägenheter? Jag räknar att vårt hus är värt 5,6 msek i mina kalkyler samtidigt som Booli värderar det till dryga 6,2 msek. I verkligheten skulle det troligtvis säljas för 6,5 msek just nu. Hur gör ni gällande värderingen?

Status oktober 2021 – det mjuka

Trots att det har varit en pissig månad måendemässigt så är ”livet både sött och salt” som fru EB skrev till mig igår.

Jag har läst och lyssnat mycket poddar och ljudböcker denna månad. En bok som jag tycker är riktigt bra när det gäller katastroftankar, ältande och oro är Olle Wadströms bok: ”Sluta älta och grubbla”. Den har verkligen åskådliggjort för mig hur tröstetankar och logiska förklaringar kan förstärka oro. Acceptans över att skit kan ske när som helst eller att saker kan gå åt skogen är det som tar en framåt. Hans metod ”värsta tanken” är guld.

Lugna utflykter och trädgårdshäng har också hunnits med.

Hängmatta gubblur
Gubblur i hängmattan. Det sägs att utomhus är bra för den grå klumpen mellan öronen.
Status oktober 2021
Ljudbok, trädgård och solen. Thats how I roll BIATCH!
Status oktober 2021
Små snälla hundar i knät är bra för den mentala hälsan har jag hört.
Status oktober 2021
Att hänga med familjen + utomhus är bra för knoppen har jag hört.

Nästa vecka är vi höstlovslediga. Inga planer än med tanke på mitt sköra tillstånd men jag tror allt att jag klarar någon liten utflykt. Vi får se vad vi hittar på. Lugnt och naturnära lär det dock bli.

Annat

Jag vet att jag tjatar men jag stör mig verkligen på elpriset. I skrivande stund ligger priset på en kWh på ca 18-19 öre i elområde 1 (dvs i norr) och 190 öre i elområde 4 (dvs syd där vi bor). Samtidigt exporterar Sverige nästan 2800 MW (motsvarande nästan tre kärnkraftverks effekt). Dyrt för oss privatpersoner här i söder men det skapar också en obalans i konkurrenskraften för energiintensiva företag. Vi har inte detta system någon annanstans och det stör mig.

Man kan glutta på den eminenta sidan ”Kontrollrummet” som visar Sveriges (och grannländers) energimix, spotpris och elexport.

Vi kör således fortsatt på Tibbers elavtal med timdebitering. Tvättmaskin, diskmaskin och torktumlare körs på natten så att de är klara på morgonen när vi vaknar. Priset över en dag illustreras nedan för att visa hur mycket man kan tjäna på detta. Har man elbil då är det en no brainer. För oss blir det inte mycket pengar i och med att vi förbrukar ganska lite el men några hundra kan det allt bli på en månad tack vare ett något justerat beteende kring tvätt och disk.

Tibber elområde 4
Dyrt som busen på dagen. Billigare på natten.

Tibber
Vi i september. Tibber…

Vill du också skaffa Tibber har jag en värvningslänk här. Då får du och jag 500kr att handla på i deras shop. Man kan skaffa smart styrning till hemmet, Philips Hue lampor eller varför inte laddbox till elbilen.

Thats it. Två månader till julafton i helgen blir det tyvärr vintertid. Oskicket med att mixtra med klockan kunde väl vara över nu tycker man. Hellre ljust längre på dagen röstar jag för.

Signatur