Status september 2021. Ytterligare en månad läggs till handlingarna. September 2021 är månad 43 i vårt sparprojekt som visst också kallas FIRE.

Detta har varit en födelsedagstung månad. Jag fyllde 40 år gammal och unge herr IGMR klockades för 8 år ung. Utöver detta har vi varit på en väns 50-årsbaluns. Alltså har det firats en himmalens massa.

Ekonomiskt har det klart tärt lite på kalkylen och jag kan säga att det inte var många kronor kvar på kontot igår den 23:e (noll kronor). Kanske också ska säga att jag skriver detta detta idag fredag 24:e men tidsinställer det till lördag 25:e. Ingen läser IGMR blogg på fredagar har jag märkt – och uppmuntrar. Fredag är en bra dag att göra annat på.

Ekonomibyrån om FIRE i SVT

Det inlägg jag skrev om Ekonomibyrån på SVT flög lite mer än många andra inlägg jag skriver. Tack till alla som kommenterar och håller igång diskussionen. DET är det roliga med att blogga.

Känslan som är kvar hos mig efter detta program på SVT är faktiskt lite ilska. Jag var ute och sprang igår och fick en ostörd timme med mina tankar. När jag smält allt lite mer känner jag att jag just blir arg på debatten och hur den kapar människor redan i förstaläget.

Alltså. Argumentet att FIRE, FI eller något slags oberoende bara är till för en liten klubb av höginkomsttagare är så himla förminskande. Jag köper att alla inte har samma förutsättningar och det gäller inte bara FIRE – en realitet. Men att stanna där är som sagt bara förminskande och nedvärderande. Det är som att människor med lägre inkomst är mindre vetande – det är de inte.

Istället kan man kanske nyansera diskussionen och visa vad som krävs. Att spara på det sättet jag och fru IGMR gör är kanske inte möjligt men att spara något handlar ofta om val och ekonomiskt know how. Det är bland annat därför jag skriver denna blogg och försöker visa på olika sätt att spara pengar, och tjäna pengar. Kanske når jag någon (oavsett inkomstnivå) och då blir jag glad.

Alla mår bra av att kunna klara en oväntad utgift och kanske mer. Kanske kan man till och med spara så mycket pengar att man kan förändra en bostadssituation, våga säga upp sig eller lämna ett destruktiv förhållande.

Investeringsundersköterskan skrev bra om ämnet här och Cosmonomics skrev också bra här.

Vår ekonomi status september 2021

Börsen har inte gått super får man väl säga. Vi har dessutom ca 20% av våra innehav i Spiltan Investmentbolag. Man kan väl lungt säga att det inte gått helt hundra för våra investeringsbolag den senaste tiden. Totalt har vi tappat något jmf förra månaden, ca 13 000 kronor (efter nysparande). Detta gör att vi för andra gången på 43 månader haft mindre pengar investerade än den förra.

Status september 2021

Portföljen visar idag 1,78 msek och nettoförmögenheten ligger på 3,79 msek. Sparkvoten denna månad landar på 57%.

Lönemässigt har vi en sämre månad då fru IGMRs åttaveckors semester även påverkar oss denna månad. Ca 10 000 kronor mindre än en vanligt månad. Nästa månad blir dock en vanligt månad och jag hoppas vi kan fräsa in lite extra flis i ISKn då.

Övrigt

Elpriset, elpriset. Med priser här i söder på över två kronor / kWh är det lite svettigt att köra tvätt och diskmaskin. Som jag skrev i detta inlägg kör vi dem på nätterna via timer då elpriset är lägre då. Igår stormade det och då snurrar vindkraften på bra. Det gjorde att igår blev en tvättdag – maskinen gick från morgon till kväll för att få undan allt. Vi har Tibber med timdebitering och jag tycker verkligen det är gött att kunna styra elkostnaden mer själv även om jag surnar för elpriserna nu.

Jag förstår mekanismerna till varför vi i elprisområde syd får betala mer för våra kWh men… det skaver. Finns det några andra regleringar för kostnader som är på detta sätt? Drivmedel kostar ungefär lika osv osv.

Vill du också skaffa Tibber har jag en värvningslänk här. Då får du och jag 500kr att handla på i deras shop. Man kan skaffa smart styrning till hemmet, Philips Hue lampor eller varför inte laddbox till elbilen.

NU ska jag styra kosan mot affären, hemmet, familjen, maten, soffan/kaminen. Lönecavan är på kylning och jag vill ha helg.

Ha en fin helg!

Ikväll blir det Cat Power i stereon. Underbar låt.
Signatur