Fredagsreflektioner

Idag är det fredag och här är en kort fredagsreflektion med lite spridda skurar och bilder från IGMRs vardag.

Elpriset, elpriset

Elpriset dummar sig. Just nu är det inte roligt att bo i södern med elpriser på uppåt 200 öre / kWh. Vi är inga storförbrukare och försöker så gott vi kan att fylla tvätt/diskmaskin, ha ledlampor och snåla apparater. Nu krävs dock lite mer av en för att inte räkningarna ska bli stora. Vi har Tibber som elleverantör och där får jag pushnotis om när elpriset är extra högt. Man kan dessutom ta en koll hur det fluktuerar över dagen då vi har timdebitering.

Igår kväll såg det ut så här:

Tibber

Vi hade en hel del att tvätta och en torktumlare att köra. Med vetskapen om att priserna var lägre från 24-04 satte jag maskinerna på timer. Även diskmaskinen kör vi om nätterna på timer.

Fredagsreflektioner
Timers på. Vardagsrealism signerad IGMR.
Tibber
IGMRs jmf andra liknande hushåll

Med tanke på att vi har ett gammalt hus utan vidare smart styrning (förutom mig själv höhö) så är jag nöjd med jmf ovan. Solceller känns mer och mer lockande men taket är lite flackt och dessutom har vi papptak vilket stökar till det lite.

Födelsedagar & tid

Jag fyller snart 40 och IGMR junior fyller åtta imorgon. Han har blivit mycket större väldigt snabbt. Vi har under någon vecka övat på att gå hem från skolan själv. På bara en vecka har vi helt plötsligt en son som både går själv hem och till skolan. Han stortrivs och är stolt som en tupp. Själv är jag också stolt som en tupp men känner samtidigt att det går lite snabbt nu. Antar att det är med i dealen att vara förälder. Under 6-7 år varje vardag har jag eller fru IGMR hämtat och lämnat vår lille knatte. På en vecka är situationen en annan och det är svårt att hänga med.

Själv har jag nu mottagit nedan i brevlådan. Ett hälsosamtal samt en allmän check up är superbra att regionen gör.

Hälsosamtal 40åringar

För mig är det ingen jättegrej att fylla 40 även om en del existentiella tankar letat sig fram. Firas ska det dock! Imorgon har vi 48 årskalas för mig och IGMR junior och om en vecka drar hela familjen på SPA och lägger oss i blöt.

Fritidshus alt. tomt

Vi letar och letar efter en till plats att existera på. 1,5 timmar max från hemmet, gärna i skogen och gärna nära vatten. Smärtgränsen går vid 1,5 msek men då ska det vara top notch. Vi kommer åka dit på helger, lov och sommar. Samtidigt tänker vi hyra ut det för att täcka kostnaderna. Egentligen vill vi helst köpa en tomt och bygga själva eftersom fru IGMR är i branschen. Det är dock svårt att hitta bra tomter så vi letar brett.

Det gäller att ha tålamod och vara beredd på många timmar i bilen. Att titta på ett ställe blir 3 timmar i bil + att lära känna objekt och närområdet. Nu har vi dock varit på så många visningar att vi kan flera områden. Därmed kan vi bättre avgöra från datorn vad som är värt att titta på och ej.

Jag har i hemlighet sparat pengar vid sidan av vårt vanliga sparande så vi kommer troligtvis inte ta av ISKn för att genomföra köpet.

Fredagsreflektioner
Många mil i denna skönhet blir det. 1500 mil är passerat.

Naturen

Naturen är alltid underbar men hösten är så härlig. Vi har varit på ett gäng utflykter. Eldat, grillat pinnbröd, korv och gjort S´mores för första gången. Vi har plockat svamp som jag senare torkat i ugnen.

Senaste utflykten träffade jag och IGMR junior på två kvinnor som vi snackade ett par timmar med. Den ena bodde i ett Tiny House och den andra reste runt i världen och passade fina hus med husdjur i via sajten Trusted House Sitters. Ett inspirerande samtal och oväntat möte bara så där en måndagseftermiddag.

Återgång till kontoret

Företaget jag arbetar på vill att vi kommer tillbaka till kontoret på nästan heltid den 29/9 om vi är fullvaccinerade. ”Upp till en dag per vecka” får vi jobba hemma om vi stämt av med chefen. Jag kan milt säga att jag inte är glad över detta. Vi har precis fått ett nytt kontor och sitter nu i öppet kontorslandskap från att förr haft egna kontor. Jag är inte kompatibel med ett öppet kontorslandskap. Det blir för många distraktioner och stress i och med det. Det blir till att ta ett snack med min chef inser jag. Två eller tre dagar hemma siktar jag på.

Har ni fått uppdaterade policys för hemmajobb? Hur ser det ut på andra arbetsplatser?

Allt för mig denna fredag. Nu ska jag fixa lite inför morgondagens födelsedagsbaluns.

Förresten – vill du också skaffa Tibber har jag en värvningslänk här. Då får du och jag 500kr att handla på i deras shop. Man kan skaffa smart styrning till hemmet, Philips Hue lampor eller varför inte laddbox till elbilen.

Ha en fin helg!

Signatur


Publicerat

i

av

Etiketter:

Subscribe
Notify of
guest

34 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
FlowFI
3 years ago

Min arbetsplats har inte gjort några ställningstagande än angående hemarbete. Ledningsgruppen verkar vara seg då det tog tid även att besluta om hemarbete i början av pandemin. Vi får se hur det blir. Mest troligt är att vi kommer ha flertalet möten med obligatorisk fysisk närvaro men tiden där mellan blir vi fria till att planera vårt arbete/plats. Hoppas det iaf då det är gött att jobba hemifrån!

FlowFI
3 years ago
Reply to  HerrIGMR

Haha, har jag varit borta? 😉

Carl
Carl
3 years ago

Hej, tack för trevliga tankar och reflektioner på bloggen. Angående jobb är det även tänkt att vi på mitt jobb ska återvända i full skala i oktober. Jag har däremot förhandlat mig till att vara hemma i snitt 3 dagar och således på jobb 2 dagar i veckan. I samband med detta gick jag även över till förtroendetid just för att skaffa mig extra flexibilitet och kunna ta sovmorgon, träna på lunchen och helt enkelt välja tider för jobb.

Men det sagt behöver ju inte detta gälla dig, men om man bara motiverar varför och ser till att prestera mer än väl hemifrån så lär det inte vara ett bekymmer att få till.

Trevlig helg!

Glenn
Glenn
3 years ago

Har förmånen att arbeta för ett företag som tidigt insåg att pandemin faktiskt förändrar människors inställning till distansarbete.
Själv har jag en global roll med många kontaktytor i andra länder och oftast ingen större samverkan med det lokal kontoret. Min chef sitter t ex i Frankrike och de närmaste teammedlemmarna i USA och Kina.

Jobbar därmed hemifrån på heltid, sedan länge och för en överskådlig framtid, pandemi eller ej. Livet har aldrig varit bättre.

Snåltipset
3 years ago

Grattis grattis till de 40! Och det där tipset att sätta diskmaskinen på timer snor jag. Jag har också Tibber och har upptäckt att det blir allt svårare att tajma dalarna i kurvan dagtid, eftersom de är lätträknade och grunda dalar. Särskilt om man ska vara mer på jobbet… 😉 Men i övrigt är jag supernöjd med Tibber.

Spargrisen
Spargrisen
3 years ago

Torktumlare? Varför då? Det har vi inte behövt på 30 år. Vad finns det för anledning att ha tumlare i en vanlig familj?
Vi är 5 personer, varav 3 tonåringar. Hela familjen tränar mycket med olika saker och vi har en hel del friluftsliv (och trädgårdsarbete). Enda gången jag har behövt en torktumlare är när dunjackorna (eller duntäckena) ska tvättas, då lånar vi antingen av en nära släkting eller en mycket god vän (som har stor tvättstuga i sin brf) och kör med några tennisbollar i trumman.

Att hängtorka kläderna sliter mycket mindre på dem. Dessutom så är det så många plagg som inte tål tumling av olika anledning så det är skönt att slippa bekymra sig.

mr deed
mr deed
3 years ago

S’mores är grejen! Våra barn älskar det, och dessutom får ju jag chansen att myselda lite.

Vi är mycket flexibla med hem/distansarbete vs kontoret. Kan eventuellt bero på att det är jag som är ”ledningen” 🙂 De som kan jobba hemifrån får styra hur de vill ha det, men sen har vi ju viss verksamhet som är fysisk och där måste ju personalen vara på plats.

Gött att du har sparat extra i smyg!

Sigrid
Sigrid
3 years ago

Grattis till att fylla 40! Jag minns tiden runt 40 som en härlig ålder och ganska bekymmersfri ( är 51 nu). Lycka till med sommarställe. Vi hyr ett torp på en halvtimmes avstånd vilket gör det enkelt att åka dit på helgen.
Vi har återgång till kontoret om en månad. Ska bli kul att träffa kollegorna för första gången på 18 månader, men det tar emot att få över en timmes resväg enkel resa igen…
Vi vet inte hur mycket vi får arbeta hemma, men jag hoppas på minst tre dagar i veckan. Vi har aktivitetsbaserat kontor. Bättre än landskap men trist att inte få ha en plats att kalla sin egen.

Marcus
Marcus
3 years ago

Har jobbat hemma sen i början på mars förra året. Från och med oktober gäller minst 3 dagar på kontoret och där tisdagar är obligatoriska.
Känns tungt nu att komma tillbaka till kontoret men det ska man nog vänja sig vid.
Ett frågetecken är kring utrustning i hemmet. Går inte att jobba effektivt med enbart en laptop.

Lupinerna
Lupinerna
3 years ago

Jag är konsult och har fått halvstrikta krav om att vara inne hos kunden 1-2 dagar i veckan men det har blivit mer eftersom jag i min roll behöver träffa folk och ordna med saker på plats. Ett trevligt kontor i centrala Lund så det gör mig inte så mycket. Vi började vara inne en dag i veckan i våras så blev inte heller någon chock.

Jag trivs bäst med flexibilitet där man kan börja när det krävs på morgonen, träna på lunchen, jobba hemma när man behöver fokus. Norm i min bransch och allt annat känns påfrestande. Dessa jäkla kontorslandskap bara… Sjuk sak.

Lupinerna
Lupinerna
3 years ago
Reply to  HerrIGMR

Artvidrigt är ordet. Väntar på att det ska komma ett skifte, men hemmajobbandet verkar vara enda vägen ur. Jobbet kunde delfinansiera brusreducerande lurar, kändes som handsprit på lortiga händer. 😑

Lupinerna
Lupinerna
3 years ago
Reply to  HerrIGMR

Ja, många verka gilla det. Jag tycker bara det känns som en sorglig lösning.

eriksjos
3 years ago

Tokigt med elpriser men än så länge bara en tiondel av vad de hade i england härom dagen 😉 Vi köpte vindkraftsandelar för tiotalet år sedan så nu ger vi 35 öre per kWh, än så länge en rimligt bra affär men de fasta priserna går ju upp efterhand. Solceller har vi också tänkt på, jag vill nog helst ha på marken i så fall menmen får se om det blir av. När vår torktumlare la av för 15-20 år sedan skaffade vi ingen ny, kläderna håller dubbelt så länge nu känns det som. Hoppas ni hittar stuga eller tomt så ni kan bada ordentligt och drälla i skogen 🙂

Etta
Etta
3 years ago

Vi skulle också gärna köra Tibber, men vi har kontstaterat att det inte lönar sig när 75% av vår elkonsumtion (på årsbasis) kommer från bergvärmepumpen, och när vi inte kan styra den faller konceptet. Solpaneler blir däremot mer och mer intressant..

Min arbetsgivare kommer att komma med nya riktlinjer först vid årsskiftet. Men det verkar vara ett gediget arbete bakom, och bl a har de vid flera tillfällen tillfrågat alla medarbetare om hur de själva helst vill arbeta, vilka hjälpmedel som krävs, vilka kontorsutrymmen behövs etc. Tills dess är det överenskommelse mellan chef och medarbetare som gäller. Jag ser inte att jag kan acceptera att vara på kontoret mer än 1 gång i veckan nu eller i framtiden, men vi får se vad chefen tycker om det. 😉

The Dividend Story
The Dividend Story
3 years ago

Härligt med 48-års kalas, stort grattis till er båda!! Smart att köra tvättmaskin etc på natten! Riktigt segt med höga elpriser, men grym funktion med att få pushnotis när priserna är extra höga.

Spännande med tomt/sommarhus letande.

Vi har inte fått besked än om hur vi kommer jobba på kontoret vs. hemma. Jag hoppas minst 3 dagar hemma 🙂

Kontorist
Kontorist
3 years ago

Jag jobbar också i kontorslandskap tyvärr… Hos oss avgör avdelningscheferna frågan jobba hemma vs på kontoret. Min chef säger tvärnej till hemarbete nu när pandemin inte kräver det. Har en juristfunktion.

Spardrottningen
3 years ago

Grattis till födelsedagarna! Stå på dig om hemarbetet, blir så irriterad på ”regler” om att man ska sitta i ett stökigt kontorslandskap större delen av veckan om man känner att det fungerar bättre hemma. Jag tror fler och fler arbetsgivare kommer tvingas inse att man måste erbjuda flexibilitet för att få behålla de bästa 🙂 Tack för bra tips för att få ner elförbrukningen. Jag håller just på att se över vår förbrukning hemma då jag insett att det kommer bli en väldigt dyr vinter om inte priset eller förbrukningen går ner…

34
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x